Onderwijskundig Leiderschap

Onderwijskundig Leiderschap

Een programma speciaal voor schoolleiders die zich willen verdiepen in en leren over het inzetten van hun leiderschap op onderwijskundig gebied om effectief en duurzaam onderwijs te faciliteren.

Ik adviseer u graag.

Anna-Sophie de Lugt

Anna-Sophie de Lugt

Directeur of School of Education

Over de mastermodule

Module

Deeltijd

Resultaat

Certificaat, inwisselbaar bij modulemaster van de Master In Leading & high performing Education (MILE).

Duur

4 dagen

Locatie

Amsterdam, online of incompany

Met alle ontwikkelingen binnen het onderwijs is en blijft de rol van schoolleider van essentieel belang. Het meenemen van onderwijsprofessionals om hen goed onderwijs te laten geven speelt hierbij een belangrijke rol en vraagt om leiderschap, onderwijskundig leiderschap. En dat is goed aangezien dit volgens veel schoolleiders ook een kernonderdeel is van hun vak.

Onderwijskundig leiderschap is leiderschap dat zich richt op het leren in de school en de opbrengsten van leren. Het gaat om het leren van leerlingen en om effectief leerkrachtgedrag. Want is leraren dragen bij aan de leerresultaten van leerlingen. Onderwijskundig leiderschap is dus leidinggeven aan onderwijsprofessionals zodat zij goed kunnen lesgeven zodat de leerlingen goede resultaten behalen. Hoe geef je hier nu praktisch vorm aan? En wat zijn de goede dingen? Hoe doen we de dingen? Wat zegt de data? Dat leer je in deze module.

Docenten van deze opleiding zijn:

 • Prof. dr. Daniel Muijs

 • Margreet Mulder

 • Marjolein Looij

 • Linda van Druijten

Programma

Bijeenkomst 1 - Leertheorie en cognitieve psychologie

Het zorgen dat leerlingen leren is de basistaak van een school. Het is daarom belangrijk dat wij als onderzoekskundige leiders verstaan hoe dit gebeurt. Daarom kijken we in deze bijeenkomst naar het onderzoek over hoe we leren. Wat o.a. aan bod komt is:

 • De lerende verstaat de verschillende leertheorieën en hoe deze tot verschillende opvattingen over pedagogie en didactiek leiden.

 • De lerende weet wat de cognitieve psychologie ons aan het leren is over leren, en wat de consequenties daarvan zijn voor onderwijskundig leiderschap.

 • De lerende verstaat hoe visie op leren aan de basis ligt van ons handelen als school.

Bijeenkomst 2 - Schoolcultuur, school ambities en data analyse

In deze bijeenkomst bekijken wij hoe wij een cultuur creëren waarin hoge verwachtingen centraal staan, en wat onze rol daarbij is als onderwijskundige leiders. We kijken ook naar hoe we data kunnen gebruiken om. onze beslissingen vorm te geven, en wat daar de voor- en nadelen van zijn. Tijdens deze bijeenkomst komen de volgende thema’s voorbij:

 • Hoge verwachtingen en een cultuur van hoge verwachtingen.

 • De lerende kan de cultuur van haar school analyseren en weet hoe men stappen kan ondernemen om deze te veranderen.

 • De lerende verstaat hoe wij effectief data kunnen gebruiken om goede beslissingen te nemen en ons onderwijs vorm te geven.

Bijeenkomst 3 - Leidinggeven aan Curriculumontwikkeling en Backward Design

Het curriculum ligt in het hart van wat we in het onderwijs doen. Wat we leren is minstens even belangrijk als hoe we dat doen. In deze bijeenkomst leren we meer over curriculumontwerp en hoe we Backward Design kunnen gebruiken. O.a. komt aan bod:

 • Het belang van kennis voor het leren en in combinatie met het curriculumontwerp. Het verschil tussen curriculum en methode, het beoordelen van de kwaliteit van een curriculum en hoe maak ik betekenisvolle curriculumkeuzes.

 • Backward Design

Bijeenkomst 4 - Leidinggeven aan Expliciete directe instructie en formatief handelen

Expliciete Directe Instructie en formatief handelen vormen de basis van effectief onderwijs in de klas. In deze bijeenkomst gaan we in op hoe we deze praktijken als leiders ondersteunen, aan bod komt:

 • De lerende kent de basisprincipes van effectieve instructie en verstaat de sterktes en zwaktes van onderzoek hiernaar.

 • De lerende begrijpt hoe zij als onderwijskundig leider verandering in de klas teweeg kan brengen.

 • De lerende verstaat hoe formatief handelen in heel de school ingebed kan worden en wat haar rol daarbij is.

Aanmelden

Voor de mastermodule Onderwijskundig Leiderschap betaalt u per deelnemer €2750. Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. koffie/thee/lunch) a €15,00 excl. btw per bijeenkomst. Arrangementskosten gelden niet voor online bijeenkomsten. Het inschrijfgeld is vrijgesteld van btw. 

Contact

Wij helpen u graag bij persoonlijk advies.

Neem vrijblijvend contact op.

Vragen?Stuur Anna-Sophie een mail

Openingstijden
Werkdagen 09:00 tot 18:00

Bellen
020-5217400

Academica University - Welkom