Skip to content

De school als Professionele Leergemeenschap

Steeds meer scholen willen werken vanuit een Professionele LeerGemeenschap (PLG). Dit éénjarig traject is speciaal ontwikkeld voor scholen die zich willen (door)ontwikkelen naar een goed functionerende professionele leergemeenschap met leerteams.
  • Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten
  • Duurzame schoolontwikkeling
  • Leerteams implementeren die echt impact hebben op het leren van leerlingen
Download brochure
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Innovaties in het onderwijs komen vaak moeizaam tot stand. Leiders in scholen, leraren en andere betrokkenen hebben hierover hun eigen verschillende perspectieven. Alleen door samenwerking kunnen zij gezamenlijk tot duurzame veranderingen komen. Daarom participeren in een Professionele leergemeenschap (PLG) -programma geen individuen, maar teams. Immers, scholen die werken als een PLG, waarbij docenten gericht en gezamenlijk werken aan hun professionele ontwikkeling, hebben zowel een positieve uitwerking op het lesgeven van docenten ( Vescio, Roos & Adams, 2008) als op het leren van leerlingen (Lomans, Hofman & Bosker, 2011).

 

De school als Professionele Leergemeenschap (PLG) is een begeleid, stevig wetenschappelijk onderbouwd, professionaliserings-traject voor een afvaardiging van het schoolteam (de leidende coalitie). Het doel van het traject is om de school te ontwikkelen tot een goed functionerende Professionele Leergemeenschap (PLG), waarin teams met hoge mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid structureel (≠ incidenteel) leren werken aan hun professionaliteit, vakmanschap en de verbetering van het onderwijs.

 

Gedurende het programma ligt het zwaartepunt eerst op de kennisontwikkeling op het gebied van cognitieve en gedragspsychologie, didactiek en onderwijskunde, waarna er steeds meer wordt toegewerkt naar de structuurinterventie en de organisatiekant van de PLG. Hierbinnen voltrekken de onderwijskundige en een organisatiekundige lijn zich parallel aan elkaar. Het traject heeft een stevige theoretische basis, maar er wordt steeds weer de vertaling gemaakt naar het handelend vermogen in de praktijk van de school. Er worden geen kant-en-klare oplossingen geboden, maar strategieën die de leidende coalitie in staat te stellen om een gezamenlijke koers te varen, ieders professionele capaciteit optimaal te benutten en onderweg voortdurend gedegen keuzes te maken op basis van wetenschappelijke inzichten, kritische reflecties en een gedeelde visie op goed onderwijs.

 

Download de brochure bovenaan de pagina voor meer informatie over het traject.