Skip to content

De drie-eenheid van vertrouwen

Samen het vertrouwen vergroten als basis voor effectievere leerteams
  • Vergroten van het vertrouwen binnen je school- en of leerteam
  • Leren om veilig feedback te kunnen geven en vragen aan elkaar
  • Van een familie naar professionele cultuur
Vraag vrijblijvend advies
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Introductie

Vertrouwen is de sleutel tot het organiseren en implementeren van een positieve en effectieve teamdynamiek en vormt daarmee de basis voor het succes van schoolteams. Daar kunnen leraren en schoolleiders vanuit hun eigen rol een positieve bijdrage aan leveren. Zo creëren ze de mogelijkheid om duurzame relaties op te bouwen, hun expertise te laten zien en consistentie na te streven, waardoor een cultuur van vertrouwen kan ontstaan. 

Het onderzoek van Barbara Misztal, Paul Zak en Zenger Folkman biedt waardevolle inzichten in hoe vertrouwen binnen teams en organisaties kan worden versterkt. Door gerichte inspanningen kunnen leiders niet alleen vertrouwen herstellen, maar ook bijdragen aan een positieve en productieve werkomgeving waarin iedereen kan floreren.

 

In dit programma krijg je de mogelijkheid om het vertrouwen in je team – vanuit onderliggend onderzoek van Zenger Folkman naar effectief leiderschap en werken aan vertrouwen – te vergroten.

Team

Voor wie

Voor schoolleiders en hun teams die het vertrouwen in elkaar willen versterken om daarmee tot een meer professionele cultuur te komen waarin continu samengewerkt wordt aan het bereiken van beter onderwijs.

De basisprincipes van de Drie Eenheid van Vertrouwen

 

Uitgebreid onderzoek van Zenger Folkman toont dat van de honderden gedragingen die vertrouwen beïnvloeden, er drie clusters van gedragingen verantwoordelijk zijn voor het aanzienlijke verschil in impact tussen personen met een hoog niveau van vertrouwen en degenen die helemaal niet worden vertrouwd.

 

  • Expertise tonen en goed oordeel uitoefenen
  • Consistentie tonen
  • Relaties opbouwen

 

Deze drie bouwstenen van gedragingen ondersteunen de basis van vertrouwen, ongeacht cultuur, branche, ras of geslacht.

 

Met behulp van het Vertrouwen assessment:

  • krijgen deelnemers inzicht in de dynamiek van vertrouwen binnen het team;
  • leren deelnemers hoe ze het vertrouwen binnen het team kunnen uitbouwen

 

Door gebruik te maken van het assessment en de competentiecorrelatie handleiding ontwikkelen deelnemers concrete plannen om hun aanpak te verbeteren of te herstellen bij het opbouwen van vertrouwen met anderen. Door zich te verdiepen in de Drie Eenheid van Vertrouwen versterken schoolleiders en hun team zowel de effectiviteit als het welzijn, op de werkvloer als in hun persoonlijke leven.

Programma

Tijdens de bijeenkomst 'De drie-eenheid van vertrouwen' krijgen schoolteams de kans om dieper in te gaan op de dynamiek van vertrouwen binnen hun team. Ze leren bewust gebruik te maken van de bouwstenen van vertrouwen om zowel het onderlinge vertrouwen als het vertrouwen binnen het team te versterken. Hiervoor biedt Academica het volgende programma aan:

 

  1. 360 Trust Assessment
    Dit assessment verzamelt anonieme feedback van managers, collega's, medewerkers en anderen over het vertrouwen en de effectiviteit van het leerteam. Elk teamlid ontvangt gedetailleerde data in de vorm van een rapport over de Drie Eenheid van Vertrouwen-elementen (bouwstenen van vertrouwen) binnen het team, waarmee zij een actieplan kunnen opstellen om het vertrouwen verder te ontwikkelen.

  2. Team Vertrouwen Assessment
    Dit assessment is specifiek ontwikkeld om het vertrouwen en de bertrokkneheid van medewerkers binnen het leerteam te meten, wat waardevolle inzichten biedt in hoe hoge of lage niveaus van vertrouwen de teamdynamiek beïnvloeden. De resultaten geven een helder beeld van de huidige staat van vertrouwen binnen het team en wijzen op mogelijke verbeterpunten. De teamleider ontvangt hierbij gedetailleerde informatie in de vorm van een rapportage over de Drie Eenheid van Vertrouwen-elementen, waarmee hij of zij een gerichte aanpak kan ontwikkelen om het vertrouwen binnen het team te versterken.

     

    Onze aanpak is als volgt:
    De teamleider begint met een 1-op-1 sessie, waarin hij of zij het teamleider rapport analyseert met een gecertificeerde ZF-facilitator van Academica. Vervolgens nemen de teamleider en de teamleden gezamenlijk deel aan het Team Vertrouwen-programma. Gedurende dit programma creëren zowel de teamleider als elk teamlid een persoonlijk en relevant ontwikkelplan, waarbij de teamleider de leiding neemt en het proces aanstuurt.

    Op deze manier biedt het programma schoolteams praktische handvatten om vertrouwen te versterken, zowel individueel als binnen het gehele team.

  3. Zelf Assessment Vertrouwen
    Dit persoonlijke assessment helpt deelnemers inzicht te krijgen in hun voorkeuren en effectiviteit op de drie Drie Eenheid van Vertrouwen-elementen. De uitkomsten stellen elke deelnemer in staat om het belangrijkste element te identificeren waarop zij hun ontwikkelinspanningen kunnen richten.

 

Agenda Team Vertrouwen bijeenkomst

Dynamiek van Vertrouwen op de Werkvloer

 

  • Resultaten van een omgeving met veel vertrouwen
  • Vertrouwen als katalysator van Leiderschapseffectiviteit
  • Vertrouwen als katalysator van Leiderschapscompetenties
  • Gedragingen die vertrouwen bouwen
  • Hoe je vertrouwen kunt opbouwen

De drie-eenheid van vertrouwen

 

  • De Drie-eenheid van vertrouwen: Relatie, expertise, consistentie
  • Zelfbeoordeling van de drie-eenheid van vertrouwen
  • Benaderingen voor vertrouwen —Voorkeuren
  • Benaderingen voor vertrouwen —Effectiviteit
  • Het rapport beoordelen

Bouwstenen om vertrouwen uit te bouwen

 

  • Jouw focus
  • Het onderzoek achter de bouwstenen
  • Belangrijke gedragingen voor elke bouwsteen

 

Ontwikkelplan

 

  • Focus kiezen voor ontwikkeling
  • Ontwikkel ideeën verzamelen
  • Ontwikkelplan maken en presenteren

Aan de slag met het vertrouwen in uw team?

Meer weten over deze begeleiding en de kosten ervan? Vraag om vrijblijvend advies of mail naar info@academica-group.com. Wie weet zet u binnenkort de eerste stap naar een positievere teamdynamiek met vertrouwen als basis. Lid van het Alumni Academica Netwerk? Dan krijgt u korting op het programma. Vraag naar de mogelijkheden.

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam