Skip to content

Van Intern Begeleider naar Kwaliteitscoördinator

Ontwikkelen in de rollen trendanalist, zorgregisseur en leercoördinator
  • Krijg praktische handvatten om vorm te geven aan je rol als kwaliteitscoördinator
  • Leer een schoolbrede kwaliteitsaanpak ontwikkelen
  • Voor de niveaus van leerling, leraar en de school
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

Tijdens dit programma bekijk je je rol als Intern Begeleider (IB’er) kritisch door middel van een breed aanbod aan thema's. Gedurende het programma krijg je handvatten om je rol als IB’er invulling te geven richting een kwaliteitscoördinator voor de niveaus van leerling, leraar en de school.

De kerndocenten van de leergang zullen je meenemen door de landelijke ontwikkelingen van de nieuwe rol van de IB’er en inzicht geven hoe je praktisch je nieuwe rol kunt vervullen binnen je huidige context.

Je krijgt daarnaast praktische handvatten aangereikt over het leren van leerlingen en leraren, een lerende cultuur vormgeven binnen de school en het ontwikkelen van een schoolbrede kwaliteitsaanpak. Daarnaast leer je de zorg van leerlingen op een effectieve manier coördineren. Binnen de thema’s wordt expliciet aandacht besteed aan het ontwikkelen van vakmanschap bij leraren en de grote zorgindicaties binnen ons onderwijs worden tegen het licht gehouden vanuit recent wetenschappelijk onderzoek.

Ontwikkelen van de schoolbrede kwaliteitsaanpak
Het is van groot belang om een schoolbrede, duurzame kwaliteitsaanpak te ontwikkelen die bijdraagt aan een sterke schoolorganisatie. Het dient als een leidraad en houvast voor zowel leraren en schoolleiders, als ouders en leerlingen om de visie en ambities van de school daadwerkelijk uit te voeren, het overzicht te houden, de werkdruk te verlagen en om de schoolprocessen te versterken. Binnen de leergang staat het analyseren, evalueren en doorontwikkelen van het kwaliteitssysteem van jouw eigen organisatie centraal.


De rol van de Intern Begeleider (IB’er) is aan het veranderen. Waar de focus lange tijd lag op de zorg en begeleiding van (zorg)leerlingen, verschuift deze naar de kwaliteit van het primaire proces van het onderwijs. Meer dan ooit is er namelijk behoefte aan sterke professionals die de kwaliteit in scholen kunnen bewaken en borgen en tegelijkertijd focus hebben op en kennis hebben over het leren van alle leerlingen en leraren: een kwaliteitscoördinator.

De IB’er in de rol van kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor de continue ontwikkeling van het kwaliteitssysteem van de school. Hij of zij inventariseert onderwijsverbeteringen in leerteams en ontwikkelgroepen, analyseert en rapporteert over ontwikkelingen m.b.t. zorg en leerresultaten en ontwikkelt daarmee (samen met het (breed-)MT) het kwaliteitssysteem.

Als je IB’er bent, heb je jezelf waarschijnlijk wel eens afgevraagd: wat behoort wel en niet tot mijn takenpakket? Hoe organiseer ik het leren in mijn school, bij mijn team en zij weer bij de leerlingen? Wat zeggen de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen om het leren bij leerlingen te versterken? Hoe maak ik tijd om de kwaliteit van onderwijs te versterken?

Tegelijk komt er door passend onderwijs vanuit samenwerkingsverbanden ontzettend veel op IB’ers af. Dat maakt dat velen worstelen: waar ligt mijn focus? De kern van het antwoord ligt in de kerntaak van het onderwijs: kwalitatief goed onderwijs verzorgen voor alle leerlingen.

Bij deze kerntaak is een rol weggelegd voor een persoon in de organisatie die een centrale rol inneemt rondom de (wetenschappelijke) kennis over leren en een actieve bijdrage levert aan het organiseren van de kwaliteit en de zorg in de school. Een interne adviseur, die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de kwaliteit van het onderwijs. ‘Een luis in de pels’ van de schoolorganisatie, op het brede gebied van kwaliteit en schoolontwikkeling.

Ga jij de uitdaging aan in je rolontwikkeling naar kwaliteitscoördinator?

Het programma bestaat uit 5 modules rond verschillende thematieken. Elke module heeft een fysieke studiebijeenkomst op locatie; tussen de bijeenkomsten werken de deelnemers aan gerichte opdrachten in het kader van hun rolontwikkeling en lezen zij literatuur ter voorbereiding op de bijeenkomsten. Doorlopend werken deelnemers aan hun persoonlijk ontwikkelplan. 

Module 1: Kwaliteit van onderwijs opnieuw bekeken

  • De staat van jouw school
  • Jouw rol onder de loep
  • Introductie leiderschap
  • Building blocks
  • Hoge verwachtingen

Module 2: Kwaliteit in de klas
  • Goed onderwijs
  • Goede didactiek
  • Een nieuwe kijkwijzer
  • Jouw visie op leren

Module 3: De leerling in de school
  • Labels nader bekeken
  • De kijkwijzer in de praktijk
  • Gedragsmanagement
  • Het plan voor schoolondersteuning

Module 4: Professionele leergemeenschap

  • Waar staan wij als school
  • Uitdagingen voor de toekomst
  • Een goed kwaliteitsvolgsysteem

 

Module 5: De kwaliteitscoördinator in de praktijk
De KC’ers presenteren een plan van aanpak tot het verbeteren van de onderwijskwaliteit. De rol die de KC’er hierin speelt is duidelijk zichtbaar. In de presentatie zijn de wetenschappelijke inzichten en is de kennis uit de opleiding verwerkt.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Nader te bepalen

De prijs voor deze leergang is € 3.650  per deelnemer (vrijgesteld van btw).  

De genoemde prijzen zijn inclusief materialen die tijdens de verschillende bijeenkomsten zullen worden gebruikt (handleidingen, artikelen e.d.) en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Voor het programma Van Intern Begeleider naar Kwaliteitscoördinator betaal je per deelnemer € 3.650 (vrijgesteld van btw). De genoemde prijzen zijn inclusief materialen die tijdens de verschillende bijeenkomsten zullen worden gebruikt (handleidingen, artikelen e.d.) en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam