Skip to content

Sustainable Control in het onderwijs

De nieuwe rol van de controller in het onderwijs
  • In 4 dagen helemaal bij
  • Uitsluitend gerenommeerde academici en praktijkexperts als docent
  • Ontwikkel je van specialist tot strategisch adviseur
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Als controller in het onderwijs breng je inzichten en vaardigheden die geen andere rol in de organisatie brengt. Met kennis van financiële instrumenten en processen leidt jij de doelmatigheidsdiscussie en begeleidt jij financiële en niet-financiële grootschalige veranderingen in het onderwijs. Flexibilisering staat hoog op de agenda. De dynamiek tussen de schoolleider en de controller staat hierbij centraal. Jullie staan het bestuur bij in het nemen van strategische beslissingen. De nieuwe opleiding Sustainable Control is daarom niet alleen voor controllers, ook als schoolleider bouw je aan een organisatie waar stevige eisen worden gesteld aan prestaties, professionaliteit en kwaliteit. Deze leergang verrijkt je met integrale inzichten tussen Governance & Control, wat direct toepasbaar is in je eigen praktijk. 

Deze opleiding onderscheidt zich op meerdere vlakken:
✓  Praktijkgericht en direct toepasbaar. 
✓  Casuïstiek vanuit duurzaamheidsvraagstukken, afhankelijk van de samenstelling van de groep.
✓ Meer kennis van nieuwe concepten en technieken om gerichter te kunnen bijdragen aan de uitdagingen in het onderwijs. 
✓  Blended leeromgeving; hierdoor zeer goed te combineren met een drukke baan.

Deze leergang is bij uitstek geschikt voor alle professionals met ambitie. In vijf studiedagen verspreid over vier fysieke bijeenkomsten vergaar je de kennis en vaardigheden om de vertaalslag te maken “van resultaat denken naar effect denken”. Door middel van video’s, artikelen en opdrachten die u in de blended leeromgeving tijdens de zelfstudieperiodes uitvoert verkrijgt u kennis die u tijdens de bijeenkomsten verder zult uitdiepen. Zo wordt de tijd tijdens de fysieke bijeenkomst veel effectiever besteed en krijg je de mogelijkheid zelf de regie te voeren over jouw leerproces.

Je staat stil bij de vijf duurzaamheidsthema’s: WORKERS, CUSTOMERS, COMMUNITY, GOVERNANCE en ENVIRONMENT en verdiept je in de duurzaamheidswaarde: GOVERNANCE wat je een sterke basis geeft voor het volgen van de MBA Leadership in Sustainability.

 

Deze 4-daagse leergang is vooral geschikt voor professionals met ambitie die excellent willen presteren, tenminste een hbo-opleiding hebben afgerond en werken als financieel medewerker, controller, manager of schoolleider in de onderwijssector. Als je al een tijdje in een andere sector werkzaam bent als financieel specialist, en je wil de overstap maken naar het onderwijs, dan is deze leergang ook zeer interessant. Als je vanuit projectmanagement of advies de overstap naar controller maakt, heeft deze leergang eveneens veel te bieden.

De leergang Controller in het Onderwijs is bestemd voor:

  • Financieel managers
  • Controllers Onderwijs
  • Managers Finance & Control
  • Hoofden Bedrijfsvoering
  • En voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van management control van beleid en beheer in het onderwijs.

In vijf studiedagen en vier fysieke dagen word je aan de hand van theorie, praktijkcases en concrete vragen van de deelnemers zowel fysiek op locatie bij Academica in Amsterdam als doormiddel van zelfstudie meegenomen in de uitdagingen voor de controller in het onderwijs. 


Je verdiept je gedurende de zelfstudieperiode op vijf belangrijke thema’s waar je in de blended leeromgeving doormiddel van video’s, artikelen en opdrachten kennis verkrijgt wat je tijdens de bijeenkomsten verder zult uitdiepen.


Positionering van control
Huidige situatie; welke keuzes zijn gemaakt? Waar staat mijn organisatie nu? 
Elke organisatie wordt ‘op koers gehouden’ door een samenhangend geheel van instrumenten: beheersing, verantwoording, toezicht en risicomanagement. Het gaat hierbij om het beïnvloeden van het gedrag van mensen in de organisatie om de doelstellingen van de organisatie op een efficiënte en effectieve wijze te realiseren. Dit is het zogenaamde management control systeem. Deze module biedt inzicht in een aantal verschillende bestaande en traditionele concepten van management control binnen en buiten het onderwijs.


