Schoolleider

Opleiding tot schoolleider

Vakbekwaam in 12 maanden, óók voor zij-instromers!

Over de opleiding

Opleiding

Deeltijd

Startdatum

08-02-2022

Resultaat

Basis- en vakbekwaam Diploma Schoolleider

Duur

5 modules, 1 jaar

Locatie

Online, een plek in NL of incompany

Taal

Nederlands

Overig

Start in februari, introductiebijeenkomst 9 dec. (ochtend) o.l.v. Prof. Dr. Daniël Muijs

Persoonlijke ontwikkeling, aandacht voor de ander, het team en de organisatie (situatie/context) staan centraal tijdens de sessies. De opleiding wordt hybride aangeboden en gedurende de opleiding zien onze professionals toe op een vlotte voortgang.

Wilt u?

  • Wilt u binnen 1 jaar zowel basis als vakbekwaam schoolleider worden?

  • Wilt u m.b.v. effectief leiderschap veranderingen echt te laten slagen?

  • Wilt u samen met uw team een breed gedragen visie op kwaliteitsgedragen onderwijs ontwikkelen?

  • Wilt u de kwaliteit van uw team optimaal benutten om samen het verschil te maken?

  • Wilt u onderzoek benutten om uw onderwijs te verbeteren?

  • Wilt u mogelijk doorstuderen? Dan kunt u na afronding van deze opleiding doorstromen naar het tweede jaar van de MILE. Master In. Leading & high performing Education.

Dan is deze schoolleidersopleiding echt iets voor u!

Waarom?

Onze visie is dat een schoolleider een school continu blijft ontwikkelen door iedereen mee te nemen in het proces. De schoolleider geeft leiding aan het team en het primaire proces, waarbij evidence-informed onderwijs centraal staat zodat een high performing school ontstaat.

Als leider bent u in staat iedereen mee te nemen in de noodzakelijke veranderingen. U werkt aan uw eigen ontwikkeling en houd continu in het vizier: Hoe maak ik het verschil, waar kan ik mijn impact vergroten en hoe zorg ik voor een betrokken team?

Dit doet u zowel voor uw eigen professionele ontwikkeling als de ontwikkeling van de school waar u voor werkt.

Voor wie?

Op basis van uw achtergrond en afhankelijk van of u in het PO of VO werkt, doorloopt u de gewenste route binnen de opleiding. Zo leiden wij u op voor de functie van adjunct-directeur, teamleider of directeur. Na afronding van de opleiding tot schoolleider vakbekwaam kunt u doorstromen naar het tweede jaar van de onze master MILE (Master In. Leading & high performing Education).

De opleiding voor schoolleiders is ook bedoeld voor ambitieuze leidinggevenden, zij-instromers, leraren en leidinggevenden die op het punt staan een vervolgstap te maken in het primair, secundair en tertiair onderwijs.

Onze opleidingen zijn niet voor iedereen. Het is hard werken op hoog niveau en we verwachten veel van onze deelnemers. Daar geven we ook veel voor terug. Een diploma dat niet alleen erkend is, maar ook aanzien heeft. Wij zoeken (aspirant)directeuren die hun ontwikkeling serieus nemen en een leven lang willen leren. Directeuren die zich realiseren wat hun impact is en dus begrijpen hoe belangrijk het is om goed te zijn/beter te worden in hun vak.

Toelatingseisen

  • Minimaal een afgeronde HBO opleiding

  • Geschikte leerwerkplek

Zij-instromers

Deze opleiding is ook geschikt voor zij-instromers die een carrière switch willen maken naar schoolleider (schooldirecteur) in het basisonderwijs. Na afronding van deze opleiding beschikt u over een erkend schoolleider-diploma waarmee u zich in kan schrijven bij het Schoolleidersregister op het moment dat u een dienstverband als schoolleider heeft.

Let op: om als zij-instromer deze opleiding af te ronden dient u een leerwerkplek te hebben. Denk daarbij aan een stageplek of baan in het onderwijs. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

Wat verwachten we van de deelnemers?

We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren en vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht, reflectie, etc. Alle kwaliteiten die van een gewone leider een goede leider maken. Dit verstaan wij onder persoonlijk leiderschap van directeuren.

Klantervaring

Jarenlang stond Anne Schenkkan voor de klas in het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs. Op een gegeven moment besloot ze het onderwijs te verlaten, om jaren later midden in een coronacrisis terug te keren. Niet als leerkracht, maar als schoolleider. Nu weet ze zeker dat ze goed op haar plek zit.

Wij hebben Anne geinterviewd over haar ervaring met de schoolleidersopleiding van Academica.

“Ik heb alle tools in handen gekregen om een school naar een hoger niveau te tillen.”

Lees het interview
Diploma-uitreiking schoolleiders

Structuur

Aan het begin de opleiding wordt bij iedere deelnemer het 270˚/360˚ assessment afgenomen, dat als basis fungeert voor het persoonlijk groeidocument.

De volledige opleiding leidt tot het post hbo-diploma schoolleider dat gelijk staat aan zowel basis als vakbekwaam in het Schoolleidersregister, en biedt de mogelijkheid om door te stromen naar onze eenjarige masteropleiding.

Deze deeltijd-opleiding biedt een certificaat dat gelijk staat aan ‘vakbekwaam’ in het Schoolleidersregister.

Met het doorlopen en afronden van module 1 tot en met 3 wordt u Schoolleider basisbekwaam. Rondt u vervolgens module 4 en 5 af, bent u ook Schoolleider vakbekwaam.

Het programma bestaat uit vijf modules, elk opgebouwd uit vier of vijf lesdagen met een totaal van 21 fysieke lesdagen. Uitgaand van de volledige opleiding, kunt u rekening houden met een tijdsinvestering van ongeveer 20 uur zelfstudie per week. De volledige opleiding duurt een jaar.

Naast het volgen van de opleidingsdagen, dient de student een leerwerkplek te hebben bij een school voor minimaal 1 dag per week. Op deze plek kan de student opdrachten uitvoeren en onderzoek doen.

Wilt u doorstuderen?

Met het afronden van de opleiding Schoolleider vakbekwaam, heeft u toegang tot het tweede jaar van de Masteropleiding MILE (Master In. Leading & high performing Education).

Brochure

Download vrijblijvend de brochure voor meer gedetailleerde informatie.

Download brochure
Brochure downloaden

Doorstuderen

De Master In. Leading & high performing Education (MILE) is een vervolg op de post-hbo opleiding Schoolleider. Na afronding van de opleiding schoolleider kunt u direct instromen in deze master. De master is voor leiders in het onderwijs die het hoogste niveau van schoolleider willen bereiken. Voor hen die in staat zijn de ontwikkeling van een school te leiden op de weg naar duurzame innovatie en gericht is op het laten excelleren van zowel leerlingen als medewerkers.

Aanmelden

Investering

De prijs van de Schoolleidersopleiding (basis- en vakbekwaam in 1 jaar) is € 9.500 (vrij van btw) per persoon voor een traject dat leidt tot het volledig erkende en geaccrediteerde bachelor-diploma Schoolleider(vakbekwaam). Naast de opleidingskosten worden locatiekosten a €15,00 ex btw per lesdag in rekening gebracht. Het boekenpakket (maximaal 5% van de totale opleidingskosten) zit niet bij opleidingskosten inbegrepen.

Mocht u de opleiding basisbekwaam willen volgen dan betaalt u €6.200. Naast de opleidingskosten komen locatiekosten a €15,00 ex btw per lesdag. Ook de kosten van de boeken zitten niet bij de opleidingskosten inbegrepen. Mocht u daarna besluiten om ook schoolleider vakbekwaam te worden, kosten module 4 en 5 €2.400 per module. Door het kiezen van deze leerweg vervalt de prijs van € 9.500.

De opleiding is inclusief de kosten van het 270˚/360˚assessment van Zenger I Folkman. De kosten voor boeken en andere lesmaterialen zijn niet inbegrepen. Het inschrijfgeld is vrijgesteld van btw.

Vragen?

Kiezen voor een opleiding van Academica University of Applied Sciences is een juiste eerste stap om uw ambities waar te maken. U wilt immers een opleiding die hier naadloos bij aansluit. Een goede voorbereiding is dan ook zeer aan te raden. Graag geven wij u meer gedetailleerde informatie over de programmaonderdelen en de wijze waarop wij dit organiseren. Het is ook mogelijk een kennismakingsgesprek aan te vragen met onze opleidingsmanager.

Zenger | Folkman

Zenger | Folkman, opgericht in 2003 door Dr. Jack Zenger en Dr. Joseph Folkman is ontstaan naar aanleiding van het baan brekende wetenschappelijke onderzoek uit het best-selling boek 'The Extraordinary Leader: Turning Good Managers into Great Leaders' (McGraw-Hill, 2001).

Zenger | Folkman is voorloper op het gebied van leiderschapsontwikkelprogramma’s en biedt hoogwaardige leiderschapsontwikkeling- en corporate programma’s aan binnen alle sectoren, industrieën en markten in de wereld. (o.a. voor General Mills, AT&T en GAP). De methode is door de Harvard Business review uitgeroepen tot de beste leiderschapsmethode, teneinde leiders te ontwikkelen die er echt toe doen.

Lees meer over Zenger | Folkman
Top Partner GLOBAL 2020 Zenger | Folkman

Direct contact

Vragen over de opleiding?

Neem contact op met Selma de Vos.

Stuur een mail

Openingstijden
Werkdagen 09:00 tot 18:00

Bellen
020-5217400

Academica University - Welkom