Onderwijs kan soms erg paradoxaal aanvoelen. Zo kunnen leerkrachten alleen de zelfstandigheid van hun leerlingen verbeteren door deze te limiteren. Dit met een belangrijke reden: door leerlingen eerst aan te leren wat zelfstandigheid is, kunnen zij zich uiteindelijk ook zelfstandig redden. Piet van der Ploeg, lector bij Academica University of Applied Sciences, schreef een artikel over hoe het burgerschapsonderwijs zichzelf eigenlijk tegenspreekt.
In dit artikel omschrijft Piet waarom het belangrijk is dat leerlingen de juiste handvatten krijgen om zelfstandigheid op te bouwen. Daarbij is het niet handig als (minderjarige) leerlingen zelf mogen meebepalen voor cruciale onderdelen van hun ontwikkeling, zoals de leermethode of het wel en niet mogen gebruiken van een smartphone in de klas. Lees het hele artikel van Piet van der Ploeg via onderstaande afbeelding. Wil je het artikel beter kunnen lezen? Klik dan op de afbeelding of open via deze link de volledige pdf-versie.
Piet van der Ploeg specialiseert zich in diverse onderdelen van het onderwijs, waaronder onderwijsethiek. Op woensdag 8 mei geeft hij een online masterclass over het belang van onderwijsethiek. Tijdens deze masterclass, die onderdeel is van de masterclass-serie Research@school, gaat hij in op de misconceptie dat de effectiviteit van het onderwijs goed genoeg zou zijn om te bepalen of een onderwijsmethode de juiste resultaten oplevert. Aan de hand van diverse kwesties omtrent deze opvatting, gaat hij dieper in op onderzoek dat aantoont wat goed onderwijs nu daadwerkelijk effectief maakt. Wil je ook bij deze masterclass aanwezig zijn? Schrijf je dan in via de onderstaande button.