Skip to content
Terug naar overzicht

De vijf dimensies van een Professionele Leergemeenschap

Hoe ervaart een schoolleider de ontwikkeling naar een PLG?
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 15 juni 2022
Leestijd 4 minuten
Twitter LinkedIn

Sarah Bergsen, Erik Meester en Michel Freriks schreven voor het vakblad Basisschool Management een artikel over de verschillende dimensies van de ontwikkeling tot een Professionele Leergemeenschap (PLG).

Het idee van de school als professionele leergemeenschap (PLG) is al jaren populair bij schoolleiders en -bestuurders. Een PLG wordt gezien als een groep onderwijzers die regelmatig samenkomt, expertise uitwisselt en zich gezamenlijk op onderzoek-matige wijze inzet voor verbetering van de onderwijskwaliteit en leerresultaten van de leerlingen (DuFour et al., 2016). Wat hier in de praktijk van terechtkomt, varieert sterk per school. Waar moeten schoolleiders op basis van zowel wetenschappelijke inzichten als ervaringskennis bij een duurzame ontwikkeling tot PLG allemaal aan denken? Mette Spruit, schoolleider van IKC de Klimboom in Arnhem, leidde een succesvolle transformatie tot PLG en geeft concrete voorbeelden uit de praktijk.

 

Lees het volledige artikel hier.

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam