Skip to content

Docentleergang Burgerschap PO-VO

Voor wie zelf kritisch en inclusief burgerschapsonderwijs wil verzorgen dat beantwoordt aan de nieuwe wet- en regelgeving en recht doet aan de leerling.
  • Onderwezen door onderzoekers van de Werkplaats Burgerschap: Laurence Guérin, Piet van der Ploeg en Ward van der Meiden
  • Aandacht voor verbinding van burgerschap met andere leergebieden
  • All-in-one: controversiële onderwerpen, pedagogisch partnerschap, kritisch denken en een brede kennisbasis
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor leraren die hun burgerschapsonderwijs willen verbeteren. Leraren die burgerschapsonderwijs willen verzorgen dat voldoet aan de landelijke eisen en de kaders van de onderwijsinspectie. Tijdens een leergang van 5 dagdelen krijg je hiervoor de kennis en vaardigheden aangereikt. Je ontwikkelt je eigen visie op burgerschap en leert burgerschap te zien in samenhang met andere leergebieden. Ook leer je samen met leerlingen onderwijs te ontwikkelen dat leerlingen toerust om hun eigen burgerschap te vormen. 

 

In de leergang is aandacht voor: 

  • Kritisch en zakelijk burgerschapsonderwijs. Niet moraliserend, niet persoonsvormend, niet gedragsvormend, maar toerustend met kennis en vaardigheden  
  • Kritisch denken, actualiteit en controversiële onderwerpen.
  • Samenhang met andere vakken.
  • Zelf ontwerpen van leeractiviteiten en toetsing.
  • De kaders van de onderwijsinspectie

 

Het volledige programma kun je vinden onder het kopje programma.

 

Download de brochure bovenaan de pagina voor meer informatie.

Deze leergang is voor alle docenten op het PO en VO die hun burgerschapsonderwijs willen verbeteren, passend bij de nieuwe landelijke eisen en de kaders van de onderwijsinspectie. Voor docenten die samen met leerlingen, kritisch, zakelijk en inclusief burgerschapsonderwijs willen realiseren. 

Dag 1: Wat is burgerschap? 
Je leert een eigen visie op burgerschap te vormen en jouw visie te verantwoorden. Je maakt kennis met wat burgerschap is volgens veranderend beleid en veranderende wet- en regelgeving. Je krijgt inzicht in de ruimte die scholen en docenten hebben om er zelf invulling aan te geven. Je leert onderscheiden en karakteriseren welke inhoud studenten ondersteunt bij het ontwikkelen van hun burgerschap. Daarnaast leer je hoe burgerschap vormgegeven kan worden in samenhang met andere leergebieden. 

 

Online zelfstudie - Leerdoelen, leerplan en leerstof, toetsing deel 1
Je leert om op basis van je visie op burgerschapsonderwijs specifieke leerdoelen te formuleren. Op basis van deze leerdoelen oefen je met het samenstellen van een leerplan en het kiezen van leerstof. Daarnaast leer je om formatief te handelen en summatief te toetsen als integraal onderdeel van de geplande leeractiviteiten. In deel 1 leggen we hiervoor de basis.

 

Dag 2 - Democratische rechtstaat en ethiek
Burgerschap houdt hoe dan ook in dat studenten vertrouwd worden met vragen rondom ethiek, recht. Je maakt kennis met functies van wetten, grondwet en grondrechten. Aan de hand van enkele actuele concrete vraagstukken verkennen we wat deze kennis betekent voor het burgerschapsonderwijs. Je leert (voor jouw onderwijscontext) relevante morele en politieke vragen en conflicten te identificeren, relevante rechtelijke kaders en kwesties (wettelijke, grondwettelijke, grondrechtelijke, mensenrechtelijke etc.) te verkennen en je leert hoe leerlingen toegerust kunnen worden voor medezeggenschap.  

Online zelfstudie - Leerdoelen, leerplan en leerstof, toetsing deel 2
Je leert om op basis van je visie op burgerschapsonderwijs specifieke leerdoelen te formuleren. Op basis van deze leerdoelen oefen je met het samenstellen van een leerplan en het kiezen van leerstof. Daarnaast leer je om formatief te handelen en summatief te toetsen als integraal onderdeel van de geplande leeractiviteiten. In deel 2 ga je specifiek je werken aan je eigen praktijk.

 

Dag 3 - Moerassituaties: actualiteit, gevoelige onderwerpen en kritisch denken
In deze bijeenkomst kijken we naar hoe de actualiteit het lokaal in komt. Je krijgt didactische handvaten aangeboden om controversiële onderwerpen op een waardevolle manier te behandelen in de klas.

 

Dag 4 - Pedagogisch partnerschap 
Je leert over het vragen rondom in- en uitsluiting, participatie, gelijkheid, diversiteit en de relatie van deze vragen met het burgerschapsonderwijs. Daarnaast leer je hoe je door middel van pedagogisch partnerschap met je studenten samen kunt bouwen aan het burgerschapsonderwijs en het creëen van een democratische schoolcultuur.


Dag 5 - Afronding en afsluiting
Je presenteert jouw visie op burgerschapsonderwijs en de lessen die jij deze module hebt ontworpen en gegeven.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar? 

Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte. 

Is er aandacht voor het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs? 

Ja, zowel in de praktische als in een aantal andere bijeenkomsten is er aandacht voor het ontwerpen van onderwijs. 

Wordt er gebruikgemaakt van een burgerschapsmethode? 

Nee, je leert eigen onderwijs ontwikkelen. Burgerschapsmethodes vinden wij ondermaats, voor onderbouwing zie Op naar (echt) economisch burgerschap (van der Meiden, Van Riet, 2021).

 

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

De investering bedraagt €1450 (vrijgesteld van BTW). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee). 

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen