De Kwaliteitscoördinator als onafhankelijk onderwijsadviseur
In één dag onderzoekt het tandem directeur en KC'er hoe de rol van de Kwaliteitscoördinator optimaal ingezet en geïmplementeerd kan worden onafhankelijk onderwijsadviseur binnen de school.
Download brochure Vrijblijvend adviesKC'er effectief positioneren
Aanleiding
Waar in de oude IB rol vooral de zorgleerlingen voorop stonden, is de KC'er voor de ondersteuning van de leraar. Deze nieuwe rol optimaal benutten vraagt om een passende organisatie structuur. Dat vraagt om een nauwe samenwerking tussen directeur en KC'er. Hoe doe je dat?
- Welke rol speelt het tandem hierbij?
- Welke structuur werkt beter dan de andere?
- Hoe neem je het team mee in deze beweging?
- Wat is de verhouding tussen directeur en KC'er?
- Hoe neem je je schoolteam mee in deze beweging?
Tijdens deze dag begeleiden we directeuren en KC'ers om samen de transitie effectief te implementeren zodat de KC'er, directeur en leraren elkaar meer kunnen versterken.
We kijken specifiek naar de veranderkundige processen in de organisatie en de rol van de kwaliteitscoördinator in die verandering. Binnen de thema’s is er expliciet aandacht voor de structuur van de school waarin de rollen van de directeur, de kwaliteitscoördinator, de leerteamvoorzitters en leraren worden geduid.
- Directeuren vragen zich - nadat de KC'er de opleiding heeft gevolgd - regelmatig af of de KC'er nu niet op de stoel van de directeur gaat zitten.
- Deze verwarring is mede veroorzaakt doordat in verschillende bronnen wordt verkondigd dat de KC'er met de directeur een tandem vormen. Dat is niet de bedoeling.
- De KC'er heeft juist de rol om de leraar en het team onafhankelijk en niet hierarchisch te ondersteunen bij het onderzoeken naar het verbeteren van de leskwaliteit.
- De KC'er neemt de problemen en vraagstukken van de leraar niet uit over, maar zorgt dat de leraar kennis krijgt om deze problemen en vraagstukken zelf op te lossen.
- De directeur is en blijft eindverantwoordelijke en neemt besluiten op basis van adviezen van de KC'er, informatie van de leerteamvoorzitters en de koers van de stichting.
Vrijblijvend advies voor jouw school?
Vraag adviesgesprek aanInhoud programma
Tijdens deze dag kijken de directeur en de KC’er samen naar de drie rollen van de KC’er en hoe deze passen bij de school als professionele leergemeenschap. Met als doel, de leraar zo goed mogelijk te ondersteunen in het lesgeven door de KC'er als onafhankelijk adviseur te positioneren. Hierdoor is er aandacht voor:
- Het leren van de leerling
- Wat de leraar nodig heeft om de leerling te laten leren
- Hoe de leraar hierbij wordt ondersteunt in een professionele leergemeenschap
- Welke rol de KC'er en de directie hierbij spelen
Na deze dag hebben de directeur en KC'er duidelijk met elkaar afgestemd hoe de rol van de KC'er binnen school wordt ingevuld. Na deze afstemming kan de directeur en KC'er het team hier beter meenemen in de veranderde rol van de KC'er zodat weten wat zij van de KC'er kunnen.
Praktische informatie
1 dag
Incompany of Amsterdam
€ 500 per tandem
Directeuren en KC'ers (tandem)
-
De kwaliteit van het onderwijs bekeken vanuit verschillende invalshoeken en welke rol de KC’er hierin speelt
-
De KC’er als onafhankelijke onderwijsadviseur midden in de organisatie
-
Implementatieplan voor de rol van KC'er binnen de school