Passie voor je werk

Heb jij genoeg passie voor je werk?

De zomer van 2021 is begonnen. Een moment van bezinning. We nemen afstand van ons werk en kijken waar we staan in onze carrière. Ben je nog tevreden met je huidige baan, jouw rol in de organisatie of wil je het misschien over een andere boeg gooien? Oftewel: doe jij nog met passie je werk?

De passie van Steve Jobs

Steve Jobs kennen we allemaal als dé leider van Apple. Hij heeft misschien wel de meest succesvolle organisatie van deze eeuw neergezet, maar hij was geen perfecte leider.Jobs was niet makkelijk in de omgang, schreeuwde vaak tegen zijn personeel en had eigenzinnige trekken.

Er was alleen één ding wat hij had en wat voor een groot deel zijn succes heeft bepaald: hij had een enorme passie voor wat hij deed. Deze passie droeg hij vervolgens ook uit naar zijn medewerkers en dat werkte hypnotiserend aanstekelijk.Voor Jobs was geld verdienen of zakelijk succesvol zijn dan ook niet zijn belangrijkste drijfveer, het was zijn passie.

Passie is aanstekelijk

Passie klinkt misschien als iets vaags, maar het gaat over nietsmeer dan een drijfveer hebben, voldoening en energie halen uit je werk. Het gaat over een bepaalde bevlogenheid, toewijding en absorptie waarmee je je werk doet. Zeker voor leiders is dit essentieel om echt impact te kunnen maken.

Passievolle mensen werken aanstekelijk. Als je samen met iemand werkt die vanuit passie acteert en keuzes maakt, zal dat inspireren en een positieve invloed hebben op jouw werk.

Als passie ontbreekt

Het is helaas zo dat als de passie ontbreekt, je nooit echt tot grote hoogte zult stijgen. Daarmee bedoelen we niet dat passie opzich zelf voldoende is om succesvol te zijn, want er moet altijd een balans zijn tussen passie, competentie en organisatiebehoeften.

Toch is het onmisbaar als je een volgende stap wilt maken en daarom is het belangrijk om voor jezelf te bekijken hoeveel voldoening je nog uit je werk haalt op dit moment. Het gevaar ligt namelijk op de loer dat midden in je carrière je merkt dat je minderplezier, energie en voldoening uit je werk haalt.

Misschien herken je jezelf wel in de volgende punten:

 • Werk voelt meer en meer betekenisloos

 • Werk geeft je steeds minder energie.

 • Je hebt het gevoel routinematig bezig te zijn

 • Je ziet de meerwaarde van het werk steeds minder in

Als je bij de vorige vragen herkenning vindt, dan is het tijd om na te gaan denken waar je passie zit op professioneel gebied.Uiteindelijk wil je als professional en leider namelijk in een situatie zitten waarin je doet wat de organisatie nodig heeft, opeen hoog competentieniveau én waar je energie van krijgt. Misschien is de zomer van 2021 wel het juiste moment hierover na te gaan denken. Doe daarom deze zomer eens zelf-assessment met de volgende vragen:

Een zelf-assessment
 1. Waar krijg ik energie van?

 2. Wanneer voelt het alsof tijd er niet toe doet?

 3. Waarvan zeggen anderen dat het mijn sterktes zijn?

 4. Waar ben ik de afgelopen periode succesvol in geweest?

 5. Wat deed ik toen?

 6. Wat geven mijn collega’s mij als feedback?

 7. Wat is de impact die ik wil en kan maken voor mijn organisatie?

Passie in je werk is belangrijk en passie kwijtraken is eeuwig zonde. Het is niet alleen minder gunstig voor de organisatie,maar het belemmert jou ook in jouw ontwikkeling als leider en professional. Daar heb je immers een gezonde portie passie voor nodig.

Author -> Academica

Academica

University of Applied Sciences