Close Writing
Leergang die leraren in staat stelt om schrijflessen in doorlopende lijn te ontwerpen.
Download brochure Vrijblijvend advies
In het kort
In deze leergang van vier bijeenkomsten worden verschillende aspecten van schrijfonderwijs behandeld. Aan het einde van dit verdiepende traject zijn leerkrachten in staat om schrijflessen in een doorlopende lijn te ontwerpen.
Schrijfinterventie
Uit het Rapport De Staat van het Onderwijs 2022 blijkt dat er reden is voor zorg rondom de lees- en schrijfvaardigheid van onze leerlingen. Inmiddels beschikken we vanuit wetenschappelijk onderzoek over voldoende kennis van effectieve lees- en schrijfinterventies.
Een van deze interventies is het zelf leren schrijven van teksten. Want als leerlingen bewust leren schrijven zijn ze zich bewust van de opbouw van teksten, tekststructuren, signaalwoorden en grammatica. Zelf teksten schrijven is een complex begrip, dat stap voor stap moet worden aangeleerd. In deze leergang wordt geleerd hoe een leerlijn schrijven in de school opgebouwd kan worden.
Inhoud
Het doel van deze begeleiding is het uitbreiden van didactische vaardigheden van de leerkrachten zodat leerlingen in de klas steeds meer zelfstandig teksten leren schrijven door te werken aan o.a.:
- Het belang van schrijfonderwijs en waarom dit vaak wordt onderbelicht
- De opbouw van een effectieve leerlijn schrijfonderwijs
- Het uitbreiden van werkvormen waarmee de leerkracht schrijfonderwijs van groep 1 t/m 8 kan inzetten (in groep 1-2 zal dit bestaan uit mondelinge taalvaardigheid die tekstschrijven bevordert)
- Het verzorgen van een beredeneerd aanbod van schrijfonderwijs
- Het monitoren van de ontwikkeling van leerlingen en de doorgaande leerlijn
Praktische informatie
Bijeenkomsten
Het programma bestaat uit vier bijeenkomsten van een dagdeel. Twee bijeenkomsten vinden op locatie plaats onder begeleiding van een van onze kerndocenten/adviseurs. De twee andere bijeenkomsten worden door de deelnemer – in eigen tijd – in de online omgeving van Academica gevolgd.
Locatie en data
De locatie en data worden in overleg bepaald.
De bijeenkomsten kunnen op eigen locatie of bij Academica, in Amsterdam, plaatsvinden.
Kosten
Neem contact met ons op.
Vrijblijvend advies voor jouw school?
Vraag adviesgesprek aanProgramma
Bijeenkomst 1 - Door schrijven beter leren lezen (op locatie)
Leren schrijven start in de onderbouw. Door goed luisteren naar verhalen en zelf (vraag) zinnen te leren zeggen start het proces van zelf leren schrijven.
- Waarom is teksten schrijven zo moeilijk?
- De wederkerigheid tussen schrijven en lezen
- Bouwsteen 1 t/m 3 van schrijfonderwijs
Bijeenkomst 2 - Iedereen kan leren schrijven (online leeromgeving)
Er bestaan veel soorten teksten en tekstgenres. Bij schrijven is het belangrijk om te weten hoe verschillende teksten worden opgebouwd, maar ook voor wie je de tekst schrijft. Wie gaat de tekst lezen?
- Kenmerken van 10 genres voor de basisschool
- Basiswerkvormen in het schrijfcurriculum
Bijeenkomst 3 - Schrijven en reviseren (op locatie)
Bij het schrijven van teksten is reviseren net zo belangrijk als het produceren van tekst. Dat moeten ook jonge kinderen leren, kritisch kijken naar de zelfgeproduceerde tekst.
- Wat werkt als je leerlingen wilt leren schrijven
- Bouwsteen 4 t/m 6 van schrijfonderwijs
Bijeenkomst 4 - Schrijfonderwijs in de praktijk (online leeromgeving)
Dit is de praktische afronding van de leergang. Er wordt een les ontworpen voor effectief schrijfonderwijs en er worden handreikingen gegeven voor het geven van feedback op geschreven teksten door leerlingen.
- Schrijfopdracht ontwerpen
- Revisie van teksten
- Feedback geven op teksten van leerlingen