Skip to content
Terug naar overzicht

We hebben inspirerende leiders met lef nodig

Amorele leiders creëren "toxic cultures". We hebben inspirerende leiders nodig. Wat is daarvoor nodig? Moreel leiderschap met lef en een duidelijk verhaal!
Drs. Margareth de Wit MBA
Auteur Drs. Margareth de Wit MBA
Laatst gewijzigd 29 november 2024
Twitter LinkedIn

Een aaneenschakeling van oorzaak en gevolg omspant de wereld. Milieuvervuiling leidt tot klimaatverandering, landbouwsystemen raken ontregeld, er breekt hongersnood uit, de samenleving raakt ontwricht. De keten van oorzaak en gevolg geeft een wereldwijde migratiegolf van ongekende omvang. En de komst van migranten creëert angst en onvrede en zorgt voor politieke aardverschuivingen.  Er is uiteenlopende kennis en kunde nodig om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. 

Het is tijd voor een nieuwe generatie van leiders, leiders met lef en oog voor alle aspecten van duurzaamheid. Leiders die inspireren om mensen uit te nodigen het andere verhaal met elkaar te gaan maken.

 

Ik denk dat leiderschap ooit bestond uit dominantie en spierkracht, maar vandaag betekent het je kunde om overweg te kunnen met mensen. Een uitspraak die zeker van toepassing is in de wereld waar we nu in leven. Kracht, dominantie en macht is niet meer wat er van een leider wordt verwacht. De vraag waarom het gaat is: 'Wat kan ik doen om het verschil te maken, voor mijn team, mijn organisatie, en de wereld waarin we allemaal willen leven'.

- Mahatma Gandhi

 

 

Vertrouwen is de eerste stap

De meeste mensen werken hard om hun competenties te demonstreren, omdat ze sterk en vaardig willen overkomen. Helaas is deze aanpak niet afdoende. Wanneer leiders hun vaardigheden en sterktes laten zien voordat ze het vertrouwen hebben gewonnen, lopen ze het risico om een cultuur van angst te creëren en daarmee disfunctioneel gedrag op te roepen. Het is belangrijk dat een leider zich moreel juist gedraagt. Een leider die amoreel is, vormt een bedreiging voor de groep als collectief, omdat het gedrag van de leider niet meer voorspeld kan worden.

 

Moreel leiderschap

Iedere leider heeft zijn of haar manier van leiderschap. Bewust of onbewust worden organisaties en onze samenleving begeleid aan de hand van de leiderschapsstijl van de leidinggevende; maar wat is ‘goed’ en wat ‘slecht’?  De vraag om moreel leiderschap is hierbij actueel.

 

Maar wat is moreel leiderschap nou eigenlijk? Moreel leiderschap houdt in dat je je er écht van bewust bent welke kernwaarden voor jou belangrijk en actueel zijn, en dat je hier actief en integer naar handelt.

 

Uit onderzoek blijkt dat de ‘besmetting door leiders’ enorm groot is. Senior leiders die zich moreel gedragen hebben een positief effect op het morele gedrag van hun managers. De managers hebben vervolgens een positief effect op de gedragingen van hun medewerkers. Het omgekeerde is tevens van toepassing.

 

Amorele leiders creëren zogenoemde "toxic cultures". 

 

Wat is er voor nodig om te zorgen dat we niet afglijden naar een cultuur waarin we alleen de negatieve kant zien en iedereen als gevaar? Hoe kunnen we inspireren om het beste uit eenieder voor de samenleving als geheel na te streven? Zijn we hiervoor afhankelijk van enkelen? Of kunnen we het zelf leren en doen?

 

Je kunt leren te inspireren

Inspirerend leiderschap wordt vaak gezien als iets dat sommige mensen wél hebben en anderen niet. Gelukkig is dit niet waar. Uit het onderzoek van Zenger Folkman blijkt dat inspirerend leiderschap bestaat uit gedragingen die wel degelijk te identificeren en ontwikkelen zijn. Dit is goed nieuws, want inspirerend leiderschap verbindt en geeft mensen de mogelijkheid om met elkaar ergens voor te gaan. 

 

Het vermogen om te inspireren en motiveren is zoals we weten uit het onderzoek van Zenger Folkman een krachtige competentie om de effectiviteit van het werken met elkaar te verhogen. Een leider die inspireert en motiveert tot een andere manier van kijken en doen is noodzakelijk binnen teams en hun organisaties. Meer dan ooit is er behoefte aan het creëren van zicht op een andere manier van werken en leven met elkaar.

 

Feedback als start…?

De transitie naar verandering start bij feedback. Je kunt het geven van feedback vergelijken met een bewegend object. Je kan het object niet raken, tenzij je feedback krijgt over de veranderingen in zijn beweging. Net zoals je niet kunt zien of een medicijn een remedie is, tenzij je feedback krijgt over hoeveel mensen herstellen wanneer ze het toegediend krijgen.

 

Het geven van feedback aan je team is een krachtig middel om betrokkenheid en inzet te vergroten.

 

Medewerkers die constructieve feedback ontvangen, voelen zich meer gewaardeerd, zijn gelukkiger op hun werk en ontwikkelen zich sneller.  Dit zouden we met elkaar ook meer moeten doen. Zowel constructieve feedback als, daar waar nodig, corrigerende feedback.

 

We hebben leiders met lef nodig

Het is duidelijk dat er wereldproblemen zijn  die onomkeerbaar lijken.  Het is meer dan ooit essentieel om leiders op te leiden die de ‘probleemoplossers’ worden van de toekomst en het lef hebben om op een andere manier te kijken. In een sterk veranderende wereld moet leren het uitgangspunt zijn zodat de jongere generatie straks beschikt over de kennis én instrumenten om tot actie te komen.

 

Inspirerende leiders werken vanuit een heldere en duurzame visie, ze stellen anderen in staat te handelen, geven zelf het goede voorbeeld en nemen de organisatie en de samenleving mee vanuit het perspectief naar een duurzame toekomst. 

 

Met de MBA Leadership in Sustainability van Academica kun jij een leider met lef worden.

Lees hier meer over de MBA.

 

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam