Skip to content

Business in Sustainability

De leergang voor ambitieuze professionals
  • Goed te combineren met een drukke baan door blended learning
  • In 6 fysieke bijeenkomsten naar een duurzame organisatie
  • Cases uit verschillende disciplines
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

In deze tijd van snelle veranderingen en toenemende maatschappelijke druk zijn proactieve en strategische vaardigheden op het gebied van duurzaamheid, leiderschap en ondernemerschap essentieel. Hoe vertaal je deze noodzaak naar actie binnen jouw organisatie? Hoe maak je van duurzaamheid geen modewoord, maar een kernonderdeel van je strategie dat meetbare resultaten oplevert? Business in Sustainability (BIS) biedt een unieke combinatie van theorie en praktijk die direct toepasbaar is in jouw dagelijkse werkomgeving, met als doel om je klaar te stomen voor de complexe uitdagingen van morgen.

 

Concrete Vragen, Directe Antwoorden:

  • Wat betekent duurzaamheid voor jouw sector? Wat zijn de specifieke duurzaamheidsdoelstellingen in jouw vakgebied, en waar liggen de grootste kansen en knelpunten?
  • Hoe veranker je duurzaamheid in je strategisch beleid? Welke stappen zijn nodig om duurzaamheid structureel in je organisatie te integreren, en hoe zorg je voor blijvende impact in plaats van korte termijn aanpassingen?
  • Wat is de impact van duurzaamheid op jouw organisatie? Welke aanpassingen moet je maken om je organisatie toekomstbestendig te maken, en hoe creëer je draagvlak op alle niveaus om deze transitie succesvol te laten verlopen?

 

Wat mag je verwachten van BIS?

  • Praktijkgericht en toepasbaar: Je werkt aan real-life cases uit je eigen organisatie, zodat je tijdens de opleiding direct waarde creëert.
  • Sectoroverschrijdend perspectief: Leer van professionals uit andere sectoren en ontdek nieuwe benaderingen die jouw organisatie kan toepassen.
  • Interactief leren: Door de diverse groepssamenstelling leer je van elkaars ervaringen en strategieën. Welke aanpak werkt in andere branches, en hoe kun je dit vertalen naar jouw eigen sector?
  • Flexibele leeromgeving: Dit programma combineert fysieke bijeenkomsten met online ondersteuning, waardoor het perfect aansluit bij de agenda van drukbezette professionals.

 

Klik op de rode knop bovenaan de pagina om de brochure te downloaden.

 

BIS: Jouw Volgende Stap naar Duurzaam Succes

De Business in Sustainability opleiding biedt niet alleen diepgaande kennis, maar ook de praktische tools om direct een verschil te maken. Ben jij klaar om de duurzame koers van jouw organisatie vorm te geven?

 

Toegevoegde Waarde

De vraag naar bedrijfskundige vaardigheden en kennis over duurzaamheid is nog nooit zo groot geweest. Tijdens deze opleiding leer je op basis van actuele ontwikkelingen in verschillende sectoren je strategie scherp te stellen en te vertalen naar concrete actiepunten. Deze opleiding is, net als onze MBA, ontwikkeld met het oog op de belangen van verschillende stakeholders. Dit geeft je niet alleen de praktische vaardigheden om impact te maken, maar ook een stevige basis voor het vervolg: de MBA Leadership in Sustainability, waar je de vijf duurzaamheidsthema’s verder verkent: WORKERS, CUSTOMERS, COMMUNITY, GOVERNANCE en ENVIRONMENT.

 

Klaar voor de toekomst van leiderschap in duurzaamheid?

 

Ben je ambitieus en zie jij ook dat bedrijfskundige kennis jouw professionaliteit kan versterken én wil je je leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou! 

