Effectief gedrag in de school

Effectief gedrag in de school

De staat van het Nederlandse onderwijs holt onverschrokken achteruit. Moet je eens doen; onverschrokken achteruit hollen, dan ga je steevast onderuit. Linda van Druijten (senior adviseur Academica) doorloopt met scholen trajecten gericht op steengoed onderwijs en glasheldere gedragscultuur.

Ik adviseer u graag.

Anna-Sophie de Lugt

Anna-Sophie de Lugt

Directeur of School of Education

Over de leergang

Module

Deeltijd

Duur

3 dagen

Locatie

Amsterdam of incompany

Tijdens deze leergang van drie bijeenkomsten bekijkt u uw eigen rol in de school kritisch door middel van een breed aanbod aan thema's. Gedurende het programma krijgt u handvatten om uw eigen rol gerichte invulling te geven op het gebied van steengoed onderwijs & glasheldere gedragscultuur voor de niveaus van leerling, leraar en de school.

De kerndocenten van de leergang zullen u meenemen door de landelijke ontwikkelingen, wetenschappelijke kijk en aanpak op de versterking van de onderwijskwaliteit alsook op een glasheldere gedragscultuur; “vertel leerlingen zich niet te gedragen, leer het hen!”

U krijgt daarnaast praktische handvatten aangereikt over het leren van leerlingen en leraren, het ontwikkelen van een schoolbrede kwaliteitsaanpak en hoe u de een glasheldere gedragscultuur op een effectieve manier kunt coördineren.

Visie op leren & gedrag

De vraag die we ons moeten stellen is: wat zorgt ervoor dat leraren hoge verwachtingen van al hun leerlingen hebben? (Rubie-Davies, 2015) en vandaaruit kennis aanleren en vaardigheden oefenen. Werken vanuit grenzeloos geloof in leerlingen, onderwijs gericht op de wetenschap van de cognitieve leerpsychologie, maakt dat alle leerlingen alles kunnen leren; van Rosenshine, met betrekking tot leerkrachtvaardigheden, sterk klassen- & gedragsmanagement, alsook de inrichting van leeractiviteiten.

Glasheldere gedragscultuur

Leerkrachten moeten er gezamenlijk voor zorgen dat, vanaf groep 1 tot en met groep 8 (in opbouw), routines worden aangeleerd t.a.v. gewenst gedrag. Routines zorgen voor voorspelbaarheid en hebben daarmee een positie invloed op een veiliger klassenklimaat, maar bovenal; routines zorgen voor minder kans op ‘overload’ van het werkgeheugen. De leerling hoeft zich niet af te vragen: ”Hoe gedraag ik mij hier?”, maar weet zich precies te gedragen en zo wordt minder ‘ruimte bezet’ in het werkgeheugen, dus ‘meer ruimte’ om tot leren tijdens de rekenles te komen.

Het is belangrijk dat we aansturen op heldere gedragsverwachtingen, zodat leerlingen hun eigen gedrag kunnen reguleren. Specifieker doelen wij op het aanleren van de vier bouwstenen die we terugzien bij succesvolle mensen; leer leerlingen de betekenis en gewenste uitvoering van zelfdiscipline, zelfregulatie, volharding en geduld (Bennett, 2020).

Programma

Bijeenkomst 1 - Building Blocks & Visie op leren & gedrag

  • Building Blocks van hedendaags goed onderwijs.

  • Theorie en opvattingen over onderwijskwaliteit aan de hand van cognitive leerpsychologie

  • Visie op leren & gedrag en visie op het leren & gedrag organiseren

Bijeenkomst 2 - Glasheldere gedragscultuur & schoolbrede afspraken

  • Regie op effectief gedrag en coördinatie van leren, gedrag ensterke onderwijskwaliteit.

  • Schoolbrede gedragsaanpak en afspraken.

Bijeenkomst 3 - Verdieping steengoed onderwijs & glasheldere gedragscultuur

  • School als professionele leergemeenschap en de rol van deleraar in het licht van effectief gedrag in de klas

  • Evidence-informed standaarden over wat alle leraren zoudenmoeten weten en kunnen om onderwijs & gedrag van hogekwaliteit te kunnen bieden an alle leerlingen.

Brochure

Download vrijblijvend de brochure voor meer gedetailleerde informatie.

Download brochure
Brochure downloaden

Aanmelden

Investering

Voor de leergang ‘Effectief gedrag in de school’ betaalt u, per deelnemer € 2.250. Inschrijfgeld is vrijgesteld van btw. Exclusief arrangementskosten (o.a. koffie/thee/lunch) a € 15,00 excl. btw per bijeenkomst. Arrangementkosten gelden niet voor online bijeenkomsten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op.

Contact

Wij helpen u graag bij persoonlijk advies.

Neem vrijblijvend contact op.

Vragen?Stuur Anna-Sophie een mail

Openingstijden
Werkdagen 09:00 tot 18:00

Bellen
020-5217400

Academica University - Welkom