Skip to content
Terug naar overzicht

Interview met Rob Boudewijn

Kerndocent in de MBA module EU Market - School of Leadership & Sustainability
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 18 juli 2024
Twitter LinkedIn

"Het leuke aan de MBA van Academica is dat het veel nadruk legt op duurzaamheid. Als je wilt dat MBA-deelnemers het bredere perspectief gaan zien, dan is het belangrijk dat je weet hoe de Europese Unie werkt en functioneert." - Rob Boudewijn

 

Rob, je verzorgt al sinds 1999 trainingen op het gebied van internationale betrekkingen, specifiek de Europese Unie. Waarom is kennis over de Europese Unie zo belangrijk, vooral binnen een MBA-programma?

 

Een klassieke MBA-opleiding gaat – met alle respect – niet veel verder dan bedrijfskunde. Het leuke aan de MBA van Academica is dat het veel nadruk legt op duurzaamheid. Als je het woord ‘duurzaamheid’ in de mond neemt, dan kom je eigenlijk gelijk bij de Europese Unie uit. De Europese Unie is bijvoorbeeld de grootste initiatiefnemer om Europa binnen een paar decennia klimaatneutraal te maken. In Europa wordt alle wet- en regelgeving voorbereid. Als je wilt dat MBA-deelnemers het bredere perspectief gaan zien, dan is het belangrijk dat je weet hoe de Europese Unie werkt en functioneert, hoe je ermee omgaat in je werk en hoe je het kunt beïnvloeden.

 

Hoe komt het dat veel mensen relatief weinig weten over de werking van de Europese Unie?

 

Veel mensen denken dat ze weinig tot niets te maken hebben met de Europese Unie, dat het ver weg is, bureaucratisch is en veel geld kost. Feitelijk zijn dit alle argumenten die in de Brexit-campagne zijn genoemd. Maar wat ik probeer duidelijk te maken – je zou het mijn missie kunnen noemen – is dat wij allemaal met de Europese Unie te maken hebben. Het merendeel van de Europese wetgeving, ook in Nederland, komt uit Brussel. Wil je effectief kunnen opereren, ook in een bredere context dan alleen Nederland, dan zul je inzicht moeten hebben in hoe die vierde bestuurslaag werkt en hoe je daarmee om kunt gaan.

 

Wat moet je als (toekomstig) leider weten over de Europese Unie?

 

Het volgen van wat er in Europa gebeurt is al een goede eerste stap. Dat betekent dat je probeert te monitoren wat er speelt, wat er op ons afkomt en welke wetgeving misschien invloed heeft op het bedrijfsresultaat. Er zijn ongeveer 60.000 lobbyisten in Brussel, waarvan meer dan de helft uit de private sector komt. Grote multinationals zoals Shell en Philips hebben daar grote lobby-kantoren. Het volgen van dit proces is een goede eerste stap, maar daarna actief gaan beïnvloeden is een hele goede tweede stap. Dat geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor het MKB.

 

Waarom weten we zo weinig van deze processen?

 

De communicatie vanuit Brussel is gewoon heel slecht. Europese instellingen moeten hier iets aan doen, maar ook de nationale politiek. Bij gunstige wetgeving claimen politici vaak de credits, maar bij ongunstige regelgeving wijzen ze naar Brussel. Dat is hypocriet, want de Europese Unie is geen buitenaards orgaan waar je als Nederlands politicus geen invloed op hebt. Ze zitten zelf aan tafel en kunnen meebeslissen. Als je niet tevreden bent, dan heb je het spel niet goed gespeeld of geen effectieve lobby kunnen vormen.

 

Wat gaan de MBA studenten in Brussel doen?

 

In Brussel gaan we op werkbezoek en dat heeft een grote toegevoegde waarde. Hier op de opleiding behandelen we de theorie en hoe het allemaal werkt, maar door de atmosfeer te proeven waar het daadwerkelijk gebeurt, blijft de informatie veel beter hangen. We bezoeken de geëigende instituties zoals het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Nederlandse Ambassade in Brussel. Daarnaast organiseren we een 'diner parlant', waarbij de studenten verschillende experts uit Brussel ontmoeten, zoals lobbyisten, leden van de commissie en journalisten. Zo krijgen ze een goed en breed beeld van wat er allemaal in Brussel speelt en hoe dit zich verhoudt tot hun eigen werkpraktijk. Ter afsluiting van de module doen de studenten onderzoek waarin ze analyseren hoe hun eigen organisatie wordt geraakt door de Europese Unie en wat de kansen en bedreigingen zijn, met name voor het thema "de GreenDeal". Dit levert direct waardevolle informatie op voor hun eigen organisatie.

 

Meer weten over onze MBA?

 

Bekijk de MBA

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam