Jorien van der Steeg vertelt over Van Intern Begeleider naar Kwaliteitscoördinator
Jorien van der Steeg werkt al 25 jaar in het onderwijs, waarvan 17 op basisschool De Regenboog in Utrecht. Hier werkt ze als leerkracht en voorheen als intern begeleider (IB'er), maar sinds twee jaar vervult zij de rol van kwaliteitscoördinator (KC'er). Hiervoor volgde zij het traject bij Academica.
Waarom heb je voor het programma 'Van IB'er naar KC'er' gekozen?
Om de stap te maken van intern begeleider naar kwaliteitscoördinator, zocht ik een opleiding om mij te professionaliseren in de rollen van leercoördinator en data-analist. Als IB'er was ik namelijk vooral bezig met de rol van zorgregisseur. Op de Dag van de KC'er in 2023 ben ik enthousiast geworden over Academica, door de inhoud en het niveau van de lezingen. Regelmatig worden in het onderwijs veranderingen doorgevoerd zonder goed te onderzoeken of het bewezen is dat deze aanpak voor verbetering zorgt. Academica brengt wetenschap en praktijk samen, en dat is waarom ik voor de leergang heb gekozen.
Hoe beviel het programma dat je hebt gevolgd bij Academica?
De opleiding is leerzaam en interessant. De bijeenkomsten liggen op een hoog niveau en worden gegeven in een rap tempo. Naast kennis over de rollen van de IB'er, is mijn kennis over het brein en hoe kinderen leren enorm vergroot. Zo weet ik nu waar goed onderwijs aan moet voldoen. Ook leerde ik hoe je een professionele leergemeenschap (PLG) opzet in de school. Daarnaast maakte ik in korte tijd een enorme ontwikkeling en professionalisering door. En ik kreeg honger naar meer kennis, want er ligt al een nieuwe stapel vakliteratuur klaar!
"We bieden alle leerlingen dezelfde leerkansen"
Wat heb je door de leergang al kunnen bereiken op jouw school?
Inmiddels is De Regenboog een professionele leergemeenschap, waarin we met elkaar samenwerken en van elkaar leren. We werken enthousiast in leerteams, die zich alleen bezighouden met onderwijskundige zaken en uitsluitend evidence informed aanbevelingen doen naar het breed-MT. Bij alle leerkrachten is nu de kennis aanwezig over hoe kinderen leren en bieden we alle leerlingen dezelfde leerkansen. Ook hebben we een instructiemodel ingevoerd, passend bij Swellers cognitieve belastingtheorie, en daar ook nieuwe methodes bij gezocht. De kwaliteit van onze lessen is omhooggegaan en dat zie je in de resultaten. Na het opstellen van een gedragsprotocol, waarbij we meer inzetten op het aanleren van gewenst gedrag en het voorkomen van ongewenst gedrag middels reflectie, is er meer rust op school gekomen. En dat komt het leren ten goede.
Ik blijf mijzelf ontwikkelen door het lezen van literatuur en het volgen van interessante nascholing, passend bij de ontwikkelingen op De Regenboog. Deze kennis deel ik met mijn collega’s tijdens kennissessies en in gesprekken tussendoor. Daarnaast observeert ik regelmatig en geef ik collega’s feedback. Feedback is de beste manier om vooruit te komen in het onderwijs. Verder leg ik onze werkwijze vast in kwaliteitskaarten om te borgen wat goed werkt. Door middel van data-analyse kijk ik met mijn collega’s of we onze doelen behalen en passen zo nodig extra interventies toe. Ook ga ik mij verder ontwikkelen. Ik zie uit naar de master Kwaliteitscoördinator bij Academica!
Net als Jorien van der Steeg de Van Intern Begeleider naar Kwaliteitscoördinator ervaren?
Meer weten over het programmaWat is er volgens jou nodig voor duurzaam (toekomstbestendig) onderwijs?
We moeten evidence informed blijven werken. We richten ons alleen op zaken die met het onderwijs te maken hebben en blijven met elkaar leren. Ook kijken we naar hoe het beter kan en naar de verklaring van successen en de eventuele niet-behaalde doelen. Als schoolteam moet je je blijven ontwikkelen, want stilstand is achteruitgang.
Waarom zou je andere deelnemers aanraden de leergang te volgen?
Deze opleiding was van begin tot het eind interessant en heeft mij veel gebracht in de ontwikkeling. Zowel op het gebied van kennis in goed onderwijs, als kennis en vaardigheden voor goed leiderschap. Door de koppeling naar de praktijk in de opdrachten, kon ik nieuwe inzichten toepassen en meenemen naar mijn school. En dit al in een paar maanden. Wie de overgang van IB'er naar KC'er wil maken, kan dit het beste doen door dit traject bij Academica te volgen.