Skip to content
Terug naar overzicht

Wetenschap door praktijk: opening academisch jaar 2024-2025

Een inspirerende en impactvolle opening van het academisch jaar.
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 17 september 2024
Twitter LinkedIn

Op 5 september 2024 stond bij Academica alles in het teken van de opening van het gloednieuwe academisch jaar 2024-2025.

 

Op 5 september 2024 vond bij Academica de officiële opening van het academisch jaar 2024-2025 plaats. De dag begon met de inauguratie van professor Peter de Vries, die zijn inaugurele rede wijdde aan het belang van ouderbetrokkenheid in het onderwijs en hoe scholen dit effectief kunnen monitoren. Hij stelde dat hoewel ouders niet veranderd kunnen worden, leraren wel verder geprofessionaliseerd kunnen worden om de academische prestaties van leerlingen te bevorderen. Na een evaluatie door het bestuur werd de Vries officieel benoemd tot professor Ouderbetrokkenheid bij Academica. Van harte welkom, Peter!

 

DSC02922DSC02919

Dr. Peter de Vries legt zijn inaugurele rede af en wordt door bestuurder Margareth de Wit officieel ingeluid.

 

Aansluitend presenteerde Laurence Guérin, dean van de School of Education & Society bij Academica, het onderzoeksprogramma 'Burgerschap en Inclusie'. Hierin wordt het belang van burgerschapsvorming voor leerlingen benadrukt. Margareth de Wit, voorzitter van het bestuur van Academica, sloot het ochtendprogramma af met een presentatie over het onderzoek naar 'Buitengewone Schoolleiders'. Een onderzoek naar de eigenschappen van de meest effectieve schoolleiders stond centraal.

 

Op weg naar het Concertgebouw

DSC02988DSC03008

De stoet loopt van de locatie van Academica, via het Museumplein, naar het Concertgebouw.

 

De middag werd voortgezet in het Concertgebouw in Amsterdam, waar het evenement traditioneel werd geopend door een stoet van professoren en genodigden vanaf de Academica-locatie naar het Concertgebouw. Het programma begon met een welkom door het Academica-koor, gevolgd door de formele openingsspeech door bestuurder Margareth de Wit.

DSC03129DSC03158

Dirk van Damme (links) en dr. Carl Hendrick doen de eerste presentaties.

 

Tijdens het evenement kwamen verschillende toonaangevende sprekers aan bod, die allen expert zijn in hun eigen vakgebied. De eerste spreker was Dirk van Damme, doctor in psychologische en pedagogische wetenschappen in België. Hij analyseerde de overeenkomsten en verschillen tussen het Nederlandse en Vlaamse onderwijssysteem en kwam tot belangrijke conclusies. Vervolgens gaf Carl Hendrick, professor Onderwijs bij Academica, een presentatie over misvattingen in het onderwijs. Hierbij legde hij de focus op de vraag of er überhaupt wel zoiets bestaat als 'de wetenschap van het onderwijs'. Daarbij legde hij hier uit wat er nodig is om het tij van dalende onderwijsprestatie te keren.

 

DSC03217DSC03203

Laurence Guérin (links) en Marcel Janssen tijdens hun duo-presentatie.

 

Het eerste deel van het programma werd afgesloten door de duo-presentatie van Laurence Guérin samen met Marcel Janssen, directeur onderwijs bij Konklijke Visio, een organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele beperking. Het tweetal toonde tijdens hun aangrijpende presentatie aan dat het recht op onderwijs geen garantie is dat iemand ook het onderwijs krijgt dat hij of zij verdient. Aan de hand van verschillende cases lieten zij zien met welke obstakels studenten met een visuele beperking te maken krijgen en gaven zij aan wat het onderwijs kan doen om iedereen met het recht op onderwijs ook van het onderwijs te laten genieten. Dit op basis van de praktijk te betrekken bij de problematiek en hier effectief onderzoek naar te doen.

 

Leiderschap en onderzoek

DSC03056DSC03304

Links: Daniël Buth doet zijn posterpresentatie. Rechts: Annika en Daniël in debat samen met Hans Bossert.

 

Tijdens de pauze gaven enkele afstudeerders van de MBA Leadership in Sustainability en de MILE een presentatie over hun thesis. Dit werd gevisualiseerd door middel van posters, die hun belangrijkste bevindingen op een overzichtelijke manier een beeld gaven. Twee van deze alumni waren Daniël Buth en Annika van den Nieuwendijk, recentelijk afgestudeerd aan de MBA. Nadat operazangeres Marianne Koopman het tweede deel van de dag inluidde met een prachtige solo performance, gingen Daniël en Annika in debat op het podium. Onder leiding van Hans Bossert, dean van de School of Leadership & Sustainability bij Academica, gaven zij antwoorden op belangrijke stellingen in hun vakgebied en konden zij reageren op elkaars antwoorden. Hierbij stond centraal dat effectief leiderschap van onschatbare waarde is om de gezondheidszorg duurzaam vorm te geven. Samenwerking, innovatie en duurzame praktijk staan hierbij centraal. Vervolgens gaf Pieter Bootsma, recentelijk aangesteld als voorzitter van de advisory board bij de School of Leadership & Sustainability, een indrukwekkende en motiverende presentatie over zijn loopbaan van de topman bij KLM tot Chief Value Officer bij Royal FloraHolland. Door deze overstap, nam zijn carrière een enorme twist. Maar deze grote stap bleek goed te passen bij zijn ambities. De keuzes die je maakt in je werk, zorgen ervoor dat je op een andere manier kijkt naar de kansen die zich aanbieden. Als duurzaam leider maakt Pieter gebruik van toekomstbestendige strategieën en zet hij zijn ervaringen en inzichten in om duurzame innovaties te integreren in de branche.

 

DSC03372DSC03428

Links: Pieter Bootsma doet zijn presentatie. Rechts: stadsdichter Jesse Laport sluit de dag af.

 

Vervolgens keerden Laurence Guérin en Hans Bossert terug op het podium en presenteerden zij het initiatief ‘Research for Impact’. Hierin benadrukten zij het belang van impactvol onderzoek, voor zowel het onderwijs als leiderschap. Door onderzoek in de praktijk te doen, wordt de problematiek in het veld direct aangepakt en we beter weten welke strategieën waar wel en waar niet effectief zijn. Tot slot sloot dagvoorzitter Sonja Broerse de dag af, met een presentatie over de wijze waarop de School of Education & Society invulling geeft aan onderzoek. Dit doen we door middel van Research@school: onderzoek doen door, voor en met de praktijk. Verder presenteerde zij de manier waarop Academica onderwijs en onderzoek integreert om innovaties binnen onze opleidingen te bevorden. Als afsluiter van de gaf spoken word artiest Jesse Laport een artistieke samenvatting van de hoogtepunten van de dag.

 

Vooruitblik

De opening van het academisch jaar 2024-2025 werd gekenmerkt door inspirerende lezingen en inhoudelijke bijdragen die het aanwezige publiek een frisse kijk op actuele onderwijs- en leiderschapsthema’s bood. Academica kijkt met trots terug op dit evenement en verheugt zich al op de opening van het volgende academische jaar op donderdag 4 september 2025. Markeer deze datum alvast in de agenda!

 

 

 




Gerelateerd

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam