
- Één gedeelde visie op onderwijs en opvang – Werken vanuit een gezamenlijke pedagogisch-didactische aanpak.
- Duurzame IKC ontwikkeling – Creëer een leeromgeving met leerteams en een doorlopend curriculum.
- Praktisch toepasbare aanpak – Werk stap voor stap aan een IKC met een leidende coalitie en concrete actieplannen.
Introductie
Veel scholen hebben de ambitie om zich te ontwikkelen tot een nieuwe eigentijdse voorziening: een integraal kindcentrum (IKC). Vooral kwetsbare kinderen profiteren sterk van een integrale aanpak waarin onderwijs en opvang op elkaar aansluiten. Dit vraagt om een gedeelde visie, gezamenlijke leerdoelen en een sterke samenwerking tussen leraren en pedagogisch medewerkers. Om deze samenwerking goed te laten verlopen, hebben scholen en opvangorganisaties er baat bij om gezamenlijke afspraken te maken over:
- Visie op onderwijs en opvang - Hoe geef je deze gezamenlijk vorm en inhoud?
- Leerdoelen – Hoe zorgen we voor een doorlopende leerlijn?
- Pedagogiek en didactiek – Welke aanpak werkt het beste voor kinderen van 2-14 of zelfs 2-18 jaar?
- Monitoring en evaluatie – Hoe houden we de voortgang van kinderen in de gaten en sturen we bij?
Hoe richt je een Integraal Kindcentrum (IKC) in waarin deze afspraken optimaal tot zijn recht komen? Een effectieve organisatievorm die leraren en pedagogische medewerkers dichter bij elkaar brengt, is de professionele leergemeenschap (PLG). Binnen een PLG werken teams samen aan een gedeelde visie, zodat kinderen optimaal worden begeleid en hun leerdoelen kunnen behalen. Met het programma de School als IKC helpen scholen en opvangorganisaties bij het vormgeven van een PLG (Professionele Leergemeenschap) en ondersteunen we bij de implementatie van een duurzaam IKC. Dit programma is onderdeel van het programma de School als PLG.
De eerste stappen worden gezet door een leidende coalitie die bestaat uit opvang en onderwijs mensen die de Leergang De IKC als PLG gezamenlijk volgen. Samen maken ze analyses en actieplannen die in overleg met de betrokken teams opvang en onderwijs ook zelf in de praktijk gaan brengen.
Hoe werkt de School als PLG aan de bouw van een IKC?
-
Ontwikkeling van één gedeelde pedagogisch-didactische visie, gebaseerd op cognitieve leerpsychologie en een sterke gedragscultuur.
-
Samenwerking tussen onderwijs en opvang om een doorlopende leerlijn van peutergroep tot groep 8 te realiseren.
-
Kennis en inzichten opdoen over o.a. veranderkunde, curriculumontwikkeling,
-
Lerende teams waarin pedagogisch medewerkers en leraren samenwerken aan onderwijs- en opvangaanbod.
-
Verlengde schooldag en interne bijlessen als onderdeel van mastery learning, ondersteund door combinatiefunctionarissen.
Download de brochure voor meer informatie of neem contact met ons op mogelijkheden op school te bespreken.
Voor wie
Voor wie is dit traject interessant?
Dit traject is ideaal voor scholen en opvangorganisaties die:
-
Intensief willen samenwerken met de voorschoolse educatie om leerachterstanden vroeg aan te pakken.
-
Een Integraal Kindcentrum (IKC) willen (door)ontwikkelen waarin onderwijs en opvang één visie en aanbod delen.
-
Werken aan een professionele leergemeenschap (PLG) waarin leraren en pedagogisch medewerkers samen optrekken.
-
Stap voor stap de transitie willen maken naar een duurzame en toekomstgerichte schoolorganisatie.