In deze bijeenkomst komen de volgende thema’s aan de orde:
•    Andere vormen van organiseren, controleren, sturing en informatie voorziening. 
•    De Nederlandse inrichting van het onderwijsveld is bijzonder, met bijzondere eisen.
•    Strategie en strategieontwikkeling, zowel financieel als niet-financieel.
•    Positionering van control in de organisatie en de effectiviteit van de controller.


Voor een ambitieuze bedrijfsvoeringadviseur in een veranderende en vernieuwende organisatie, zullen deze inspirerende mogelijkheden zeer welkom zijn voor de te voeren dialoog met het bestuur, het management, de medewerkers en de relevante stakeholders.

Management & Financial accounting
Accounting, risk management, processen en control

Zijn mijn ambities financieel haalbaar? Wat zijn mogelijke obstakels en hoe worden die hinderpalen omzeild?
Tijdens deze module komen de belangrijkste actuele ontwikkelingen op het vlak van Management en Financial Accounting binnen de publieke en non-profit sector aan bod. Je gaat in op thema’s als kostenanalyse, kostprijsberekening, budgettering, investeringsselectie en verslaggeving. Hierbij worden de nodige praktijkvoorbeelden gepresenteerd. Tevens ga je zelf met cases aan de slag.

Voor een onderwijsorganisatie zijn onderwerpen als kostenanalyse en kostprijsberekening, budgettering, investeren en investeringsselectie, vermogensbehoefte en vermogensvorming zeer relevant. In deze module behandelen we veel voorkomende en nieuwe technieken van accounting. De dag heeft een sterk interactief karakter. Er wordt gewerkt met meerdere cases, zowel voor het onderdeel Management Accounting (korte cases) als het onderdeel Financial Accounting (analyseren jaarverslagen).

Van financiële expert naar brede business partner
Bestuurlijke Informatieverzorging (BIV)


Zijn mijn ambities haalbaar? Wat zijn mogelijke intern en extern stakeholders en betrek ik hen?
De controller beoordeelt de waarde van informatie: is het genoeg om besluiten op te nemen? Een organisatie, en zeker een onderwijsorganisatie, heeft niet genoeg aan alleen financiële informatie als stuurinformatie. De controller vervult een bepalende en cruciale rol in het informatiemanagement van een onderwijsorganisatie.


In deze bijeenkomst komen de volgende thema’s aan de orde:
•    Inrichting van een bestuurlijke informatieverzorging, inclusief de te overwinnen dilemma’s en knelpunten.
•    Opzet, inhoud, risico en werking van planning en control instrumenten, zowel soft als hard controls.
•    De rol van (financiële en niet-financiële) kengetallen.
•    De ambitieuze controller is de spil in het informatiemanagement van een onderwijsorganisatie en zal de inzichten van deze module haast dagelijks kunnen en moeten toepassen.

De controller als kloppend hart van de bedrijfsvoering
De toekomst van de controller


Hoe groeien we vanuit onze huidige kracht naar een duurzame(re) organisatie? Hoe blijven wij ons constant verbeteren?
Een onderwijsorganisatie is een professionele organisatie waarbij het primaire proces plaatsvindt tussen docent en leerling/student. De doelstellingen van de organisatie zijn overstijgend en worden gerealiseerd binnen de bandbreedte van de resources. In deze module van de leergang, komt aan orde dat de controller ook de waarheid achter de cijfers laat zien, tegenwicht aan bestuurders en topmanagers moet bieden met te veel of te weinig optimisme en een eerlijke mening moet geven over strategische keuzes. De controller is bovendien in staat om snel in te spelen op relevante ontwikkelingen en trends en is daarmee dé business partner voor het bestuur en het topmanagement.

Als controller maak je de afweging omtrent accenten van beheersing en vrijheid. Iedere organisatie heeft waarden die bij de inrichting en de sturing voorop staan en ieder bestuur heeft doelstellingen en interpretaties van de context. De centrale vraag van deze module is hoe het meest geschikte vorm van management control wordt ingezet en op grond van welke waarden, inzichten en discussies.

Je staat voorafgaande aan de bijeenkomst steeds stil bij de vragen van de desbetreffende module. Vervolgens verdiept je je in de vier belangrijke thema’s gedurende de zelfstudieperiode waar je in de blended leeromgeving doormiddel van video’s, artikelen en opdrachten kennis verkrijgt wat je tijdens de bijeenkomsten verder zult uitdiepen.

Na afronding van het programma Controller in het Onderwijs ontvang je het certificaat "Controller in het Onderwijs".

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Deze leergang kost € 4.500 (vrijgesteld van btw). Dit is inclusief het boek De veranderende rol van de public controller en toegang tot de online leeromgeving met digitaal naslagwerk en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Seen earlier