Bianca Bezemer vertelt over Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam
Bianca Bezemer werkt als schoolleider bij basisschool Schinveld. Al 27 jaar werkt ze in het onderwijs, zowel voortgezet als primair. Twee jaar geleden besloot ze zich voornamelijk te richten op het primaire onderwijs, om zich in te zetten voor de kansengelijkheid van kinderen.
Waarom ben je aan de Schoolleidersopleiding begonnen?
“Nadat ik voor schooljaar 2021-2022 benoemd was tot schoolleider, wilde ik richting geven aan mijn nieuwe functie via de Schoolleidersopleiding bij Academica. Het bestuur waar ik werkzaam ben, heeft mij deze professionaliseringskans geboden. Door te groeien in deze rol hoop ik meer te kunnen betekenen voor leerlingen, juist in de startjaren van hun ontwikkeling. Hierbij wil ik een bijdrage leveren aan kwalitatief goed onderwijs, zodat er tevens aan kansengelijkheid gewerkt wordt. Tenslotte kunnen alle leerlingen alles leren.”"Met kwalitatieve lessen kunnen leerlingen alles leren."
Wat voor belangrijke lessen neem je vanuit de opleiding mee?
“Ik heb vooral geleerd om een lerende organisatie neer te zetten, een professionele leergemeenschap. Belangrijke pijlers daarbij zijn langetermijnvisie, effectief leiderschap, kwaliteit van medewerkers, open- en actiegerichtheid en continue verbetering en vernieuwing. Door vanuit deze visie te werken, ligt de focus op het leren van de kinderen. Samen in leerteams verbeteren we de onderwijskwaliteit elke dag, waarbij we successen samen vieren.”
Voor welke grote uitdaging in je werk heb je nu handvatten gekregen?
“Het bepalen van de visie van de school. Door het werken met een normatief kader bepaal je samen met je team de koers. Dit vertaalt zich in het Visiekwadrant, waarbij de visie op leren de belangrijkste pijler vormt. Hierbij staat het werken vanuit de cognitieve leertheorie centraal. Deze wetenschappelijk bewezen theorie laat zien dat het geheugen uit twee hoofdonderdelen bestaat: het werkgeheugen en het langetermijngeheugen. De leraar staat centraal, stuurt en beslist over opeenvolging van activiteiten in de les. Volgens Kirschner en zijn collega’s is ‘leren een verandering in het langetermijngeheugen’.”