Programma
Opbouw programma
Wanneer je deelneemt aan het programma met de wens om een Integraal Kindcentrum (IKC) (door) te ontwikkelen, sluit je aan bij het traject De school als PLG, maar met specifieke vraagstukken en opdrachten die aansluiten op jouw context als IKC. Binnen dit traject werk je aan een gezamenlijke pedagogisch-didactische visie voor zowel onderwijs als opvang, gebaseerd op inzichten uit de cognitieve leerpsychologie en het creëren van een sterke gedragscultuur. Daarnaast verdiep je je in het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn van de peutergroep tot en met groep 8, wat de kansen voor alle kinderen vergroot. Je krijgt handvatten op het gebied van veranderkunde en leiderschap om als leidende coalitie de IKC-ontwikkeling vorm te geven en de inhoudelijke samenwerking tussen opvang en onderwijs te versterken.
- 1 schooljaar
- 10 bijeenkomsten
- 1x per maand
- 9 - 16 uur
- Amsterdam Lees hier meer over incompany mogelijkheden
- Vier thema's
Thema's programma
1. Een gedegen visie op goed onderwijs en opvang
Om tot gemeenschappelijk professioneel leren en ontwikkelen tot komen, is het allereerst nodig te investeren in een gedegen visie op goed onderwijs en onderwijs. Een gedegen schoolvisie is het resultaat van diepgaande gedeelde kennis en daarvoor is het nodig dat we kennis op doen die we als leidende coalitie* delen met onze collega’s op school. Deze kennis vormt het fundament voor de Professionele leergemeenschap. Een gedegen visie helpt de leerteams om keuzes te maken en geeft duidelijkheid hoe we over leren denken, hoe we het leren willen organiseren, wat professionaliteit in onze organisatie is en hoe we veranderen en verankeren in onze lerende organisatie. Onze focus komt in de leerteams- door de visie- sterk te liggen op het leren van de leerlingen.
* Elke deelnemende school in het primair en voortgezet onderwijs stelt een zogenaamd ‘change-team’ samen met daarin een schoolleider, teamleider(s), IB’er(s) en ambitieuze pedagogisch medewerkers en leraren. Dit team participeert actief in het proces en is daarmee een rolmodel voor anderen.
2. Aan de slag met de structuur en werkwijze van een plg binnen het ikc
Een goede inrichting van het IKC als de professionele leergemeenschap inclusief de samenstelling van de leerteams is de volgende stap. Aan welke voorwaarden moet een PLG minimaal voldoen om het leren van de professional en het leren van de leerling als focus te kunnen hanteren? Welke structuurverandering is nodig in onze school en welke werkwijzen van een leerteam zijn hierin essentieel? We gaan op bezoek bij een High Performing School die werkt als plg en doen inspiratie op hoe zij hun leerteams hebben ingericht en draaiende hebben gekregen.
3. Leiderschap en Professionele cultuur
Toewerken naar een duurzame IKC als PLG én werken in een PLG vraagt leiderschap, zowel van de schoolleider als persoonlijk leiderschap van elke docent in de school. Samen werken we aan goed onderwijs en iedereen draagt daar met zijn leerteam een steentje aan bij. Om echt samen te kunnen werken moeten we niet alleen openheid creëren in onze professionele cultuur, maar ook leren om te vertrouwen op de onderbouwde adviezen van andere leerteams en elkaar op goede wijze – gelinkt aan het doel van de school om goed onderwijs te geven- feedback te geven en te ontvangen.
4. Hoe kun je leerteams succesvol implementeren binnen een IKC
In een PLG zijn de leerteams de motor van de verandering. Zij verbeteren dagelijks het onderwijs en de opvang. Om tot deze PLG met leerteams te komen is kennis over veranderen – de veranderkunde – nodig om te weten hoe je dit als leidende coalitie in je school kunt implementeren en begeleiden.
Opbouw programma
Bijeenkomst 1:
- De staat van het onderwijs
- Wat is goed onderwijs
- Waarom leerteams?
- Analyse van je huidige onderwijs status binnen het IKC
Bijeenkomst 2:
- Leiderschap van je eigen ontwikkeling en leiderschap binnen het IKC
- Meting in je eigen context uitzetten
Bijeenkomst 3:
- Leiderschapsanalyse
- Leiderschap in je verandering
Bijeenkomst 4:
- De wetenschap van hoe wij leren (cognitieve leerpsychologie)
- Je opvang en schoolvisie
Bijeenkomst 5:
- Didactiek
- Differentiëren
- Je opvang en schoolvisie op hoe je het leren organiseert
Bijeenkomst 6:
- Lerende organisaties
- De Professionele leergemeenschap binnen een IKC
- Werken in leerteams samens met leraren en pedagogisch medewerkers
Bijeenkomst 7:
- Professionaliteit: de docent centraal
- De IB'er in een PLG binnen een IKC
- Analyse competentiemeting docenten
Bijeenkomst 8:
- Kwaliteitsaanpak in een PLG
- Schoolbezoek bij een IKC als PLG
Bijeenkomst 9:
- Leiderschapsontwikkeling
- Feedback geven in een lerende organisatie
Bijeenkomst 10:
- Veranderingen organiseren
- Omgaan met weerstand bij de verandering naar een IKC als PLG
- Professionele schoolcultuur in IKC als PLG
Referenties:
- Bergsen, S., Meester, E., & Freriks, M. (2021). De vijf dimensies van een professionele leergemeenschap. BSM, 1, 20-23.
- Meester, E., Pollen, P., De Wit, M., Freriks, M., Bergsen, S., & Koks, A. (2018). De school als lerende organisatie. JSW, 10, 32-35.
Wil jij ook bouwen aan een sterk IKC?
Werk jij in het onderwijs of de kinderopvang en wil je samen bouwen aan een Integraal Kindcentrum? Dit traject helpt jouw organisatie om onderwijs en opvang te verbinden, leerkrachten en pedagogisch medewerkers samen te laten werken en een doorlopende leerlijn te creëren voor kinderen van 2 tot 14 (of zelfs 18) jaar.
Download de brochure of vraag naar de mogelijkheden en zet de eerste stap naar een toekomstgericht IKC!
Na de opleiding
- De deelnemer ontvangt na het traject een bewijs van afronding.
- Vanuit het traject 'Het IKC als PLG' kun je doorstromen naar het traject High Performing Schools jaar 2.
- Ook kun je gebruik maken van de leerteamvoorzitters scholing om je voorzitters te versterken en het IKC-PLG teamtraject om je team te scholen op bijvoorbeeld het toepassen van de werkwijze lesson study in het leerteam of de cognitieve leerpsychologie over te brengen.
Veelgestelde vragen
Is dit programma ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Is dit het high performing schools traject?
Nee, door dit traject te volgen wordt je geen HPS. Je sluit wel aan bij een groep scholen met allen eigen vraagstukken. De ene school wil graag een IKC verder doorontwikkelen, de andere school wil graag een PLG worden en er zijn scholen die ervoor kiezen om een High Performing School te worden.
Data en locaties
Bijeenkomsten
De lesdagen zijn van 09:00 tot 16:00 uur.
Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar.
InCompany
Wil je deze module met collega's van je eigen organisatie en op een eigen locatie volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.
Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.
- Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
- Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.
Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.
Studiekosten
Het eenjarige traject Het IKC als PLG bedraagt €18.500 per school met maximaal 3 deelnemers per IKC. Het inschrijfgeld is vrijgesteld van btw.
De prijs is opgebouwd vanuit een aantal noodzakelijk te volgen onderdelen:
- Analysefase €5.000
- Leiderschapsanalyse €5.000
- Bijeenkomsten € 8.500
De genoemde prijzen zijn exclusief literatuurkosten en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee). De literatuur dien je zelf aan te schaffen.
Inschrijven
Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.
Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.
Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.
We nemen op werkdagen zo snel mogelijk contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent
InCompany
Het is mogelijk om deze Master - of modules ervan - incompany te organiseren. Download de brochure of vraag vrijblijvend advies voor meer informatie.