Op 21 februari wordt, op initiatief van UNESCO, al sinds 2000 internationaal De Dag van de Moedertaal gevierd. Hierbij gaat het om talige en culturele diversiteit. Ook in Nederland zijn steeds meer schoolbesturen en scholen zich bewust van onze multidiverse samenleving en hun meertalige populatie en besteden zij aandacht aan deze dag. Maar daar moet het zeker niet bij blijven!
Taal is een onderdeel van je identiteit en niemand heeft dat zo treffend verwoord als taalwetenschapper Jim Cummins (2008):
To reject a child's language in the school is to reject the child.
Lidy Peters, auteur van Talen die de school in komen, kansen voor een multidiverse basisschool, is bij Academica kerndocent meertaligheid.
"Scholen zijn er vaak van overtuigd dat de meertaligheid van sommige leerlingen hun kansen in de weg staat. Om de talige en culturele diversiteit van de leerlingen als kracht te zien, als hefboom voor het leren, is het belangrijk om hardnekkige beelden en opvattingen ten aanzien van meertalige kinderen en jongeren ter discussie te stellen."
De leergang Thuis in Meertaligheid komt daar helemaal aan tegemoet. In drie dagen (of in vier dagdelen) wordt theorie gekoppeld aan de praktijk. Deelnemers besluiten de leergang met het schrijven van een Plan van Aanpak voor de eigen school. De leergang kan behalve in Amsterdam ook incompany worden gegeven.