Metacognitie & Zelfregulering

Metacognitie & Zelfregulering

Eigenaarschap vergroten bij leerlingen, hoe doet u dat? Voor leerkrachten, intern begeleiders en directeuren.

Ik adviseer u graag.

Anna-Sophie de Lugt

Anna-Sophie de Lugt

Directeur of School of Education

Over de mastermodule

Module

Deeltijd

Startdatum

22-03-2022

Resultaat

Certificaat. Mogelijkheid tot doorstuderen: Programma Excellent Teaching

Duur

5 middagen

Locatie

Online of incompany

Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat zelfregulering en metacognitie (sommigen noemen dit ‘leren leren’) van groot belang zijn voor het leren van leerlingen. Volgens de Education Endowment Foundation (EEF) in Engeland kan een succesvolle aanpak van metacognitie tot zeven maanden meer leerprogressie leiden. Hoe de leerkracht dit praktisch voor elkaar krijgt is vaak echter minder duidelijk. Daarnaast zijn er een hele hoop mythes rond dit begrip waar we niet de verhoopte effecten mee hebben.  

In de mastermodule Metacognitie & Zelfregulering reikt Prof. dr. Daniel Muijs, leerkrachten praktische handvatten voor het ontwikkelen van zelfregulering en cognitieve-en metacognitieve strategieën voor leerlingen uit PO en VO. De mastermodule is gebaseerd op het onderzoek samengevat door Muijs & Bokhove (2019) voor het EEF en op werk met een adviesgroep van leraren in EEF. We geven evidence-based advies en bestrijden hardnekkige mythes.

Docent van de mastermodule:

  • Prof. dr. Daniel Muijs

Programma

De bijeenkomsten zijn online en vinden plaatsen in de middag van 16:30 - 18:30 uur. 

Bijeenkomst 1 - Leadership

23 maart 2022

Wat zijn metacognitie en zelfregulering, en waarom zijn ze belangrijk. In deze halve dag gaan we in op onderzoek naar zelfregulering en metacognitie, wat dit betekent en waarom een focus op metacognitie nuttig is.

Bijeenkomst 2 - Strategisch HR

29 maart 2022

Hoe ontwikkelen we metacognitie? Strategieën en modelleren. In deze sessie bekijken we hoe we cognitieve en metacognitieve strategieën aanleren en modelleren.

Bijeenkomst 3 - Hoe ontwikkelen we metacognitie?

13 april 2022

Taal en zelfredzaamheid. In deze sessie bekijken we hoe we metacognitie verder ontwikkelen door discussie in de klas en geleide oefening.

Bijeenkomst 4 - Motivatie en zelfregulering

20 april 2022

In deze sessie bekijken we de rol van motivatie, hoe we motivatie verhogen bij leerlingen en welke aspecten daarbij van het meeste belang zijn.

Bijeenkomst 5 - Praktijkplan en feedback

25 april 2022

In deze sessie ontwerpen we een praktisch plan om metacognitie te ontwikkelen bij onze leerlingen.

Aanmelden

Voor de mastermodule Metacognitie & Zelfregulering betaalt u per deelnemer €625. Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. koffie/thee/lunch) a €15,00 excl. btw per bijeenkomst. Arrangementskosten gelden niet voor online bijeenkomsten. Het inschrijfgeld is vrijgesteld van btw. 

Contact

Wij helpen u graag bij persoonlijk advies.

Neem vrijblijvend contact op.

Vragen?Stuur Anna-Sophie een mail

Openingstijden
Werkdagen 09:00 tot 18:00

Bellen
020-5217400

Academica University - Welkom