Micaela Concept Schools

Michaela Concept Schools

Steengoed onderwijs en een glasheldere gedragscultuur

Over het programma

School­ontwikkel­traject

Deeltijd

Duur

2 jaar - 20 dagen (waarvan 4 in London)

Locatie

Amsterdam / London

Taal

Nederlands & Engels

ECT

30 ECT's

Michaela Concept Schools is een tweejarig programma speciaal ontwikkeld voor scholen waarbinnen (moeilijk) gedrag van leerlingen dagelijks de boventoon voert en daardoor een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van onderwijs en leerlingsresultaten. Onze Michaela Concept School biedt leerlingen de kennis, vaardigheden en attitude om succesvol te worden in elke gewenste richting. Of dit nu een universitaire studie betreft, praktijkonderwijs of een andere richting.

De pijlers van het Michaela schoolconcept

  • Kennis is toekomst: Kennis staat centraal in het leren en het leven. Pas als leerlingen de juiste kennis hebben verworven, kunnen zij als volwaardige, democratische burgers deelnemen aan de maatschappij.

  • Zelfdiscipline is vrijheid: Het (aan)leren van zelfdiscipline geeft leerlingen de kans om de regie te pakken over hun leven en toekomst, ondanks hun achtergrond of thuissituatie. We werken met leerlingen aan zelfdiscipline, zelfregulatie, volharding en geduld, zodat zij in allerlei omstandigheden weten hoe zich te gedragen.

  • Hoge verwachtingen van gedrag en leren van alle leerlingen: Van alle leerlingen wordt hetzelfde gedrag en houding verwacht. Van iedere leerling wordt verwacht dat hij/zij hard werkt en samen zorgen wij ervoor dat geen enkele leerling achterloopt.

  • Oefening is de sleutel tot vaardigheid: Door gerichte doelbewuste oefening en veel gestructureerde herhaling krijgen leerlingen de kans om een hoog niveau van vaardigheid in alle vakken te ontwikkelen.

The Michaela Way

Iedereen is een leider

Academica is de enige opleider in Nederland die dit unieke concept mag aanbieden. Hiervoor is een samenwerking opgezet met Katharine Birbalsingh, Schoolleider Michaela Community School. Uw school wordt getransformeerd volgens het schoolconcept ‘The Michaela Way’. Het implementatietraject van de Michaela Concept School bestaat uit een tweejarig programma.

Elke school stelt een zogenaamd ‘change-team’ samen met daarin een schoolleider, teamleider(s), de IB’er(s) en/of ambitieuze docenten. Dit change-team bestaat uit 3-5 teamleden van een school en niet enkel de schoolleider. We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog, we vragen veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, creativiteit, inzicht, reflectie, etc. Alle kwaliteiten die van een gewone leider een goede leider maken. Op een Michaela Concept School is er naast kennisontwikkeling, veel aandacht voor het aanleren van gedrag dat past binnen onze maatschappij. Om dit te realiseren, wordt op een Michaela Concept School een strak, transparant en duidelijk gedragsbeleid gehanteerd met herkenbare structureren en routines. Vanaf het moment dat leerlingen voor de eerste keer de school binnenlopen, worden hoge verwachtingen gesteld. Deze verwachtingen gaan zowel over het leren als over hoe een leerling zich gedraagt in het gebouw, in de les, tegenover de docent, tegenover medeleerlingen, tijdens de lunch etc.

Een ander onderdeel van de Michaela Concept School is de wijze waarop het onderwijsaanbod wordt georganiseerd voor en door docenten. Het doel is om de werkdruk van docenten zoveel mogelijk te verlagen en daarmee te zorgen dat er zo effectief mogelijk kan worden lesgegeven. Bij de Michaela Concept School is alles dusdanig efficiënt en simpel georganiseerd dat het door alle (nieuwe) docenten te begrijpen en uit te voeren is. In andere woorden: duurzame keuzes die het onderwijs zo effectief (High-impact) en efficiënt (Low-effort) mogelijk maken.

Brochure

Download vrijblijvend de brochure voor meer gedetailleerde informatie.

Download brochure
Brochure downloaden

Aanmelden

Kiezen voor dit verandertraject voor uw school bij Academica University of Applied Sciences is een juiste eerste stap om uw ambities en die van uw school waar te maken. De ambitie die naadloos aansluit bij wat de school en het team (en daarmee de leerlingen) nodig hebben om de ‘switch’ te maken naar steengoed onderwijs binnen een glasheldere gedragsstructuur, ofwel de Michaela Concept School. Een goede voorbereiding is dan ook zeer aan te raden. Graag geven wij u meer gedetailleerde informatie over de programmaonderdelen en de wijze waarop wij dit organiseren. Het is mogelijk een kennismakingsgesprek aan te vragen bij onze opleidingsmanager.

Investering

Direct contact

Vragen?

Neem contact op met Selma de Vos.

Stuur een mail

Openingstijden
Werkdagen 09:00 tot 18:00

Bellen
020-5217400

Academica University - Welkom