Marleen Regtop vertelt over Van Intern Begeleider naar Kwaliteitscoördinator
Marleen Regtop begon 23 jaar geleden bij basisschool De Regenboog in Utrecht als leraar. In de afgelopen jaren volgde ze meerdere opleidingen en bekleedde ze verschillende functies, waaronder remedial teacher, IB’er, bouwcoördinator en MT-lid. Sinds twee jaar vervult ze de functie van kwaliteitscoördinator (KC’er).
Waarom koos je ervoor om KC'er te worden?
Na het lezen van de dalende PISA-resultaten en het rapport van de Inspectie van het Onderwijs, in combinatie met dat de resultaten op mijn school ook niet omhoog gingen, besefte ik dat het onderwijs anders moet. Op welke manier wist ik nog niet, maar de oude, pseudowetenschappelijke manier werkt niet. Naar aanleiding daarvan begon ik aan de opleiding 'Van IB'er naar KC'er' bij Academica, zodat ik kennis kon opdoen hoe de kwaliteit wél verbeterd kan worden.
Wat heeft het programma tot KC'er jou het meest meegebracht?
De KC'er vervult drie rollen; de leercoördinator, de zorgregisseur en de trendanalist. Als IB'er ga je vooral uit van de rol als zorgregisseur en werk je voornamelijk in de waan van de dag. Maar als KC'er werk ik proactief, door het onderwijs op een andere manier in te richten en in te zetten op kwaliteit en evidence informed werken. Als KC'er regisseer ik het proces om te professionaliseren en ondersteun ik de leerkrachten hierbij. Zo kan de leraar de zorg voor leerlingen steeds beter zelf oppakken.
"Ik wil het tij keren in het onderwijs"
Om kinderen goed te laten leren, moet er gebruikgemaakt worden van een effectief instructiemodel dat wetenschappelijk is onderbouwd en aansluit bij de cognitieve belastingtheorie van John Sweller. Ook dien je rekening te houden met de verschillende fases van het werkgeheugen en langetermijngeheugen. Ook feedback is belangrijk, zowel voor leerlingen als leraren. Als KC'er speel ik hierin een grote rol, door veel in de klas te observeren en nagesprekken te voeren. Ook het bieden van gelijke kansen en hoge verwachtingen hebben van alle leerlingen zijn belangrijk om hogere prestaties te verwachten.
Welk verschil merk je nu op jouw school?
Door urgentiebesef te creëren in het team hebben we de schoolvisie onder de loep genomen. Gezamenlijk heeft het team de structuur omgezet in een professionele leergemeenschap (PLG) en zijn we gaan werken in leerteams. Zo werken we structureel en op een duurzame manier aan onderwijsverbetering. Evidence informed werken zorgt ervoor dat leerkrachten veel kennis krijgen en zich ontwikkelen, waardoor het onderwijs verbetert. Als KC'er ben ik elke dag bezig om wetenschappelijke kennis te vertalen naar de school, om zo mijn collega’s te ondersteunen en de kwaliteit van het onderwijs omhoog te brengen.
Welke bijdrage lever jij aan de kwaliteit van het onderwijs?
Voor mijn gevoel gaat de transfer naar wetenschappelijk gefundeerd onderwijs te langzaam. Ook zijn veel scholen zoekende en onbewust onbekwaam. Daarom ben ik in gesprek met de stichting waar mijn school onder valt, om de transfer stichtingbreed te maken. Ook nodig ik andere IB'ers uit bij ons op school, om te laten zien en te vertellen hoe wij werken. Het is mijn missie om evidence informed werken onder de aandacht te brengen, de wetenschap te koppelen aan de praktijk. Ook buiten mijn school.
Net als Marleen Regtop de Van Intern Begeleider naar Kwaliteitscoördinator ervaren?
Meer weten over het programmaWat is er volgens jou nodig om de onderwijskwaliteit duurzaam (toekomstbestendig) te maken?
Door middel van het werken in een PLG, samen leren van en met elkaar, feedback te geven en besluiten wetenschappelijk gefundeerd te nemen, werken we op een duurzame manier. Voorkom dat je als school meegaat met alle trends die op je pad komen. Houd focus bij de koers die je vaart voor minimaal vijf jaar. Daarbij is het belangrijk om je bewust te zijn dat zowel leerkrachten als de organisatie zich moeten blijven ontwikkelen. Neem geen genoegen met goed, want goed is niet goed genoeg. Daarbij moet je de focus hebben om continu duurzaam te verbeteren.
Waarom zou jij dit programma aanraden?
Het programma 'Van IB'er naar KC'er' bij Academica is essentieel voor het verbeteren van het onderwijs. De rol van de IB'er verandert in Nederland. Je kunt niet achterblijven wat betreft nieuwe ontwikkelingen. Alle scholen zouden dit moeten volgen! Ik werk nu vanuit passie en competentie in het belang van de organisatie. Daarnaast ben ik enorm geïnspireerd om vakliteratuur te lezen en weet ik waar de juiste boeken te vinden.
Academica heeft tijdens het programma een hoog tempo, waardoor je op een efficiënte manier alles leert wat nodig is voor gefundeerd onderwijs. Er gaat geen tijd verloren aan overbodige opdrachten. Je ziet dan ook grote verschillen met andere aanbieders. Doordat er bij Academica professoren werken, worden onderzoeken gebruikt met de nieuwste inzichten om invulling te geven aan de inhoud. Als je voor Academica kiest, kies je voor hoge kwaliteit!