De opening van het Academische Jaar 2023-2024 vond plaats op 5 september in Het Concertgebouw, samen met leerkrachten en schoolleiders, onze professoren, nauwe betrokkenen en onze eigen collega’s.
Dit bijzondere event stond in het teken van het toepassen van onderzoek, duurzaamheid en kwaliteitsonderwijs.
Zie hieronder de sfeerimpressie van deze bijzondere dag. Klik op de pijl rechts naast de foto-carrousel om de foto's te bekijken. Onder de foto staat een korte toelichting.
Bestuurder drs Margareth de Wit opende haar openingsspeech in het prachtige Concertgebouw: "A force for good is de urgentie om iets te willen dóen." Daarbij geïnspireerd door voorbeelden van Kim Putters en Maarten van der Weijden die ook die drive hebben en in actie komen. Je moet er persoonlijk wel echt voor willen gaan!
WE feel the sense of urgency and we want to ACT.
- Margareth de Wit
We kunnen niet oneindig groeien en oneindig consumeren. De feiten die Judith Maas, directeur SDG NL (Sustainable Development Goals Nederland) gisteren deelde, versterkten de boodschap van de openingsspeech van Margareth de Wit.
En dankzij toenemende data weten we, dat we nu samen vorm kunnen geven aan een duurzame samenleving. Economie en duurzaamheid gáán samen. Daarbij is een leven lang leren heel erg belangrijk.
Business as a Force For Good
Het gaat erom te leren groeien als bedrijf - binnen grenzen - om voor iedereen een stabiele en duurzame wereld mogelijk te maken. Wij als benefit-bedrijven leggen verantwoording af hoe wij dat als bedrijf doen. Daarnaast helpt Academica managers en bedrijfseigenaren met de tools, zodat zij zelf en - vol vertrouwen - de transitie naar duurzaamheid leiden.
Wat is de kennis van de voortgang van de Sustainable Development Goals in Nederland en wat wij willen bereiken in het nieuwe Academische Jaar?
Denk bewust, is de kern van mijn bedrijf er voor een mooiere wereld?
En waar sta ik met mijn bedrijf in 2030.
- Judith Maas, directeur SDG Nederland
De data zijn bekend. En wat doen we er in de praktijk mee? Als een force for good hebben we de urgentie om iets te willen doén.
Leave no one behind.
- Margareth de Wit
Onze missie start bij onszelf
Laten we kritisch naar elkaar blijven. We hebben individuen met drive nodig, een organisatie die bewust kijkt naar de kern van zijn bedrijf: zijn wij in de kern bezig de wereld te verbeteren? Door ons consequent in te spannen zijn wij samen in staat om voor iedereen toekomstbestendige wereld te maken. Lees hier meer: Waarom kiezen voor studeren bij een bcorp?
Onze missie: kwaliteitsonderwijs
Deze dag, 5 september 2023 stond ook in het teken van hoe wij samen - Evidence informed - onderwijs succesvol in de praktijk laten werken. We willen dat iedereen toegang heeft tot kwaliteit van onderwijs (SDG 4). En dat leraren en leerlingen succesvol zijn op school en ook na hun schooltijd. Dat er een leefbare wereld is voor iedereen.
De missie van Academica heeft alles te maken met de Sustainable Development Goals 2030 waar Judith Maas de actuele kennis met ons deelde. (Lees hier meer over onze focus sdg's).
De ene SDG gaat niet zonder samenwerking met de andere development goals. Dus in dit proces naar een leefbare samenleving doet iedereen mee!
In het proces naar het gezamenlijke doel, is er eerlijk werk voor allen en iedereen doet mee in deze economie(SDG8). In dit proces is er gendergelijkheid (SDG 5), kansengelijkheid (SDG10) - om te komen waar we willen zijn: een stabiele, veilige samenleving voor generaties lang.
-als bedrijf:
Denk bewust, is de kern van je bedrijf er voor een mooiere wereld?
En waar sta ik met mijn bedrijf in 2030.
-als burger:
Samen álle partijen oproepen om een "duurzaamheidsbril" op te doen bij het maken van hun volgend regeer akkoord.(Lees ook hoe Schotland dat doet met hun "wellbeing economy" met een visie waar ze willen staan over 30-40 jaar).
Ons belastingsysteem werkt ongelijkheid in de hand. Laten we belasting heffen dat in verhouding is met vervuiling en niet op basis van arbeid. Wij willen eerlijke prijzen in de supermarkt, die in verhouding staan met de mate van vervuiling in de hele keten.
Tenslotte is het een geweldig initiatief als de overheid ons belastinggeld projecten alleen nog maar aan duurzame organisaties besteed.