Skip to content
Terug naar overzicht

Research for Impact om duurzame ontwikkeling te realiseren

Interview met Laurence Guérin over duurzaamheid en burgerschap.
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 18 maart 2025

Eerlijk werk en economische groei begint bij duurzaam en effectief onderwijs. En duurzaam onderwijs begint bij evidence-informed onderzoek. Research for Impact is een programma bij Academica dat inzet op deze kernwaarden. In onderstaand interview vertelt Laurence Guérin, dean School of Education & Society bij Academica, meer over Research for Impact en de toegevoegde waarde die onderzoek geeft aan een duurzame toekomst.

 

Bij Research for Impact staat duurzaamheid centraal. Vanuit een onderzoeksperspectief geven we invulling aan onze B Corp-waarden en werken we aan duurzame ontwikkeling in het onderwijs en de samenleving. Duurzaamheid is een maatschappelijk ideaal dat nooit volledig bereikt zal worden, maar dat wel vraagt om voortdurende inspanningen van bedrijven, instellingen, overheden en burgers. Duurzame ontwikkeling is daarmee een continue, collectieve verantwoordelijkheid. Om duurzame ontwikkeling te realiseren, kijken we niet alleen naar welke praktijken bewezen effectief zijn, maar ook naar wat rechtvaardig is. Wanneer we samen met professionals interventies ontwikkelen, nemen we – waar van toepassing – al deze dimensies in acht en proberen we een evenwicht te vinden tussen effectiviteit en rechtvaardigheid. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar wat werkt, maar ook naar de sociale, culturele, ecologische en economische impact van onze oplossingen en beleid.

 

Om te bepalen wat rechtvaardig is, zijn zowel morele afwegingen als een stevige kennisbasis noodzakelijk. Dit vraagt om een kritische analyse van de korte- en langetermijngevolgen van interventies, evenals inzicht in de directe en indirecte effecten ervan. Daarnaast is het van belang om oog te hebben voor de verwevenheid tussen de lokale en mondiale context. Dit laatste is met name relevant voor organisaties en instellingen waarvan het beleid en de keuzes impact hebben op mensen elders in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die hun productie uitbesteden of aan scholen waar leerlingen met diverse achtergronden samenkomen, en waar mondiale etnische of religieuze spanningen zich soms ook binnen de schoolomgeving manifesteren.

 

Door duurzaamheid te benaderen als een gedeelde verantwoordelijkheid en een integraal onderdeel van praktijkgericht onderzoek, streven we ernaar een blijvende impact te maken op het onderwijs en de samenleving. Samen werken we aan duurzame oplossingen, die niet alleen effectief, maar ook rechtvaardig zijn.

 

Het belang van rechtvaardig en inclusief onderwijs

Inclusief onderwijs betekent dat alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, sociaaleconomische situatie (SES), fysieke mogelijkheden of culturele identiteit, optimaal kunnen leren. Dit vraagt niet alleen om leraren die kwalitatief hoogwaardig onderwijs geven, maar ook om een team dat zich bewust is van subtiele en dynamische in- en uitsluitingsmechanismen binnen de klas en de school - en daar passend op weet te reageren.

 

Leraren en schoolleiders nemen elke dag talloze beslissingen, waarvan niet alles vanzelfsprekend even rechtvaardig is voor álle leerlingen of teamleden. Rechtvaardig onderwijs vereist dan ook niet alleen kennis van kwalitatief goed en inclusief lesgeven, maar ook de kennis en vaardigheid om morele afwegingen te maken en besluiten te nemen die rechtvaardig zijn wanneer zich vraagstukken of dilemma’s voordoen. In de Master Excellent Teaching hebben we een leerlijn voor ethiek en recht om leraren voor te bereiden op dit soort morele vraagstukken.

 

Bevorderen van duurzame werkgelegenheid

De School of Education & Society draagt bij aan duurzame werkgelegenheid, door zich te richten op de professionele ontwikkeling van werkende leraren en schoolleiders of zij-instromers. Met aandacht voor leren en lesgeven, schoolontwikkeling, de professionele leergemeenschap, onderwijskundige coaching en andere belangrijke thema's. Dit is allemaal gebaseerd op relevante en evidence-informed kennis. We bieden daarnaast verschillende onderzoeksmodulen aan, zodat scholen en leraren in staat zijn zichzelf continu te verbeteren via praktijkgericht onderzoek. Op deze manier dragen we bij aan een leven lang ontwikkelen.

 

Een voorbeeld is de Buurtmavo, een onderwijs- en onderzoeksproject dat vrouwen met een migratieachtergrond, die vaak een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, een gestapeld opleidingstraject biedt. Dit traject stelt hen in staat om eerst een bevoegdheid als onderwijsassistent en vervolgens als leraar te behalen. Stichting Progresso, Stichting Saaam en Academica hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van dit onderwijstraject.

 

Het traject begint met een scholingstraject voor huiswerkbegeleiding, dat hen voorbereidt op een Ad DEP. Vervolgens kunnen zij doorstromen naar de PABO of een tweedegraads lerarenopleiding. Daarnaast onderzoeken we in hoeverre dit project bijdraagt aan hun sense of agency en hun gevoel van bekwaamheid met betrekking tot werken in het onderwijs. Ook analyseren we de opbrengsten van de huiswerkbegeleiding voor leerlingen.

 

Kansen zien in partnerschappen

Bij Academica hebben we als doel het duurzaam versterken en verbeteren van de onderwijspraktijk. Dit doen we door het opleiden van leraren en ook samen met professionals onderzoek te verrichten naar interventies en beleid, die daadwerkelijk bijdragen aan deze ontwikkeling. Een cruciaal aspect hierin is het combineren van onze academische expertise met de praktijkkennis van onderwijsprofessionals. Leraren, directeuren, managers en bestuurders beschikken over zowel expliciete als impliciete kennis over hun eigen praktijk. Hun expertise is, net als die van Academica-docenten en -onderzoekers, onmisbaar om de onderwijscontext goed te begrijpen, te analyseren en duurzaam te verbeteren.

 

Om deze kennisuitwisseling te bevorderen, werkt de School of Education & Society nauw samen met basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen. Door deze samenwerkingen vergroten we de impact van ons onderwijs en zorgen we ervoor dat zowel studenten als docenten zich blijven ontwikkelen in een dynamische praktijkomgeving.

We werken aan gezamenlijke (onderzoeks)projecten rond verschillende thema's zoals hoge verwachtingen, burgerschap, inclusie, gedrag of leraren kennis.

Wil je niets missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks waardevolle kennis.

Gerelateerd

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:00
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam