Skip to content
Terug naar overzicht

Waaraan voldoet een effectieve leerkracht?

Uit onderzoek komen vijf belangrijke punten naar boven.
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 10 september 2024
Twitter LinkedIn

Als leerkracht is het belangrijk dat je op een effectieve manier lesgeeft. Alleen dan nemen leerlingen de lesstof echt op en onthouden zij de lesstof ook nadat zij hierover getoetst zijn. Maar hoe weet je dat je op een effectieve manier lesgeeft?

 

Verschillende bronnen kunnen verschillende antwoorden geven over wat wel en niet effectief is. Maar niet alle adviezen zijn gebaseerd op gedegen onderzoek. Dus wat zeggen de experts? Uit onderzoek blijkt dat effectieve leerkrachten beschikken over vijf kwaliteiten. Deze kwaliteiten zijn onderzocht in de onderwijsboeken ‘How Teaching Happens’ en ‘How Learning Happens’, geschreven door de aan Academica verbonden professoren Carl Hendrick, Jim Heal en Paul Kirschner.

 

De vijf kwaliteiten

Uit het onderzoek dat voor ‘How Teaching Happens’ en ‘How Learning Happens’ is uitgevoerd, komen de volgende punten naar voren:

  1. Planning en curriculumontwerp
  2. Klassenmanagement
  3. Instructie
  4. Beoordeling en feedback
  5. Inclusiviteit

 

Ieder onderwerp wordt hieronder verder uitgewerkt.

 

Planning en curriculumontwerp

Leerkrachten kunnen alleen op een effectieve manier lesgeven, als de lessen en werkschema’s goed opeenvolgend zijn ingericht. Ook dient de leerkracht de lesstof op zo’n manier ontworpen te hebben, dan leerlingen binnen het kennisdomein zich kunnen ontwikkelen van beginner naar expert. Deskundige leerkrachten beheren de cognitieve belasting van de leerlingen tot een optimaal niveau, waarop inspannend denken plaatsvindt en leerlingen de geleerde stof tot zich kunnen nemen en kunnen inzetten.

 

Klassenmanagement

Het klaslokaal dient als een geordende en productieve leeromgeving, waarin leerlingen actief aan het werk zijn hun kennis en vaardigheden uit te breiden. Aan de effectieve leerkracht de taak om deze leeromgeving te creëren. Door duidelijke verwachtingen, routines en procedures op te stellen, zorgt de leerkracht ervoor dat verstoringen in het leerproces zoveel mogelijk worden geminimaliseerd en de instructietijd tot het maximale wordt uitgebreid.

 

Instructie

Effectieve leerkrachten geven les op een duidelijke manier, gelet op het uitleggen en demonstreren van de kernbegrippen van de lesstof. Dit zorgt ervoor dat leerlingen de lesstof nauwgezet begrijpen. Deze aanpak omvat het opsplitsen van complexe ideeën in hanteerbare delen, het gebruik van voorbeelden en dat de leerkracht controleert of de leerlingen het echt begrijpen, om zo misvattingen te voorkomen en te verduidelijken.

 

Beoordeling en feedback

Door het gebruik van evaluaties en beoordelingen, kan de effectieve leerkracht de voortgang van de leerlingen volgen en hierop de lessen aanpassen. De leraar controleert regelmatig of de leerlingen de lesstof echt begrijpen en geeft daarbij opbouwende feedback, om zo de leerlingen te helpen in hun vooruitgang.

 

Inclusiviteit

Alle leerlingen dienen toegang te hebben tot het curriculum, ongeacht hun ethische achtergrond of (speciale) onderwijsbehoeften. Het klaslokaal dient als inclusieve leeromgeving, waar alle leerlingen zich onderdeel voelen van een leergemeenschap die hen blijft ondersteunen.

 

Blijven ontwikkelen

Effectief lesgeven begint bij een effectieve leerkracht. Werken er op jouw school leerkrachten die voldoen aan de hierboven aangegeven kwaliteiten? Op de Dag van de Leraar 2024 verloten wij gratis toegang aan effectieve leerkrachten voor de eerste module van ‘How Teaching & Learning Happens’. Ons nieuwe online programma voor meer inzichten voor een optimale leeromgeving. Volg ons op LinkedIn en bekijk de voorwaarde van de winactie. Voor meer informatie over het programma, kijk op de pagina van HTLH op onze website.


 

 

Gerelateerd

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam