Hoe zorgen we voor duurzame kwaliteitsverbetering van ons onderwijs? Veel scholen worstelen met deze vraag.
Jaar in, jaar uit worden nieuwe interventies ingezet, maar resultaten op de lange termijn behouden blijft een uitdaging. Zonder een goed systeem voor duurzame borging is kwaliteit een terugkerend vraagstuk. Duurzame kwaliteitsverbetering van het onderwijs van vandaag vraagt daarom om een aanpak voor morgen. Een aanpak die de school en stichting zo weet te veranderen dat zij zelf die kwaliteit op de lange termijn weten te realiseren en behouden.
Al meer dan dertien jaar ontwikkelt Academica een veranderaanpak voor scholen en stichtingen om duurzame schoolontwikkeling te realiseren. Op basis van internationaal onderzoek in verschillende disciplines is een veranderaanpak ontwikkeld die scholen en stichtingen in staat stelt zelfstandig in ontwikkeling te komen en te blijven. Het resultaat is de High Performing Schools (HPS)-veranderaanpak. Maar hoe hebben deze scholen en stichtingen zich zo ontwikkeld? En wat hebben zij in de praktijk weten te realiseren dat ervoor zorgt dat elke unieke school en stichting continu en duurzaam leert en verbetert op alle lagen en met alle professionals?
Door middel van de HPS-veranderaanpak maken scholen en stichtingen in de loop van meerdere jaren een fundamentele verandering op basis van acht hefbomen. Deze hefbomen blijken het grootste en meest duurzame effect te hebben op de kwaliteit van de school. HPS is namelijk geen recept, maar een set aan parallelle ontwikkelingen die leiden tot een integrale verandering. Daarnaast is HPS ook geen schoolconcept waar je op uitkomt, maar een blijvende staat van verbetering voor beter onderwijs voor alle leerlingen.
In het nieuwe, aankomende boek bundelt Academica meer dan dertien jaar aan kennis, ervaringen en inzichten over duurzame schoolontwikkeling, de High Performing Schools-veranderaanpak en leidinggeven aan een continu lerende organisatie. Doorheen het boek geven (inter)nationale onderwijsexperts een unieke blik op wat zij essentieel vinden voor duurzame schoolontwikkeling. Daarnaast delen tientallen bestuurders, schoolleiders, kwaliteitscoördinatoren en leraren van High Performing Scholen en stichtingen hun belangrijkste lessen en praktijkinzichten uit hun eigen reis naar duurzame schoolontwikkeling.
Een boek voor elke onderwijsleider en -professional die op zoek is naar kennis en handvatten om duurzame schoolontwikkeling in de eigen school en stichting te bereiken en te behouden.
Graag geven wij alvast een inkijkje in de inhoud van het aankomende boek. De inhoud is ingedeeld in drie delen.
Waar komt High Performing Schools (HPS) vandaan? En hoe is de veranderaanpak ontwikkeld en effectiviteit onderzocht? In het eerste deel gaan we in op het ontstaan en de ontwikkeling van de HPS-veranderaanpak, met een overzicht van de opkomst en groei daarvan in Nederland in de afgelopen dertien jaar. Daarnaast worden de theoretische achtergronden op basis van internationaal onderzoek naar effectieve schoolontwikkeling uiteengezet.
Maar hoe realiseer je als school en/of stichting duurzame schoolontwikkeling? Dertien jaar werken met scholen en stichtingen laat zien dat daar geen standaard recept of schoolconcept voor is. Echter is en langdurig verandertraject nodig op een aantal fundamentele aspecten van de school en stichting. In dit deel bespreken we daarvoor de voorwaarden en hoe de acht hefbomen van High Performing Schools ingezet kunnen worden als katalysator voor duurzame school- en stichtingsontwikkeling. We gaan in op de HPS-methodiek van geplande verbeterprocessen, ondersteund door externe veranderkracht, en laten zien hoe parallel en integraal veranderen bijdragen aan de duurzame impact van HPS. Daarnaast gaan we in op het belang van visie, professionalisering en leiderschap in het veranderproces en hoe een HPS-verandertraject op iedere school vorm kan krijgen.
In het tweede deel van het boek zullen we ingaan om de acht hefbomen van HPS. Elke hefboom blijkt individueel een krachtige manier om een ontwikkeling op gang te brengen. Wanneer de hefbomen echter parallel ontwikkeld worden en 'op spanning gebracht' worden, blijkt dat schoolontwikkeling op de lange termijn duurzaam wordt. Het effect van deze hefbomen is dan dat de school en stichting in staat is blijvend de onderwijskwaliteit te ontwikkelen.
De hefbomen zijn als volgt:
In het derde en laatste deel delen tientallen directeuren, bestuurders, leraren en kwaliteitscoördinatoren hun ervaringen in het duurzaam ontwikkelen van hun eigen scholen en stichtingen. Ieder voorbeeld is geschreven vanuit een andere context: van grote stichtingen die al acht jaar werken aan duurzame schoolontwikkeling, tot kleine scholen die net gestart zijn. Van bestuurder tot leraar. Van leerteam tot KC-platform. En van speciaal onderwijs tot een Montessorischool. In dit laatste deel brengen we deze inzichten samen zodat elke onderwijsleider- en professional geholpen wordt bij de start en verandering naar duurzame schoolontwikkeling in de eigen onderwijsorganisatie.