- De weg naar excellentie in onderwijspraktijk en kwaliteitszorg
- Voor kwaliteitscoördinatoren die deze rol naar een hoger niveau willen brengen.
- Evidence-informed onderwijs centraal: beheersing van de theorie én praktische toepassing
Introductie
Het programma Kwaliteitscoördinator (KC) Excellent Teaching richt zich op het versterken van de beroepscompetenties van KC’ers (LBBO, 2022) in PO, VO en MBO. Het is een tweejarig professioneel programma op masterniveau dat in deeltijd wordt gevolgd.
Wat houdt de opleiding in?
Waarom deze opleiding?
De ontwikkelingen in het functieprofiel van KC'er, toename van speciale zorg voor bepaalde leerlingen, medicalisering, wisselende gerichtheid op systeemverbetering en technologische, maatschappelijke en culturele verschuivingen zijn van invloed op de beroepsvereisten van de kwaliteitscoördinatoren; dus op de kennis en vaardigheden die zij nodig hebben. Dit is voor Academica de reden om een masterprogramma te willen bieden dat op deze ontwikkelingen inspeelt en kwaliteitscoördinatoren die al de nodige werkervaring hebben, helpt om hun bekwaamheden in relevante opzichten te verrijken, te verfijnen en te versterken.
Wat haal ik uit dit programma?
- Een certificaat Programma Kwaliteitscoördinator Excellent Teaching (dit programma is bij de NVAO in aanvraag om als Master te worden geaccrediteerd; prognose voorjaar 2025).
- Benodigde competenties om de rollen van de KC’er te midden van actuele uitdagingen als geen ander te kunnen vervullen (informeel leiderschap) binnen de organisatie
- Een brede en grondige evidence-informed kennisbasis en de praktische toepassing daarvan.
- Een diepgaand begrip van goed onderwijs in al zijn facetten, zodat je als KC'er jouw rol nog effectiever kunt vervullen. Dit omvat thema's zoals leren, didactiek, pedagogiek, curriculumontwikkeling, toetsing, schoolverbetering, ethiek, onderzoek en leiderschap.
- Intensieve band met mede KC'ers en toegang tot een netwerk van gelijkgestemden.
Voor wie
Deze opleiding is voor ambitieuze kwaliteitscoördinatoren in het PO, VO of MBO:
- Die al werkzaam zijn in het onderwijs.
- Een voorname rol willen spelen in kwaliteitsverbetering van het onderwijs.
- Werk willen maken van de uitdagingen op het gebied van passend onderwijs, medicalisering, duurzame probleemoplossing en maatschappelijke en culturele veranderingen.
- Die op zoek is naar diepgaande, actuele theoretische en praktische kennis over de volle breedte van het onderwijs. Zie het kopje na de opleidingvoor een uitgebreide toelichting van het profiel van een afgestudeerde van deze opleiding.
- Die in het bezit zijn van: een Pabo (hbo of universitair) of Lerarenopleiding (hbo of wo) of een diploma gelijkwaardig aan deze diploma’s.
- Daarnaast is relevante werkervaring van minimaal twee jaar en het hebben van relevant werk — voor ten minste 0,4 fte — binnen het onderwijs een vereiste voor deelname aan de opleiding.
- Indien je geen werkplek hebt, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
De afgestuurde student vervult drie rollen: leercoördinator, trendanalist en zorgregisseur. Als de drie rollen in evenwicht zijn kan de kwaliteitscoördinator zijn vierde rol als strategische onderwijsadviseur vervullen. Deze rol is kennis- en onderzoek gedreven, recht en waarde gedreven en veranderkundig gedreven; corresponderend met de kern van de identiteit van Academica: evidence-informed en maatschappelijk verantwoord werken.
Programma
Een programma met horizontale en verticale opbouw
De opleiding is zorgvuldig opgebouwd in acht modules (verticaal) en vier doorlopende leerlijnen (horizontaal).
Zowel in horizontale als in verticale richting is de opleiding zorgvuldig in stappen opgebouwd:
Verticale lijn
Binnen iedere module komen alle vier de leerlijnen aan bod, waarbij Meesterschap altijd de basis is: het grondig beheersen van de belangrijkste wetenschappelijke theorie, en de vertaling daarvan naar excellent onderwijs aan leerlingen. Dit doe je vanuit een onderzoekende houding en een sterk ethisch en juridisch bewustzijn. Persoonlijke leiderschapvaardigheden zorgen ervoor dat je jouw kennis en kunde zowel in de klas als breder binnen de organisatie - en daarbuiten - kan uitdragen.
Horizontaal
Iedere volgende module bouwt logisch voort op de vorige. Zo volgt bijvoorbeeld module 3 logisch op module 2, omdat de basis van gedragsmanagement (M2) nodig is als kader voor het onderzoeken van pedagogische aanpak bij leerproblematiek (M3). Bovendien zit in iedere horizontale leerlijn een opbouw die culmineert in jaar 2. Bijvoorbeeld de leerlijn Onderzoek start met basale theorie achter praktijk- en ontwerponderzoek binnen het onderwijs. Vervolgens wordt in iedere module een iets complexer onderzoek uitgevoerd waarin dezelfde stappen van onderzoeksmatig werken steeds verder verdiept worden. Uiteindelijk volgt een groot praktijk onderzoek tijdens de thesis in jaar 2.
Een programma met individuele praktijkfocus
Bij de start van de opleiding kies je een individuele praktijkfocus, bij voorkeur in nauw overleg met de school. Deze praktijkfocus is een vraag of een situatie uit jouw praktijk, waarvoor de school op zoek is naar een antwoord of oplossing. Het is geen acuut probleem dat direct opgelost moet worden, maar een breder issue dat over langere tijd en meerdere leerlingen gaat. Deze focus geeft richting aan elke module: vanuit het centrale onderwerp van de module verdiep je je tijdens het eerste jaar in de verschillende aspecten van jouw focus. Je vertaalt bestaande situaties in onderzoeksvragen en leert op een wetenschappelijke manier naar het onderwerp te kijken en te werken. Je slaat hiermee steeds de brug tussen theorie en praktijk.
Modules jaar 1
Module 1: Ontwikkeling, Leren en Onderwijs
De opleiding start bij de basis:
- Verschillende opvattingen over leren en de ontwikkeling van kinderen worden behandeld.
- Hoe analyseer je leerkrachtgedrag?
- Hoe kun je daar met collega’s aan werken?
Module 2: Didactiek en gedrag
Didactiek en de organisatie van leerlinggedrag staan centraal in deze module. De didactische modellen en technieken van effectief lesgeven zijn het uitgangspunt.
- Waarom staat de leraar centraal bij leerlinggericht onderwijs?
- Waarom pakt feedback soms heel goed uit en soms helemaal niet?
Module 3: Onderwijs, zorg & opvoeding
Deze module biedt een diepgaande verkenning van de complexe relatie tussen onderwijs, zorg en opvoeding, met een focus op gedragsaspecten en de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen. Wat wordt er in deze module behandeld:
- De verantwoordelijkheden van onderwijs, zorg en opvoeding in relatie tot gedragsaspecten.
- Knelpunten en mogelijkheden in de samenwerking tussen deze domeinen, met specifieke aandacht voor gedragsproblemen, gedragsvorming en gedragsmanagement.
- Recente ontwikkelingen in onderzoek en theorievorming met betrekking tot de relatie tussen onderwijs, zorg en opvoeding.
Module 4: Samenwerken op curriculum en toetsing
In deze module worden verschillende visies op curriculum onderzocht, waarbij je aan de hand van theorieën en praktijken leert hoe je tot een eigen visie op curriculumontwikkeling kunt komen. We staan stil bij:
- De belangrijkste visies op curriculum en hoe deze toegepast kunnen worden bij de ontwikkeling van een curriculum.
- De kunst van het toetsen en het werken met data om curriculumontwikkeling te sturen.
- Wettelijke kaders en richtlijnen voor curriculumontwikkeling, en hoe scholen en leerkrachten begeleid kunnen worden bij het verbeteren van hun curriculum.
Module 5: De rol van de professionele leergemeenschap in een duurzaam kwaliteitssysteem
Deze module richt zich op het opzetten van een duurzaam kwaliteitssysteem en de rol van de professionele leergemeenschap in het proces van organisatie- en kennismanagement binnen een lerende organisatie:
- De overgang van organisatie-leren naar een lerende organisatie en de benodigde stappen en instrumenten.
- Het gebruik van organisatiekennis en kennismanagement om de lerende organisatie te ondersteunen en te verbeteren.
- Het inrichten van een kwaliteitssysteem met aandacht voor verschillende perspectieven, fasen, paradigma’s, scholen, dimensies en menselijke factoren.
Modules jaar 2
Module 6: Schoolontwikkeling in internationaal perspectief
Zelfs als je als professional alle eerder opgedane kennis en vaardigheden goed toepast in je praktijk, is het onmogelijk brede impact te hebben op je school. Waarom? De organisatie van de gehele school moet gestroomlijnd zijn in alle gelederen. In deze module wordt daarom veel aandacht besteed aan:
- Het werken met professionals en het verstaan van de bredere school als organisatie.
- Daarnaast passen we gedachtengoed van de professionele leergemeenschap toe in het werken aan een duurzame en weloverwogen aanpak.
- We zoomen ook hier in op jouw rol en jouw leiderschap binnen die organisatie en je onderzoekt jouw school aan de hand van behandelde theoretische kenmerken.
Module 7: Best pratices
In deze module leer je hoe je best practices uit bedrijven en (semi-)publieke instellingen kunt analyseren en toepassen op jouw eigen schoolpraktijk. De module richt zich op het verkrijgen van nieuwe inzichten en het ontwikkelen van een frisse blik op de eigen schoolcontext.
- Analyse van best practices in bedrijven en (semi-)publieke instellingen.
- Verwerven van nieuwe inzichten en het ontwikkelen van een frisse blik op de schoolpraktijk.
- Werken met een praktijkcasus uit jouw eigen school (bijv. professionalisering van medewerkers, gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem, etc.).
- Zoeken naar en analyseren van een best practice die aansluiten bij je gekozen focus van de casusen en ontdekken van effectieve principes en methode en deze bevindingen vertalen naar jouw eigen schoolpraktijk.
Module 8: Praktijkonderzoek
In deze laatste module van de opleiding voer je praktijkonderzoek uit dat gericht is op het verbeteren van de praktijk, met een duidelijk afgebakende onderzoeksvraag.
- Fasen van de masterthesis: 1) Onderzoeksvoorstel, 2) Afronding literatuurstudie, ontwerp praktijkinterventie, uitvoering onderzoek en rapportage.
- Gebruik van mixed methods: Kwalitatieve en kwantitatieve meetinstrumenten voor valide en betrouwbaar onderzoek.
- Doel van het onderzoek: Het verbeteren van de praktijk op basis van de onderzoeksresultaten en conclusies.
Na de opleiding
Wat voor KC'er ben je na het met succes afronden van dit progamma?
- De afgestudeerde verbetert het onderwijs door pedagogische en didactische expertise in te zetten en daarbij niet alleen evidence-informed, maar ook waardengedreven te werk gaan.
- De afgestudeerde bevraagt en onderzoekt praktijk en beleid niet alleen empirisch, maar ook normatief en ethisch. Bijvoorbeeld: niet alleen hoe werkbaar en werkzaam, efficiënt en effectief is onze modus operandi, maar ook hoe rechtvaardig is onze werkwijze? Hoe waardevol (maatschappelijk, persoonlijk, moreel wenselijk) zijn onze gerealiseerde of verwachte uitkomsten?
- De afgestudeerde is een onderzoeksgedreven en waardengedreven professional, zowel in de rol van kwaliteitscoördinator als in persoonlijk leiderschap.
- De afgestudeerde onderscheidt zich van afgestudeerden van verwante opleidingen door de combinatie leiderschapsbekwaamheden, onderzoeksbekwaamheden en de kundigheid om normatieve en morele oordelen te vellen en ethische beslissingen te nemen en te verantwoorden.
- Dit profiel sluit aan bij NLQF 7-niveau. Kenmerkend voor dit niveau is dat de beroepsbeoefenaar in een onbekende en wisselende werkomgeving met een hoge mate van onzekerheid kan functioneren, gericht op zowel de kwaliteit van de eigen taken en verantwoordelijkheden, als op die van de school. Daarbij werken deze professionals samen met gelijken, collega’s, specialisten, niet-specialisten, leidinggevenden en relevante derden en dragen zij verantwoordelijkheid voor de resultaten van eigen activiteiten en die van anderen. Zij dragen verantwoordelijkheid voor het aansturen van onvoorspelbare processen en de ontwikkeling van collega’s.
Kortom, de opleiding vormt excellente, dus kritische en betrokken onderwijsprofessionals, die in staat zijn om op basis van ‘state of the art’ kennis, maar ook op basis van grondige doordenking van morele aspecten, zich in te zetten voor de onderwijspraktijk, de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en het schoolbeleid.
Daarnaast kun je na afronding van dit programma via verschillende gebieden doorontwikkelen:
Schoolleidersopleiding
Merk je tijdens het programma dat je jouw leiderschap verder wil vormgeven? Volg de Master In. Leading and high performing Education.
Een kennisrijk curriculum implementeren
Merk je tijdens het programma dat jij en jouw team de volgende stap willen zetten en een volledig kennisrijk curriculum willen gaan gebruiken? Start met je team met een implementatie van het NKC.
High Performing School
Merk je dat je de opgedane kennis en vaardigheden breder op school wil implementeren, maar dat daarvoor bijvoorbeeld nog veel essentiële structuren ontbreken? Volg dan, eventueel samen met de bestuurders van je school, het tweejarig traject High Performing Schools.
Veelgestelde vragen
Hoe is deze opleiding tot stand gekomen?
Het programma is tot stand gekomen na een uitgebreide consultatie met het werkveld, zodat de inhoud en taken in het leerprogramma nauw aansluiten bij de huidige beroepsvereisten van een uitstekend kwaliteitscoördinator. Dit programma leidt dan ook op tot een leidende en onderzoekende onderwijsprofessional binnen de eigen (school)organisatie en daarbuiten.
Wat is de tijdsbesteding?
- De volledige opleiding duurt twee jaar.
- Het programma bestaat uit acht modules.
- 7 modules duren ieder 8 weken en heeft 3 fysieke lesdagen.
- De laatste module bestaat uit het praktijkonderzoek en duurt ongeveer een half jaar.
- De verdere studietijd werk je binnen onze online leeromgeving aan leeractiviteiten die je thuis of praktisch op school uitvoert. Tijdens de weken zonder fysieke les, heb je regelmatige (online) feedbackmomenten met de docent.
- Het programma is in deeltijd en is zo opgezet dat het goed te combineren is met werk en privé. De gemiddelde tijdsinvestering is 21 uur per week.
Wat wordt er van mij verwacht?
We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een goede KC’er een excellente KC’er maken.
Is de opleiding geaccrediteerd?
Momenteel loopt het accreditatieproces nog. Bij goedkeuring van accreditatie, voorzien voorjaar 2025, ontvang je aan het eind van de opleiding een master-diploma.
Wat kan ik verwachten van de blended opzet?
Je studeert zelfstandig op een tijd en moment dat het jou schikt, aan de hand van literatuur en opdrachten via onze online leeromgeving. Je werkt hierbij nauw samen met medestudenten. De eerste zes modules hebben drie fysieke studiebijeenkomsten op locatie. Daar verdiep je met de docent de opgedane kennis en vaardigheden van de zelfstudieperiode, en ga je via praktische opdrachten aan de slag met medestudenten. De bijeenkomsten kenmerken zich door presentaties, discussies, onderzoek en samenwerken.
Data en locaties
Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam en online. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar.
Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.
Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.
- Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
- Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.
Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.
Toelatingseisen
Om deel te nemen aan dit programma dien je te beschikken over:
- Minimaal 2 jaar werkervaring als bevoegde leraar en/of KC’er.
- Een geschikte leerwerkplek.
Studiekosten
De genoemde prijzen zijn excl. arrangementskosten en het inschrijfgeld is vrijgesteld van btw. Kosten van literatuur zijn voor eigen rekening.
Inschrijven
Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.
Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.
Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.
We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
InCompany
Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.