Skip to content
Terug naar overzicht

Interview met Professor Zwelinzima Ndevu

Professor in de MBA module International Business - School of Leadership & Sustainability
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 17 juli 2024
Twitter LinkedIn

"If you have leaders who understand the issue of sustainability, then they are able to make correct decisions", benadrukt professor Zwelinzima Ndevu. Professor Zweli is een van de professoren die bijdraagt aan onze MBA module International Business, een unieke samenwerking tussen de School of Public Leadership at Stellenbosch University in Zuid-Afrika en Academica University of Applied Sciences.

 

Kunt u ons iets vertellen over uw achtergrond en ervaring?

 

Mijn achtergrond ligt in publiek leiderschap, met een speciale focus op "public governance". Gedurende mijn carrière heb ik uitgebreide ervaring opgedaan bij de regering van Zuid-Afrika, waar ik op alle drie de niveaus van de overheid heb gewerkt: lokaal, provinciaal en nationaal. Deze veelzijdige ervaring heeft me een diepgaand begrip gegeven van de dynamiek en uitdagingen binnen het openbaar bestuur.

 

Na mijn tijd bij de overheid maakte ik de overstap naar de academische wereld. In eerste instantie richtte ik me op het lesgeven in "undergraduate opleidingen". Deze rol stelde me in staat om mijn praktische kennis en ervaring over te dragen aan studenten die zich voorbereiden op een carrière. Het was een inspirerende fase waarin ik de toekomstige leiders van ons land kon helpen vormen en begeleiden.

 

Momenteel ben ik betrokken bij postdoctorale opleidingen en begeleid ik PhD-studenten. In deze rol kan ik me verdiepen in complexere en meer gespecialiseerde onderwerpen binnen het veld van public governance. Het begeleiden van PhD-studenten is bijzonder, omdat het me de kans geeft om bij te dragen aan baanbrekend onderzoek en innovatieve ideeën die de toekomst van publiek leiderschap en governance kunnen beïnvloeden.

 

Kunt u meer vertellen over de geschiedenis en missie van Stellenbosch University?

 

Stellenbosch University bestaat al meer dan 100 jaar en heeft een rijke en complexe geschiedenis. Oorspronkelijk begon het als een "college", maar het groeide al snel uit tot een volwaardige universiteit. In de jaren van het apartheidsregime stond de universiteit bekend om haar nauwe banden met deze periode van segregatie en onrechtvaardigheid. Echter, naarmate de jaren verstreken, onderging Stellenbosch University een significante transformatie.

 

De universiteit speelde een cruciale rol in de overgang van Zuid-Afrika naar een democratische samenleving. Het werd een centrum voor verandering en vernieuwing, waar belangrijke discussies en ontwikkelingen plaatsvonden die bijdroegen aan de vorming van een rechtvaardiger en inclusiever land. Daarnaast heeft de universiteit een sterke reputatie opgebouwd in het opleiden van een nieuwe generatie publieke bestuurders en leiders. Velen van hen hebben bijgedragen aan de opbouw van het moderne Zuid-Afrika en bekleden vandaag de dag invloedrijke posities binnen de regering en het maatschappelijk middenveld.

 

Wat zijn de belangrijkste aandachtsgebieden van de School of Public Leadership aan uw universiteit?

 

Bij de School of Public Leadership richten we ons op drie belangrijke gebieden: overheidsbeleid, milieubeheer en duurzame ontwikkeling. Deze disciplines vormen de kern van ons onderwijs en onderzoek, en wat hen met elkaar verbindt, is onze nadruk op leiderschap. We geloven dat effectief leiderschap essentieel is voor het succesvol aanpakken van de complexe uitdagingen binnen deze gebieden.

Onze benadering is geworteld in waarden zoals verantwoord, waardegedreven en verantwoordelijk leiderschap. We streven ernaar deze waarden in al onze programma's te integreren, zodat onze studenten niet alleen de technische kennis en vaardigheden verwerven die nodig zijn in hun vakgebied, maar ook de ethische en leiderschapskwaliteiten ontwikkelen die hen onderscheiden als voortrekkers in hun respectieve domeinen.

Wij zijn er trots op executives op te leiden die klaar zijn om een betekenisvolle impact te maken in hun organisaties en gemeenschappen. Onze afgestudeerden zijn uitgerust om beleidsbeslissingen te nemen die zowel effectief als ethisch verantwoord zijn, milieubeheerstrategieën te ontwikkelen die duurzame ontwikkeling bevorderen, en leiderschapsrollen op zich te nemen die innovatie en verandering stimuleren. Door deze benadering bereiden we onze studenten voor om de uitdagingen van de toekomst met vertrouwen en integriteit aan te gaan.

 

Hoe beïnvloedt de geschiedenis van de universiteit haar huidige waarden en missie?


Onze universiteit heeft een opmerkelijke transformatie doorgemaakt, van een geschiedenis van exclusiviteit en onderdrukking naar een huidige staat van inclusiviteit en diversiteit. We zetten ons actief in om de ongelijkheden uit het verleden recht te zetten door onderwijs toegankelijk te maken voor individuen die voorheen achtergesteld waren. Dit streven is diep verankerd in onze waarden en missie.

Onze inzet voor inclusiviteit betekent dat we alle Zuid-Afrikanen omarmen, ongeacht hun achtergrond. We zijn vastbesloten om gelijke kansen te bieden aan iedereen, met speciale aandacht voor degenen die in het verleden buitengesloten werden. Dit vertaalt zich in concrete acties zoals beurzen, ondersteuningsprogramma's en een curriculum dat diversiteit en sociale rechtvaardigheid bevordert.

Door deze toewijding aan inclusiviteit en gelijke kansen, creëren we een leeromgeving waar elke student zich gewaardeerd en ondersteund voelt. We geloven dat dit niet alleen bijdraagt aan individueel succes, maar ook aan de bredere maatschappelijke vooruitgang. Onze universiteit streeft ernaar een baken van hoop en verandering te zijn, waar iedereen de kans krijgt om hun potentieel volledig te realiseren en een bijdrage te leveren aan een rechtvaardigere samenleving.

 

Wat is uw visie op de rol van leiderschap in het openbaar bestuur?

 

Leiderschap is een kans om een aanzienlijke impact te maken. Als een leider er niet in slaagt om impact te maken, heeft hij een belangrijke kans gemist. Bij de School of Public Leadership zorgen we ervoor dat onze studenten het belang begrijpen van het maken van een positieve impact in de samenleving. Leiderschap biedt richting en bepaalt de toon voor wat gedaan moet worden, vooral in de context van duurzaamheid en diversiteit.

 

Door onze integrale benadering bereiden we onze studenten voor om de uitdagingen van de moderne wereld met vertrouwen en integriteit aan te gaan. Ze leren hoe ze inspirerende en effectieve leiders kunnen zijn die niet alleen reageren op de eisen van vandaag, maar ook anticiperen op de kansen en uitdagingen van morgen. In een tijdperk waarin duurzaamheid en diversiteit centraal staan, zien wij het als onze missie om leiders voort te brengen die echt een verschil kunnen maken.

 

Hoe belangrijk is verantwoordelijkheid in leiderschap, vooral in de Zuid-Afrikaanse context?

 

Verantwoordelijkheid is cruciaal. In het verleden konden leiders in Zuid-Afrika handelen zonder veel verantwoordelijkheid af te leggen, maar tegenwoordig eisen mensen leiders die verantwoordelijk, ethisch en kostenbewust zijn.

 

Ethische overwegingen moeten altijd voorop staan in het besluitvormingsproces. Dit houdt in dat leiders niet alleen naar de meest efficiënte of kosteneffectieve oplossingen zoeken, maar ook naar die welke rechtvaardig en duurzaam zijn. Het nemen van ethische beslissingen vereist moed en integriteit, vooral in situaties waar kortetermijnwinst in conflict komt met langetermijnbelangen en rechtvaardigheid.

 

Kostenbewustzijn is ook een belangrijk aspect van verantwoordelijk leiderschap. Leiders moeten ervoor zorgen dat de middelen op een efficiënte en verantwoorde manier worden ingezet. Dit betekent dat elke beslissing moet worden geëvalueerd op basis van de waarde die het toevoegt aan de gemeenschap en de duurzame impact die het heeft.

 

Kunt u het concept Ubuntu toelichten en de relevantie ervan voor leiderschap?

 

Ubuntu gaat over het begrijpen dat we mensen zijn dankzij anderen, onze omgeving en onze gemeenschap. Het benadrukt verbondenheid en het belang van ethische waarden in leiderschap. Leiders kunnen niet in isolatie bestaan; ze moeten rekening houden met de bredere context en uitdagingen, vooral in Afrika, waar ontwikkelings- en morele vraagstukken ethisch leiderschap vereisen.

 

Wat is uw advies voor toekomstige leiders?

 

Toekomstige leiders moeten aanwezig en actief zijn. Ze moeten gezien worden terwijl ze beslissingen nemen en handelen op manieren die anderen inspireren. Aanwezig zijn betekent een doener zijn, niet alleen een prater. Door actief betrokken te zijn, kunnen leiders een betekenisvolle impact maken in hun community.

 

 

Wil jij een MBA module studeren aan Stellenbosch University?

 

Ben jij klaar voor een multidisciplinaire benadering en de impact van leiderschap en duurzaamheid op internationaal niveau? Ontdek hoe je de wereld kunt veranderen met effectieve leiderschapsstrategieën en duurzame oplossingen door deel te nemen aan de MBA module International Business.

Deze unieke module biedt een ongeëvenaarde kans om je kennis en vaardigheden te verdiepen in een internationale context. Je gaat op reis naar Zuid-Afrika, waar je niet alleen academische kennis opdoet, maar ook praktische ervaring opdoet in een dynamische en diverse omgeving. Dit programma is een samenwerking tussen de School of Public Leadership aan Stellenbosch University en Academica University of Applied Sciences, en biedt een uitgebreid en integraal leerplan dat je voorbereidt op de uitdagingen van het mondiale bedrijfsleven.

 

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam