Skip to content
Terug naar overzicht

Interview met Professor Dr. Hans Bossert

Dean van de School of Leadership & Sustainability bij Academica
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 15 juli 2024
Twitter LinkedIn

In een wereld waar duurzaamheid en leiderschap steeds belangrijker worden, speelt Academica een cruciale rol in het opleiden van de leiders van morgen. Professor Dr. Hans Bossert, Dean van de School of Leadership & Sustainability bij Academica en hoogleraar op het gebied van Finance & Accountancy, deelt in een exclusief interview zijn inzichten over de kernwaarden die zijn werk aandrijven, de unieke benadering van hun MBA-programma, en de noodzaak van effectieve integratie van duurzaamheid in bedrijfsmodellen. Lees verder om te ontdekken hoe Professor Bossert en zijn team bij Academica werken aan het vormgeven van een nieuwe generatie leiders die voorbereid zijn om zowel financiële als maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

 

Kunt u ons vertellen over de kernwaarden die uw werk in leiderschap en duurzaamheid aandrijven?

 

Voor mij persoonlijk is het een essentiële waarde om leidend te zijn in duurzaamheid. Echter, dat alleen is niet voldoende. We hebben verschillende waarden die we belangrijk vinden: sturen met een focus op de maatschappij, oog hebben voor onze collega's, en de kennis die we willen overbrengen aan besluitvormers. Dit geloof heeft ons ertoe gebracht te realiseren dat we mensen moeten faciliteren en opleiden in deze gebieden, wat eigenlijk de ontstaansgeschiedenis van onze initiatieven is.

 

Hoe integreert u duurzaamheid met bedrijfsmodellen in de opleiding?

 

In bedrijfseconomie en bedrijfskunde is het cruciaal om bedrijfsmodellen te ontwikkelen en te implementeren die zowel goed scoren op financieel rendement als op maatschappelijke impact. Toen ik dit besprak met Margareth de Wit (bestuurder van academica en tevens kerndocent in de MBA), bracht zij een perspectief op effectief leiderschap naar voren - het aanmoedigen van initiatief en verantwoordelijkheid. We kwamen tot de conclusie dat het combineren van deze elementen in een MBA iets unieks zou creëren en iets dat zeer nodig is, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. We hebben leiders nodig die oog hebben voor de grote problemen en bereid zijn verantwoordelijkheid en initiatief te nemen om deze aan te pakken.

 

Wat maakt het MBA-programma onderscheidend?

 

Onze MBA leert hoe je de verschillende instrumenten in de gereedschapskist van een manager of leider effectief kunt gebruiken. Door de jaren heen heb ik onderzocht wat werkt onder verschillende omstandigheden, of het nu gaat om investeringsstrategieën, personeelsmanagement, of het inzetten van ICT en slimme systemen. Deze ervaring heeft geholpen bij het vormgeven van onze unieke MBA. In plaats van traditionele vakken, bieden wij een geïntegreerd programma dat zowel de professionele als persoonlijke aspecten van leiderschap behandelt.

 

Kunt u meer vertellen over de structuur en aanpak van het MBA-programma?

 

We hebben ons MBA-programma ontworpen rondom probleemoplossing. Het curriculum behandelt maatschappelijke en ondernemingsuitdagingen, en moedigt studenten aan om gedurende het programma aan deze kwesties te werken. Deze aanpak komt ten goede aan de individuele student, hun bedrijf, en hun omgeving. In tegenstelling tot andere MBA's die zich richten op afzonderlijke vakken, integreert ons programma alles, waarbij zowel de professionele deskundigheid als het persoonlijke leiderschap nodig zijn om duurzame verandering te stimuleren.

 

Hoe balanceert u korte- en langetermijndoelen?

 

Vaak is de focus van organisaties ofwel te veel op de lange termijn gericht, waardoor de korte termijn wordt verwaarloosd, of te veel op de korte termijn, waardoor duurzaamheid over het hoofd wordt gezien. De langetermijnvisie sluit aan bij onze ideeën over duurzaamheid, terwijl de kortetermijnfocus draait om winstgevendheid en marktprestaties. Het is essentieel om een balans te vinden tussen deze twee.

 

Wat voor soort studenten trekt het MBA programma aan, en wat zoeken zij?

 

Veel studenten komen bij ons met een onuitgesproken behoefte aan nieuwe inzichten, gebaseerd op hun (wetenschappelijke) achtergrond. Ze zoeken persoonlijke groei, effectieve teammanagementvaardigheden, of een carrièreboost. Het balanceren van persoonlijke levensgebeurtenissen met de investering van een MBA vereist het begrijpen dat het een langetermijninvestering is die aanzienlijke carrière- en impactvoordelen oplevert. Het aangaan van deze uitdaging toont hun vooruitziende blik, waardoor je uiteindelijk meer impact hebt, een mooie loopbaan krijgt, maar ook voor de korte termijn, het feit dat je die uitdaging oppakt is vaak al heel erg van belang. Dus die twee dingen kun je niet los van elkaar zien.

 

Het interview met Professor Dr. Hans Bossert biedt een inspirerende blik op hoe leiderschap en duurzaamheid hand in hand gaan binnen het MBA-programma van Academica. Met een focus op zowel professionele deskundigheid als persoonlijke ontwikkeling, bereidt het programma studenten voor op de complexe uitdagingen van de moderne wereld.

 

Bent u klaar om uw leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen en een verschil te maken in zowel uw carrière als de maatschappij? Ontdek meer over het unieke MBA-programma van Academica en meld u aan om deel uit te maken van de volgende generatie leiders die impact maken.

 

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam