Instructional coaching VS WW instructiecoaching
Instructional coaching VS WW onderwijskundig coachen
Instructional coaching VS WW didactisch coachen
Instructional coaching brengt de gemoederen in beweging. Bij deze professionaliseringsvorm komen coaches (bijvoorbeeld kwaliteitscoördinatoren, teamleiders en collega-leraren) regelmatig bij collega’s in de klas, geven doelgerichte feedback en oefenen samen om de feedback in te slijpen. Onderwijswetenschappelijk onderzoek en meta-analyses laten zien dat leraren beter gaan lesgeven door coaching, waardoor leerlingen meer leren (Sims, 2021).
Overzees experimenteren scholen er al enkele decennia mee, maar in Nederland is deze jongste loot aan de boom van evidence-informed onderwijs sinds kort aan een opmars bezig. Niet in de laatste plaats door het boek Responsive coaching (aanrader!) dat Josh Goodrich vorig jaar uitbracht. Mijn voorspelling: instructional coaching gaat de professionalisering van leraren op zijn kop zetten. Tijd dus voor een Nederlandse vertaling van het begrip.
Hoezo een vertaling?
Rob Coe wees er in 2021 al op dat de uit de Verenigde Staten overgewaaide term zelfs bij taalbuur Engeland voor verwarring zorgt. In de Verenigde Staten betekent instruction lesgeven in brede zin, in Engeland heeft instruction de bijklank van 'iemand anders vertellen wat hij moet doen'. In Nederland ligt een vergelijkbare verwarring op de loer.
Een goede vertaling kan bovendien zorgen voor beter begrip van de zaak. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de geschiedenis van het didactische begrip 'formatief handelen'. Formatief handelen begon ooit in de Verenigde Staten en Engeland als formative assessment en werd in het Nederlands formatief toetsen genoemd. (Nog) meer dan in de Engelstalige wereld zorgde dat begrip telkens voor misvattingen (Fletcher-Wood, 2018; Kneyber et al, 2022). Formatief toetsen klinkt als toetsen en toetsen neem je af in een stil klaslokaal met zwetende leerlingen die gebogen over hun vel papier vragen beantwoorden. En dat was nu juist niet de bedoeling van formative assessment, waarbij het gaat om de voortdurende interactie tussen wat leerlingen begrijpen en wat de leraar doet om leerlingen verder te helpen. Er kwam nieuwe vertaling aan te pas om de formatieve bedoeling van formative assessment duidelijker voor het voetlicht te brengen: formatief handelen (Kneyber et al., 2022).
Vertalingen proeven
Een goede vertaling van het begrip instructional coaching helpt om de bedoeling ervan duidelijk te maken voor Nederlandse onderwijsprofessionals. Met enkele collega’s hebben we bij Academica mogelijke vertalingen geprobeerd:
- Instructiecoaching. De meest letterlijke vertaling. Maar voor Nederlanders kleeft hier hetzelfde bezwaar aan als voor Engelsen. Instructie heeft de bijklank van 'uitleggen', en dan nog specifiek het uitleggen van een opdracht: 'iemand instrueren'. Instructional coaching gaat niet alleen over de uitleg (van een opdracht), maar over de hele les.
- Didactisch coachen. Beter, maar (1) de term is al bezet. Didactisch coachen is een vorm van didactiek waarbij nota bene leerlingen worden gecoacht, niet leraren. Bovendien (2) heeft didactiek in Nederland de connotatie van 'leerstof overbrengen' in smalle zin. Zorgen voor een goed leerklimaat in de klas en bepalen wát je onderwijst vallen erbuiten, terwijl instructional coaching daar wel betrekking op heeft.
- Lesgeefcoaching. Klopt wel, maar klinkt niet. Net als lesgeefbegeleiding. Dat klinkt alsof de leraar aan de hand genomen moet worden, terwijl instructional coaching voor alle leraren is, onafhankelijk of deze een beginner of expert is.
- Leraarcoaching. Legt de nadruk op de leraar in plaats van het lesgeven, en daarmee is de term te breed. Instructional coaching gaat niet over hoe leraren zich in het team gedragen of over de werk-privébalans.
Onderwijskundig coachen
Uiteindelijk zijn we gegaan voor onderwijskundig coachen. Waarom? Met 'onderwijskundig' is duidelijk dat de coaching gaat over:
-
Onderwijs (en niet over andere aspecten van het leraarschap, zoals professioneel gedrag etc.);
-
De hele les (en niet over een specifiek onderdeel daarvan, zoals de uitleg);
-
De totale vaardigheid van het klassikaal lesgeven (en niet alleen over didactiek in smalle zin, maar ook over de zorg voor een goed leerklimaat en de keuze voor de lesstof);
-
Iedere leraar (en niet alleen maar over beginnende leraren).
Onderwijskundig coachen dus. Binnenkort ook bij Academica.
Tim van der Meulen is kerndocent didactiek bij Academica.
Verwijzingen
- Coe, R. (2021). Why aren’t we doing ‘instructional coaching’ (even though everyone else seems to be)?
- Fletcher-Wood, H. (2018). Responsive teaching. Cognitive science and formative assessment in practice. Routledge.
- Goodrich, J. (2024). Responsive Coaching: Evidence-informed instructional coaching that works for every teacher in your school. John Catt.
- Kneyber, R., Sluijsmans, D., Devid, V., López, B. (2022). Formatief handelen. Van instrument naar ontwerp. Phronese.
- Sims, S. (2021, 11 maart). Four reasons instructional coaching is currently the best-evidenced form of CPD. Sam Sims Quantitative Education Research. https://samsims.education/2019/02/19/247/