Nieuws

De genomineerden voor 'KC'er van het Jaar 2024' zijn bekend!

Geschreven door Academica | Oct 14, 2024 1:00:00 PM

Elke dag zet de kwaliteitscoördinator (KC'er) zich in om de leraren te ondersteunen bij de uitvoering van kwalitatief goed onderwijs.

Dit betekent dat de KC'er met de meest recente (wetenschappelijke) kennis en inzichten, de leraar en de school ondersteunt bij het voeren van het gesprek en uitvoeren in de praktijk van kwalitatief goed onderwijs. Dit doet de KC'er vanuit drie rollen; leercoördinator, trendanalist en zorgregisseur;

 

  • De leercoördinator heeft veel kennis over hoe het leren werkt en wat een hele goede les is. Hierbij deelt de KC'er deze kennis met de leraar en komt deze veel in de klas, om de nodige ondersteuning bij de uitvoering van die hele goede les te geven.
  • De trendanalist ondersteunt de leraren bij het analyseren van data die de doelen van de professionele leergemeenschap hebben gesteld en willen beantwoorden.
  • Tot slot helpt de zorgregisseur bij de verbreden van de basisondersteuning, waardoor er meer leerlingen mee kunnen doen in het aangeboden onderwijs.


Vanuit de drie rollen ondersteunt, adviseert en zorgt de KC'er voor goede scholing om zo bij te dragen aan inclusie in het onderwijs.

 

Jaarlijkse titel

Het is dus een brede kennisvlak waar de KC'er steeds de vertaling naar de school in weet te maken. Dit is dan ook die reden, waarom Academica eens in het jaar de KC'ers allemaal in het zonnetje wil zetten met een dag vol (wetenschappelijke) inzichten. En om alle KC'ers te vertegenwoordigen, benoemen we ieder jaar een KC'er tot 'KC'er van het Jaar'.

 

Ook dit jaar hebben veel collegae hun KC'ers voorgedragen. Bij deze maken wij de drie genomineerde kwaliteitscoördinatoren bekend:

 

 

Anneke Waslander - Sligt

KC'er bij Kindercentrum De Vlindertuin in Voorthuizen van stichting PCOGV

 

Na het afronden van de opleiding tot Kwaliteitscoördinator heeft Anneke haar school meteen meegenomen in de opgedane kennis. Door de opleiding, heeft de school een nieuwe visie op leren geschreven. De kern waar het bij deze school om draait is 'kennis gaat voor vaardigheden'. Iedere twee/drie weken deelt Anneke wetenschappelijk onderbouwde artikelen met haar team via de weekmemo. Haar enthousiasme is aanstekelijk voor het hele team. Inmiddels werkt zij ook als bovenschoolse KC'er voor de hele stichting.

 

Marleen Regtop

KC'er bij basisschool De Regenboog in Utrecht van de stichting PCOU Willibrord

 

Als kwaliteitscoördinator heeft Marleen een diepgaand begrip van evidence-informed werken, wat haar in staat stelt om beslissingen te nemen op basis van betrouwbare data en onderzoek. Ze weet hoe ze effectieve interventies en verbeteringen kan implementeren op basis van bewijs en resultaten, wat resulteert in een hogere kwaliteit van onderwijs en betere leerresultaten voor de leerlingen. Ook begrijpt ze het belang van samenwerking, reflectie en continue professionele ontwikkeling binnen een schoolomgeving. Door PLG's te begeleiden, zorgt Marleen ervoor dat leraren effectiever samenwerken, van elkaar leren en hun onderwijspraktijk verbeteren.

 

Mandy van Wijngaarden

KC'er bij basisschool Curtevenne in Kortenhoef van stichting Talent Primair

 

Mandy neemt haar team mee vanuit de kennis die zij heeft opgedaan vanuit het High Performing Schools-programma van Academica. Door haar inzet zijn en worden mooie stappen in de school gezet. Waaronder de visie die de school heeft geschreven en door het hele team gebruikt wordt, om van daaruit de juiste beslissingen te nemen. Zij zorgt ervoor dat de leerteams zich verder ontwikkelen, door hen te steunen met haar kennis. Hierdoor worden onder andere goede kwaliteitskaarten ontwikkeld. Haar kennis als zorgregisseur zorgt ervoor dat de structuur binnen de school stevig staat.

 

Wie wordt de winnaar?

Nieuwsgierig naar wie de titel 'KC'er van het Jaar 2024' krijgt? Op dinsdag 19 november, tijdens de Dag van de KC'er, vindt de bekendmaking plaats. Kom naar de Dag van de KC'er en wees aanwezig bij de uitreiking. Benieuwd naar wat het inhoudt om KC'er van het Jaar te worden? Lees en bekijk het interview met Deborah van Zetten, KC'er van het Jaar 2023. Wij zien graag iedereen terug op de Dag van de KC'er, dinsdag 19 november in het Gooiland te Hilversum. Kaarten zijn verkrijgbaar via onderstaande button.

 

Ambieer jij als (toekomstig) IB'er, zorgcoördinator of kwaliteitsmedewerker in het po, vo, so, vso of mbo een functie als KC'er? Academica biedt diverse opleidingen hiervoor aan. Neem contact met ons op voor vragen.