Inge Janneh vertelt over Ad Didactisch Educatief Professional

Inge Janneh heeft een lange carrière in het onderwijs achter de rug. Ze begon als leerkracht en hier kwamen later ook rekenspecialist en schoolcoach bij. Met coachen wilde zij verdergaan, maar dit was bij haar oude bestuur niet mogelijk. Tegenwoordig werkt ze voor Stichting Westelijke Tuinsteden (SWTW) en vervult ze voor de Associate degree – Disactief Educatief Professional (Ad DEP) van Academica de rol van schoolopleider.
Hoe ben je schoolopleider geworden?
"Ik werkte twintig jaar lang bij een ander schoolbestuur. Hier merkte ik dat ik niet verder kwam met coachen, waardoor ik schoolopleider ben geworden. Op een gegeven moment ben ik ergens anders gaan werken, omdat het bestuur en ik niet meer bij elkaar pasten. Ik merkte alleen dat ik mijn taken als schoolopleider zo miste, dat weer terug het onderwijs in wilde, maar dan wel als schoolopleider. En dat lukte bij STWT."
Hoeveel studenten begeleid je en hoe lang doe je dit nu?
"Bij STWT begeleid ik nu ruim een jaar pabo- en Ad DEP-studenten. Maar ik heb hier al langer ervaring mee. De studenten komen van diverse scholen, met allemaal hun eigen autonome manier van werken. Op dit moment begeleid ik negen studenten, waarvan vijf Ad DEP-studenten van Academica."
"Als schoolopleider houd je een vinger aan de pols"
Wat doe je als schoolopleider binnen de Ad DEP?
"Samen met een collega schoolopleider begeleiden we de studenten in het leerteam. Om de week komen we bij elkaar en werken de studenten aan hun opdrachten voor de opleiding. Voor vragen kunnen ze bij ons terecht. Als we merken dat er veel dezelfde vragen zijn, kiezen we er soms voor om een kleine workshop te geven. Op die manier herhalen we wat stof en heeft iedereen dezelfde input.
Verder kijk je als schoolopleider binnen de Ad DEP met de studenten (een voor een) naar hun voortgang. Zijn ze bij en lopen ze op schema, of is er een achterstand? We bespreken dan ook waardoor die achterstand ontstaan kan zijn en maken vervolgens een plan van aanpak om die achterstand weer weg te werken. Ook leg je lesbezoeken af. Dit doe je met enige regelmaat om de voortgang te monitoren. Je komt een halfuur bij een student in de klas kijken, terwijl hij/zij lesgeeft. Daarna bespreek je dit met de mentor en vervolgens met de student. Het nagesprek gaat vooral om de eigen reflectie van de student.
Als schoolopleider houd je een vinger aan de pols als het gaat om stage en begeleiding.
- Staan alle studenten minimaal een dag zelfstandig voor de klas?
- Hebben ze allemaal een dag waarop ze dubbel staan, samen met een afgestudeerde en ervaren leerkracht of mentor?
- Krijgen ze de tijd en ruimte om te werken aan hun opdrachten?
- Kunnen ze de mentor observeren?
- Krijgen ze voldoende feedback en feed forward?
Tot slot zijn er intervisiemomenten met de docenten van Academica. Dit is fijn. We kijken niet alleen vooruit naar de modules die gaan komen, maar ook naar onze studenten en hun ontwikkeling."
Wat zie je (tot nu toe) in de ontwikkeling van studenten die de Ad DEP volgen?
"Nu, gaandeweg de opleiding, hoor je de studenten met elkaar praten en zie je ze in praktijk aan het werk. Ze zijn zich bewust van hetgeen ze aan het doen zijn en nemen daarin het geleerde mee. Ook hoor je ze echt praten over de periode voorafgaand aan de opleiding, waar ze nog onbewust onbekwaam aan het handelen waren. Deze studenten stonden over het algemeen allemaal al voor de klas. Dit komt door het enorme lerarentekort in Nederland. Ze gaven les op hun manier vanuit de beste intenties. Tegenwoordig zijn ze in sommige gevallen nog bewust onbekwaam, maar werken er hard aan om bewust bekwaam te worden. En in veel opzichten zijn ze dat ook al!
Het is zo mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen. Om te zien en te horen hoe ze steeds bewuster worden en zijn van hun eigen handelen en welke keuzes ze daarom wel of juist niet maken. Ook horen we steeds vaker dat ze de theorie erbij halen. Ik ben heel trots op onze studenten!"
Net als Inge Janneh de Ad Didactisch Educatief Professional ervaren?
Meer weten over de opleidingHoe is het om deze studenten te begeleiden?
"Het begeleiden van de Ad DEP-studenten ervaar ik als erg waardevol. Door te werken in een leerteam, werk je heel intensief samen. Je leert elkaar goed kennen en de band die je met elkaar opbouwt is sterk. Het is ook mooi dat de studenten het zien als een kans die ze krijgen vanuit de stichting om zich verder te ontwikkelen. De motivatie die ze dan ook allemaal hebben om de opleiding tot een succes te maken is enorm groot. Ze gaan er voor de volle 100 procent voor!
Daarnaast is het mooi en waardevol om te zien dat ze zich bewust worden van hun eigen positie. De onderwijsassistenten zegt nu zelf dat ze al belangrijk werk in de school doen, maar nu nog meer kunnen betekenen en er nog meer voldoening uit te halen."
Kun je een voorbeeld geven van een succesvolle ontwikkeling van een van je studenten?
"Een student startte met de opleiding, maar had eigenlijk geen achtergrond in het onderwijs. Je merkte al snel een achterstand op ten opzichte van de andere studenten uit de groep. In het eerste jaar werden opdrachten vaak te laat ingeleverd en liep de student vaak achter de feiten aan. Als schoolopleider heb ik geregeld met de student gezeten om de achterstand te bespreken en een plan van aanpak op te stellen, om zo met elkaar de voortgang en ontwikkeling binnen de praktijk te bespreken.
Nu, in twee jaar tijd, zie je de omslag bij deze student. Opdrachten worden op tijd ingeleverd, de ontvangen feedback wordt meegenomen en er wordt vooruitgekeken. Als je kijkt waar de student stond aan het begin van de opleiding en nu, dan zijn er ontzettend veel stappen vooruit gemaakt. Dat is echt waanzinnig om te zien.
Dit zie ik niet alleen als schoolopleider, maar dit ziet en ervaart de student ook zelf. De professionele houding van de student is heel sterk. Ook heeft de student alles helder en duidelijk voor zichzelf gemaakt, dat met deze instelling de finish van de opleiding met vertrouwen tegemoet gezien kan worden."
Wat maakt de opleiding volgens jou uniek?
"Over het algemeen zijn alle studenten al gediplomeerd onderwijsassistent. Het pedagogische deel zat er al voor de opleiding goed in. De focus ligt dan ook op het didactische stuk. Als de studenten klaar zijn met de opleiding, hebben ze het diploma lerarenondersteuner B en kunnen ze een verkorte pabo (een jaar) doorlopen, waarna ze volwaardig leraar zijn."