Nieuws

Kwaliteitsopleiding voor ín de klas

Geschreven door David Roelofs | Feb 17, 2025 12:39:50 PM

Sinds vrijdag 14 februari 2025 is het officieel: de NVAO heeft onze nieuwe masteropleiding Excellent Teaching zeer positief beoordeeld en geaccrediteerd.

 

Dat betekent dat je je vandaag al kunt inschrijven voor de start van dit masterprogramma per september 2025. Vergeet daarbij niet gebruik te maken van de lerarenbeurs, die je aan kunt vragen via DUO

 

Ons nieuwe masterprogramma Excellent Teaching (MET) is uniek in vergelijking met andere post-hbo masterprogramma’s omdat het zich expliciet richt op de versterking van kennis, kunde en de positie van de leraar voor de klas. De opleiding is zodanig samengesteld dat het leraren opleidt tot het kunnen ontwerpen, uitvoeren én verspreiden van een excellente lespraktijk. Na afronding van deze master heb je de klas onder controle, weet je hoe leerlingen het beste leren en hoe jij dat faciliteert, en kun je collega's wegwijs maken in de theorieën en methoden van de goede lespraktijk. Als afgestudeerde vervul je de rol van teacher leader en fungeer je als voorbeeld voor anderen. Tot slot wordt je hiermee een serieuze gesprekspartner van het MT.  

 

De master is gefundeerd op vier onderzoekslijnen die de belofte van uitstekend lesgeven waarmaken. Door ondergedompeld te worden in meesterschap, onderzoek, leiderschap én een leerlijn 'ethiek & recht', word je deskundig op het gebied van didactiek, pedagogiek, actie-onderzoek, informeel leiderschap. Ook ben je in staat onderwijsdiscussies te duiden en ethisch en bewust te handelen bij ingewikkelde onderwijssituaties op school en daarbuiten.  

 

In acht modules, verdeeld over twee jaar (masterthesis meegerekend), leidt deze opleiding naar de titel: master of education (MeD). Benieuwd naar de inhoudelijke details? Bekijk voor de modules en voorwaarden onze website en brochure.  

 

Leren, innoveren, discussiëren

De samenleving is continu in beweging en dat merk je in het klaslokaal. Smartphones verstoren de concentratie; bedenkelijke maatschappijvisies maar evenzeer activisme voor de goede zaak komen tot uiting, de informatiedichtheid rondom actuele kwesties is hoger en veelzijdiger. Daarnaast krijgt het onderwijs als reactie hierop veel voor haar rekening, gezien de maatschappelijke opdrachten vanuit de overheid. Burgerschap, digitale geletterdheid en het zorgdragen voor kansengelijkheid zijn daar de voornaamste van. Deze onderwerpen roepen terecht discussie op over wat het onderwijs zou moeten doen. Te midden van de onderwijsvisies en -opdrachten raakt nogal eens uit zicht wat de kerntaak van de leraar is: heel goed lesgeven.

 

Lesgeven is absoluut geen neventaak, maar het voornaamste: het ambacht zelve. Om goed te kunnen lesgeven moet je als leraar natuurlijk weten wat leren is, kunnen innoveren in je lespraktijk en ter discussie stellen wat mooi klinkt, maar onzin is en wat moeilijk is, maar heel goed werkt. Een sterke leraar is een kritische leraar. Een leraar die te midden van de uitdagingen in het onderwijs, zelfbewust en professioneel keuzes kan maken om iedere dag het beste onderwijs voor zoveel mogelijk leerlingen neer te zetten. Lees alvast de blogs van prof. dr. Carl Hendrick over de zeven principes die elke leraar moet kennen.

 

Evidence-informed de goede dingen doen

In de master Excellent Teaching zetten we die kritische houding vanaf dag 1 aan. Denkend over het leren, bestuderen we de kennis die we hebben vanuit het behaviourisme, het constructivisme en de cognitieve psychologie. We vergelijken onderwijsvisies en de uitwerkingen daarvan en trekken conclusies voor onze eigen lespraktijk. Wat betekent onderwijs in de 21e eeuw? Welke onderwijsinnovaties zien we en hoe beoordelen we die op wetenschappelijk fundament, normatieve werking en praktische uitvoerbaarheid? Door literatuurstudie evenals praktisch actieonderzoek krijgen studenten grip op de belangrijkste onderwijsontwikkelingen van dit moment, leren ze het hoofd koel te houden en innovaties voor de lespraktijk onderbouwd en gedegen te ontwerpen en uit te voeren.

 

Die manier van werken beperkt zich niet tot onderwijsvisie en passende didactiek. Ook gedrag is een curriculum dat onderwezen dient te worden, wil je de gewenste cultuur in de klas neerzetten. We bestuderen pedagogische principes die tot de best practices behoren van een zeer kundig docent en geven je repertoire om op tijd en effectief leerlinggedrag te sturen. Daarnaast zoeken we de verdieping op rondom het thema gedrag. Wat gebeurt er bij probleemgedrag? Wanneer worden buitenschoolse instanties, zoals jeugdzorg, betrokken? Welke rechten, plichten en bevoegdheden heeft de school en de leraar als het aankomt op gedragsaanpak? De driehoek leraar – ouder – kind is een bekend, maar ook beperkt kader als gedragsproblemen zich blijvend voordoen. Studenten leren in lastige situaties uit de praktijk met behulp van de kennis over dit thema die zij krijgen aangereikt, ethische beslissingen te maken op basis van een normatief kader. Als leraar verantwoordelijkheid nemen gaat beter met een duidelijke richtlijn en geoefende routines op zak.  

 

Enthousiast over het programma? Meer weten of behoefte aan antwoorden op jouw vragen? Schrijf je in voor een van onze gratis infosessies.