Deze mensen gingen je voor

De opleiding bestaat uit 6 bedrijfskundige modules waarin je jouw eigen praktijkcase opbouwt: een businessplan waarin je je kennis toepast op de organisatie of team. De opleiding daagt je voortdurend uit om vanuit een duurzaamheidsperspectief de aangeboden vakken te analyseren. De 5 duurzaamheidswaarden van B LAB vormen hierbij de basis van de modules.  Lees hier over het BLAB 

Module 1: Workers 

De eerste module richt zich op leiderschap in relatie tot de medewerkers. Mensen zijn de motor van de organisatie, maar wat beweegt mensen? Hoe kan een organisatie sociaal duurzaam zijn, betrokken medewerkers hebben én tegelijktijdig fysieke, psychologische en financiële veiligheid bieden? 

In deze bijeenkomst zullen de volgende thema’s aan bod komen  

  • Waarom zijn mensen een kernbron van duurzaam concurrentievoordeel? 
  • Wat zijn de belangrijkste maatstaven voor de duurzaamheid van werknemers? 
  • Wat is er nodig om werknemers te motiveren en te binden? 
  • Hoe kan fysieke, psychologische en financiële veiligheid worden gewaarborgd? 

Module 2: Customers 

De tweede module gaat over Supply Chain Management, Sales Management en Digital Entrepreneurship. Iedereen die producten of diensten verkoopt aan klanten of cliënten heeft een verantwoordelijkheid om consumenten te beschermen, klanten en opdrachtgevers te betrekken en naast winst nastreven, bij te dragen aan people, planet en profit. Dit is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie in het streven naar duurzaamheid. Duurzame bedrijfsvoering betreft de procedures, processen en praktijken waarmee bedrijven output initiëren, creëren en leveren. Dat betekent dat producten en diensten verder moeten gaan om hun waarde proposities kenbaar te maken.  

In deze bijeenkomst zullen de volgende thema’s aan bod komen: 
  • Hoe kan het ontwikkelingsproces van nieuwe producten/diensten worden herzien om rekening te houden met nieuwe manieren van duurzaamheidsdenken? 
  • Waarom is een mentaliteit van "onderlinge afhankelijkheid" belangrijk? 
  • Hoe kan het principe van circulariteit bedrijven helpen bij het herontwerpen van hun waardeketens voor duurzaamheid? 
  • Hoe zien de volgende generatie bedrijfsmodellen en toeleveringsketens eruit? 

Module 3: Community 

De derde module gaat over Strategie Management, Marketing Management, Ethiek en Organisatiecultuur. Missie, visie en doelstellingen vormen de bouwstenen van de bedrijfsstrategie. Het is essentieel bij de ontwikkeling en uitvoering van een strategie de interne en externe stakeholders te betrekken. Communicatie is hierbij een sleutelcomponent voor het bereiken van een duurzamere en socialere impact. Effectieve communicatie in een steeds complexere wereld vereist een systeem denkende benadering van het verzenden en ontvangen van informatie. 

In deze bijeenkomst zullen de volgende thema’s aan bod komen:  
  • Wat is een duurzame bedrijfsstrategie? En waarom is duurzaamheid een essentieel onderdeel? 
  • Hoe kan duurzaamheid (meer)waarde creëren voor een bedrijf? 
  • Hoe kunnen duurzaamheid en bedrijfsdoelstellingen op elkaar worden afgestemd? 
  • Wat zijn de bouwstenen van communicatie? Wat maakt communicatie effectief? 
  • Welke rol speelt communicatie bij het managen van verandering? 
 
Module 4: Governance 

Module 4 gaat in op Financieel Management. Duurzame financiering is het proces waarbij rekening wordt gehouden met people, planet en profit bij het nemen van investeringsbeslissingen. Het doel van deze benadering is het realiseren van langetermijninvesteringen in duurzame economische activiteiten en projecten. Een succesvolle integratie en effectief beheer van duurzaamheid in een bedrijf vereist toegewijd leiderschap, een duidelijke richting en strategische invloed. Dit alles gebeurt niet zonder een robuuste Governance structuur. Governance op het gebied van duurzaamheid helpt een organisatie bij de strategie in de gehele organisatie, maar ook het beheer van rapportageprocessen en de relaties met externe stakeholders te versterken en te zorgen voor verantwoording. 

