Research for Impact
Met ons praktijkonderzoek, begeleid door vooraanstaande professoren, werken we samen met bestuurders, directeuren, leraren en kwaliteits-coördinatoren om de onderwijspraktijk duurzaam te verbeteren — van de bestuurskamer tot in de klas. We vertrekken altijd vanuit een concrete vraag uit de onderwijspraktijk. Samen met het onderwijsveld voeren we onderzoek uit, waarin we evidence-informed interventies ontwikkelen die perfect aansluiten bij de specifieke context van de school of opleiding.
Dit doen we in samenwerking met basisscholen, middelbare scholen en ROC’s op uiteenlopende thema’s zoals effectief leren, didactiek, onderwijsethiek, pedagogische vraagstukken (zoals labelen), professionele leergemeenschappen, schoolcultuur, onderwijskundig leiderschap, ouderbetrokkenheid, burgerschapsonderwijs, democratische cultuur, gedrag, en meer.
Maak kennis met onze verschillende expertises
Gedrag
Op veel scholen is het gedrag van leerlingen verre van gewenst. Dit heeft een enorme impact op een breed scala aan zaken zoals veiligheid, academische vooruitgang, welbevinden, uitval van personeel. De school is de wieg van onze beschaving, samenleving en mensheid. Als de school lijdt, lijden we allemaal.
Hoe creëren succesvolle leraren omgevingen waarin goed gedrag het meest waarschijnlijk is? Wat betekent dit voor mijn onderwijspraktijk?
Welke voorbeelden en factoren spelen hierbij een belangrijke rol?
Welke rol spelen schoolleiders hierbij?
Wat kunnen we leren van de meest succesvolle scholen? Is dit duurzaam of reproduceerbaar? Wat zijn de grenzen van dit proces?
Samen met scholen gaan we op zoek naar antwoorden op concrete vragen die spelen rondom gedrag in de praktijk.
Didactiek
Kennis van en inzicht in leren lesgeven is van onschatbare waarde voor het effectief leren van onze leerlingen. Tegelijkertijd: niet alles werkt altijd en overal.
Ondanks bijna 70 jaar robuust bewijs uit de cognitieve wetenschap over hoe leren werkt, is er nog steeds heel weinig bekend over hoe dat bewijs toe te passen waar het ertoe doet (Perry, 2021). Dit komt voort uit het gegeven dat veel onderzoek naar hoe leren werkt is gedaan in laboratoria gescheiden van de lespraktijk.
Om beter te begrijpen wat werkt, is het van belang om hier onderzoek naar te doen in samen met de praktijk. Het gaat erom dat we antwoorden proberen te vinden op de vragen die voortkomen uit de onderwijspraktijk om zo leerkrachten in staat te stellen geïnformeerde beslissingen te nemen in hun eigen klaslokalen.
Leiderschap
Wanneer leiders in onderwijs beter begrijpen wat onderwijskundige principes in theorie inhouden en in staat zijn om deze theorieën in de praktijk te herkennen, zal dit van invloed zijn op hun vermogen om leraren te ondersteunen bij het toepassen van dergelijke theorieën in het klaslokaal.
Het is van belang onderwijsleiders en leraren te helpen om kritische consumenten te worden van benaderingen over lesgeven en leren die zijn geïnformeerd door inzichten uit de onderwijswetenschappen.
Door beter te begrijpen hoe leren werkt en hoe de toepassing hiervan werkt, hoe beter keuzes gemaakt kunnen worden in de implementatie van de visie en ambities van een school om effectief les te kunnen geven.
Gelijke kansen
Gelijke kansen blijken nog steeds een uitdaging in onderwijs en maatschappij.
Met welke uitdagingen worden minderheidsgroepen geconfronteerd in het onderwijsstelsel?
Op welke wijze kunnen we ons onderwijs zo vormgeven dat de culturele achtergrond en diversiteit van leerlingen worden erkend en gewaardeerd?
Welke rol spelen hoge verwachtingen van leraren voor alle studenten bij kansengelijkheid?
Hoe zien hoge verwachtingen eruit in ons onderwijs?
Hoe kunnen we daar beter op inzetten?
Curriculum
De basis van onderwijs is het curriculum. Dat is het leerplan: de leerstof, de leeractiviteiten en de leerdoelen. Inclusief ook de toetsing, omdat de toetsen, als ze adequaat zijn, tot de leeractiviteiten behoren. Als de basis van het onderwijs verdient het curriculum alle aandacht op alle niveaus: van leraren, schoolleiders en beleidsmakers. Ons curriculumonderzoek staat in dienst daarvan.
We maken werk van ontwerponderzoek (programma’s, leerstof, assessment, toetsen enzovoort) en beleidsonderzoek (analyse, beoordeling en advisering). Dat doen idealiter samen met leraren, schoolleiders en/of beleidsmakers. Ons paradepaardje is het Nederlands Kennis Curriculum.
Onderzoek in vier vormen
Advies
Een analyse, een diagnose of advisering op bepaald punt zonder specifieke school-eigen vraagstelling.
Korte duur
Antwoord op een vraag die speelt
Masteropleiding
Docenten worden opgeleid om onderzoek te doen.
Lang
Meer onderzoeksexpertise op school
Structurele samenwerking
Academica fungeert als onderzoek- en trajectpartner voor de school.
Lang
Een zeer kundige sparringspartner
Support onderzoekende leraren
Incidentele of structurele ondersteuning van leerkrachten die onderzoek doen.
Wisselend
Ondersteuning voor onderzoekende docenten
Professoren
Contact met adviseurs
Al meer dan 600 organisaties hebben zich met Academica succesvol verder ontwikkeld. Ook voor jullie vraagstuk hebben wij een antwoord. Eerst even vrijblijvend sparren? Geen probleem, daar maken we graag tijd voor.
Neem voor al je vragen, een eerste kennismaking of een offerte vrijblijvend contact op met Anna-Sophie of Selma.