In deze bijeenkomst zullen de volgende thema’s aan bod komen:  
  • Wat is (niet-)financiële transparantie? Hoe kan (niet-)financiële transparantie in bedrijfsvergaderingen worden toegepast? 
  • Welke rol speelt transparantie voor de ontwikkeling van duurzaamheid? 
  • Hoe kan een bedrijf profiteren van transparantie op het gebied van duurzaamheidsactiviteiten? 
  • Wat is corporate governance en waarom is corporate governance belangrijk voor zowel compliance als corporate performance? 
  • Hoe en waar past duurzaamheid in de algemene bestuursstructuur? 

Module 5: Environment 

Innovatie en transformatie naar duurzame bedrijfsmodellen vereist verandering. Tijdens deze module werk je aan je eigen praktijkcase over een zelfgekozen onderwerp. Bijvoorbeeld: een ondernemersplan, een afdelings- of projectplan of een businesscase. Om je business case in de praktijk te leren brengen sta je in deze module stil bij het managen van de overgang van organisatorische doelen, processen met onafhankelijke aandeelhouders én rekening houden met onderlinge belangen. Dit omvat het inspireren van verandering, het betrekken van mensen en het volgen van de vooruitgang. 

Daarnaast sta je deze module stil bij de output van jouw bedrijfsmodel. Producten en/of diensten hebben een specifieke ecologische voetafdruk. Het milieubeheer van een organisatie moet veel meer inhouden dan het beperken van de potentiële schade aan water, lucht, klimaat, land en leven. Organisaties moeten in hun onderlinge afhankelijkheid van het milieu verder gaan dan het beperken van de schade. Het is belangrijk om manieren te vinden om de natuur te verbeteren én de natuur te verrijken. 

In deze bijeenkomst zullen de volgende thema’s aan bod komen:  
  • Wat zijn de belangrijkste fasen in veranderingsprocessen? En welke instrumenten kunnen worden toegepast om verandering teweeg te brengen? 
  • Hoe kan duurzame verandering worden bereikt? En hoe beïnvloedt de motivatie van medewerkers de verandering? 
  • Hoe kunnen bedrijven aan duurzame innovatie doen? En wat zijn de valkuilen van duurzame innovatieprocessen? 
  • Hoe kan het milieueffect worden gemeten?  En welke stappen kunnen bedrijven nemen om het milieu niet alleen te behouden maar zelfs te verbeteren? 

 

Module 6: Research 

 

Als professional moet je kritisch en onderzoekend zijn. Hoe kan je anders goed en op tijd reageren op veranderingen in je organisatie en de maatschappij?  Tijdens deze module ontwikkel je daarom jouw onderzoekend vermogen, leer je problemen analyseren en de juiste informatie te vinden en ga je aan de slag met je eigen praktijkcase. Eerder gepubliceerde onderzoeken gebruik je om oplossingen te vinden voor vraagstukken. Met jouw eigen ervaring als basis werk je gericht aan oplossingen voor de praktijkproblemen in jouw eigen organisatie.

 

Tijdens deze module presenteert u uw praktijkcase in de Academica studio. We bieden u deskundig advies en handige tips over hoe u zelfverzekerd voor de camera staat en uw boodschap bondig, krachtig en meeslepend kunt communiceren.

Als deelnemer aan dit programma vergaar je meer kennis, begrip en inzicht in de (soms zeer complexe) bedrijfskundige samenhang van de organisatie. Met kennis van bedrijfskunde ben je een goede gesprekspartner voor collega’s en andere stakeholders in de organisatie. Je kunt alternatieve oplossingen aanreiken en een ander uitdagen om anders te kijken; met als doel om samen de organisatie daadwerkelijk te verbeteren.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De genoemde prijzen zijn inclusief materialen die tijdens de verschillende bijeenkomsten zullen worden gebruikt (literatuur e.d.) en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen